自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我們上一代父母,吳楚凡年代,金句是「我為人人,人人為我」,套用到我呢代中年人仕已經做唔到。
我們青年的時候,相信都有前輩對我們不滿意,但叫做那年代的後生,還會自覺有點分寸。
呢一代呢,如上面會員所講,就係我們這年代的中年人教養出來
只能套用一句,年代唔同啦,此一時不同彼一時,我們只好盡力教導好自己的子女,盡一己本份。

大宅

回覆樓主

早幾年啲鄰居都會打招呼,大家交換下野食咁,你煮好又攞過去我都好又攞過去,後來隔離左右換左四戶人,二戶都唔同人打招呼都唔明隔離左右唔係要關係好啲咩,就算火燭都有人叫埋你走爆格都有人幫報警啦

侯爵府

Monstereasy 發表於 18-9-8 18:05
之後,我哋唔同部門同新人合作過既,都覺得佢好可悲,畢左業咁多年,仲提住自己名校林X畢業,有同事唔識佢 ...

名校林 x 吾識吾出奇、你估喇x , x 拔咩。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Beiku 發表於 18-9-8 15:27
樓主,你真係土生土長?
港英餘孽, 上3代都係港澳人士。

最慘唔係有丁權的 "原居民"

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

無論二十歲 三十歲 四十歲 五十歲 六十歲 七十歲.....一百歲

都有唯我獨尊的人啦

樓主 relax

別墅

回覆樓主

尤其去旅行見倒香港人,一定係大大聲 認屎認屁

而家新一代年輕人更加無禮貌得恐怖,目中無人。

而家有啲香港人真係仲衰過大陸人多多倍!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

木土土 發表於 18-9-8 11:51
你自己不是「土生香港人」嗎?
我開始懷疑自己唔係。

以前習慣左, 在街上大家唔小心碰撞時, 互相都客氣咁講 "對唔住" 。

近年來講對唔住, 對方不單無講, 仲耐不耐俾人眼掘掘,好似覺得係我唔啱。

講真, 條街咁迫, 碰撞無分誰對誰錯。

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

Monstereasy 發表於 18-9-8 14:44
我公司都發生過類似事,話說新人返工,HR會帶新人巡下公司介紹下不同部門。新人在巡遊過程多次提及自己中 ...

笑左,呢d咪高分低能囉

男爵府

wmkcnw 發表於 18-9-8 00:35
記得小時候, 街坊教育水平唔高, 但做人有品好多。
例如:

非常同意!

公爵府

Monstereasy 發表於 18-9-8 14:44
我公司都發生過類似事,話說新人返工,HR會帶新人巡下公司介紹下不同部門。新人在巡遊過程多次提及自己中 ...

井底之蛙

珍珠宮

究竟我是誰 發表於 18-9-8 07:39
五十步笑百步

如果樓主指嘅係大陸人,妳一定唔會講以偏概全

你要對人唔對事我無法子
你要拉到咁遠講我無法子

雖然我唔叻,但未至於無知到覺得一個咁大population 嘅人,只有一種人嘅~

無論係國籍,性別,甚至生肖星座
都唔會係唯一定人格嘅因素
仲有家庭背景,教育,先天等等。

我只係帶岀我身邊仲有非樓主口中
所講嘅人

難道大家一齊只有負面罵罵罵
先開心,先係啱呢度口味?

大宅

例如:
非常認同,其實香港人既行為同大陸人比真係不遑多讓

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

草草兒 發表於 18-9-8 19:16
尤其去旅行見倒香港人,一定係大大聲 認屎認屁

禁止訪問

伯爵府

青青河邊草 發表於 18-9-8 08:12
自視過高!
真係以為自己好叻,其實論學識論修養, 水平真係唔見得高。

依家 D人好多都老奉,幫你開門幫你禁住部(emoji),唔該都冇聲,好多仲要係家長,身教都冇!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

都覺得係既。

珍珠宮

環保接龍勳章

szesze_lam 發表於 18-9-8 23:41
依家 D人好多都老奉,幫你開門幫你禁住部(emoji),唔該都冇聲,好多仲要係家長,身教都冇!
...

呢個我見得多
真是老馮咁
我通常會後悔幫他們
心諗...講句「唔該」會死咩

複式洋房

例如:

未來社會棟樑每日死讀爛背想考高分、番學、補習、專科班,興趣班,排到密密麻麻。
甘忙會有幾多時間教操行
以前d人唔會排滿行程,課外活動有點奢侈唔係個個有,課後總有時間比小朋友去跑、去跳、去叫、放空想像點樣做為之好,而家放學後係點樣得自己知了
一代一代演變緊
寬恕、耐心、禮讓、謙虛等等..好多野被人遺忘左啦

琥珀宮

wmkcnw 發表於 18-9-8 19:27
我開始懷疑自己唔係。

以前習慣左, 在街上大家唔小心碰撞時, 互相都客氣咁講 "對唔住" 。

好多人係咁,亦有好多人唔係咁!

除非你承認自己都係你口中無品的土生土長香港人,否則無資格咁去話「所有土生土長香港人」(你明顯唔係指部分人)。

我睇到反而係,你覺得自己比其他人高尚

子爵府

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至