新手產檢,政府=母嬰健康院?定公立醫院?

Monsterbb227
|
如題
家計會叫我去母嬰健康院。如去公立醫院產檢會有咩唔同?thx
pigpiglamlam
|
Monsterbb227 發表於 18-9-7 23:39
如題

公立只係幫我做唐氏同1次產檢,冇大問題就去健康院,冇咩唔同,都係做普通檢查
ipcs
|
Monsterbb227 發表於 18-9-7 23:39
如題

一般檢查要在母嬰健康院進行,如果是唐氏綜合症篩查就喺醫院做,如果孕婦中了妊娠糖尿的話,健康院會把所有檢查畀返醫院做。
naiyiubb
|
我住將軍澳既 第一次係去母嬰健康院
醫生開左d materna既supplement俾我, 應該個個媽媽都有既, 佢話醫院唔會開ga wo
睇完母嬰健康院跟住就要去醫院約下次做唐氏度頸皮
我諗健康院同醫院程序都係差唔多
|
家計會話醫院多菌,去母嬰健康院好的。
多謝大家建議!
ipcs
|
naiyiubb 發表於 18-9-8 09:31
我住將軍澳既 第一次係去母嬰健康院
醫生開左d materna既supplement俾我, 應該個個媽媽都有既, 佢話醫院唔 ...

我喺瀝源健康院睇完,醫生開了Materna,但唔夠我食到生,後來去威院做產檢,另一個醫生開嘅Materna夠我食到生。
勞氣小妹
|
我第一次去瑪嘉烈
睇左兩次無乜問題就可以番健康院
除左唐氏,飲糖水同驗b連

不過我就出左問題,而家要轉番去瑪嘉烈
|
勞氣小妹 發表於 18-9-8 11:55
我第一次去瑪嘉烈
睇左兩次無乜問題就可以番健康院
除左唐氏,飲糖水同驗b連

請問瑪嘉烈可以上網book嗎?
不用擔心!

勞氣小妹
|
Monsterbb227 發表於 18-9-8 11:58
請問瑪嘉烈可以上網book嗎?
不用擔心!
你DL預約通apps
又快又簡單