少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

真心唔知應該點做,所以上來請教。

我仔8歲三年級,今晚帶著情緒話呢個世界唔公平。

我問佢咩野令佢有呢種感覺,佢話佢個個同學都有手機或者遊戲機,但佢咩都無。

我聽到都好無奈,也不知怎回應。我明白佢都係一般小朋友,會喜歡打機玩遊戲。但佢咁樣表達我唔識點處理亦唔知點令佢明白點解佢無。

洋房

littlepigmiu 發表於 18-9-7 23:13

一直而來有無同佢公開討論幾時佢覺會擁有手機/遊戲機?如果一直都係你所操縱,而佢無得加建議。咁我覺得佢今日發呢個脾氣都有佢的原因。

小朋友唔理解,大人並非講道理佢一定會明。

洋房

現今物質社會...人有我有的心態人人都有。
其他家人會俾...我地控制唔到....
令到自己小朋友又跟要..亦好無奈...

唯有由自身家庭入手...自己唔好係仔面前用/打機...睇下咁樣會唔會身體力行咁感染到仔仔覺得手機/遊戲機不是必需品啦

伯爵府

佢話佢個個同學都有手機或者遊戲機,但佢咩都無<--佢無的原因係點解??

洋房

回覆 Channnnam 的帖子

可以試下反問法,問下佢咩嘢叫公平?
如果人人要有部遊戲機叫公平,咁勤力讀書的有,懶惰的又有,公唔公平?

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我仔仔都係8歲,但佢無問過點解佢無, 可能因為由細到大我比到其他嘅嘢佢 (愛同關心), 所以佢唔會有所失
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

我仔只係兩歲,所以我未要面對呢啲問題。
但我覺得小朋友咁問好正常啊,
大人都會成日覺得好多野唔公平啦,
因為呢個世界跟本係唔公平嘅,
就算要去計,都唔會計得清係咪公平。
我諗俾我我會話明白佢冇手機玩會覺得唔公平/唔開心,但唔玩手機可以好多時間去公園玩/踩車車/踢波之類,仲好玩過手機啊

洋房

vickymok717 發表於 18-9-11 12:17
我仔仔都係8歲,但佢無問過點解佢無, 可能因為由細到大我比到其他嘅嘢佢 (愛同關心), 所以佢唔會有所失 ...

謝謝分享

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我直接同個仔講, 人地父母有人地父母既教法, 我地亦有我地既教法. 仲有我會講大家既理財用錢方式有咩分別. 我間中都會講成日玩手機有咩壞處.

講埋呢d 野未必會減低佢既慾望, 但至少會知道我執得有少少嚴既原因.

水晶宮

回覆樓主:

同佢講,你的同學仔都覺得唔公平呀,你有咁好的媽媽,咁好的爸爸,放假就帶你出去玩,你同學仔覺得好玩的手機遊戲我唔覺得有趣,因為我地成家人互動,去冒險,去郊遊,玩棋一齊的時間比嗰d獨自玩的遊戲更為有趣,所以我冇買比你law

大宅

回覆樓主:

我細仔(由細到大)耐唔耐就會話阿邊個同邊個so lucky 因為佢哋有乜有物。我又冇so unfair. 咁我會答咁你有呢d(用兄弟姊妹之類做example) 咁佢哋有冇? 做人唔可以比較。 有好多人乜都冇。你已經好lucky。 每次都係咁答佢。

大宅

其實有無尼件事發生, 都要正面話比仔仔知, 你說得對,這世界是沒有公平的, 所以要做好自,只於物質上, 要清楚分晰講比仔仔聽,不是人有你有的觀念, 當然明白仔仔咁細,有這諗法唔怪, 但家長你沒有做錯,家庭背景唔同,自然教導唔同, 所以亦無需耐久,況且手機或遊戲機都是殘食小朋友腦袋的工具, 越早給予, 壞處壞多。

加油哦

男爵府

個人意見、呢個年代、8歳連個普通遊戲機都冇、係會有d失望。

我係唔讚成太細小孩玩iPad 當奶咀嘅。但十年前、阿囝都有game boy 做生日禮物或獎勵、細d時有連線電視嗰種game、後來就電話、中學就online game。但係同階段阿囝會睇一本本novel 厚厚純字嗰d書、所以話打下機唔一定影響學習。

王子

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水能載舟亦能覆舟,遊戲機並非洪水猛獸,懂得運用绝對可能成為學習的工具,越怕越禁诱惑越大,一但接觸更容易失控,反而教懂小朋友自控培養自制能力,才是治本方法。
樓主若完全禁止小朋友接觸手機或遊戲,站在孩子角度亦難怪佢覺得唔公平,現今世代孩子有主見,有自己嘅想法,要小朋友容易受教,溝通是十分重要,可行情況下可讓小朋友接觸下,並培養佢自控,打機最好用電腦、i pad 或其他不要用手機,賞罰要分明,亦要小朋友明白手機真正用途,手機並非用來打機,小朋友服氣才容易受教。

男爵府

唔需要妖魔化遊戲,其實有一啲遊戲係有教育意味。我同小朋友好早就有君子協議,幾歲可以做啲咩。我自己做遊戲,所以會比合適嘅選擇比小朋友作為獎勵,但一些暴力傾向嘅就冇得傾。我同小朋友有一齊睇書同一齊打機嘅時間。冇影響讀書、功課,重點係月自己學會分配時間。

別墅

可以答阿仔, 你有的野佢地冇.

珍珠宮

回覆樓主:

我會教他不是公平不公平問題
係每個家庭生活方法不同。
不可以只看人地好的一面,可能人地要快做完功課,成績好,幫忙做家務,有節制玩電話。。。。等,先有電話呢?
再說,現在訂下目標,幾時適合有自己的電話,

jc2009    發表於 18-10-11 17:15

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

會答佢,呢個世界冇公平的。

男爵府

回覆樓主:

我個人覺得適當玩下遊戲機,手機是無問題的。小朋友要社交,同朋友仔間要有話題。而且有時科技遊戲也可幫孩子思考,動腦根,考下反應,放鬆一下緊張學業,甚至是親子話題。可以試試跟小朋友傾下這不是公不公平的問題,而是你的擔憂。最後還是你要去衡量孩子是否夠能自律,放行後能否鼓勵孩子早些完成手上工作可以玩一陣。除非你日跟住佢,10年8年後成年啦,要沉迷也不到你管。
有個十多歲孩子在家中可打下機,但有時間制,好嚴不是常玩。當他放假因事到我朋友家小住,早上一起床即帶埋去廁所玩,邊吃邊玩,,沖涼快速5分鐘出來再玩,玩到累自然睡着,這樣每天如事過了一個月。

複式洋房

開始踏入初期青春期
https://m.parenting.com.tw/article/5068882-提早叛逆?9歲兒的「小青春風暴」/

首頁

尾頁

跳至