自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

青青河邊草 發表於 18-9-8 09:02
成日賴生活環境, 其實論環境, 我覺得今時今日香港係好過我細個嘅80年代好多。我細個去圖書館, 好多係一浸 ...

同意,我細個時一間板間房住一家4口,我食飯做功課都係床上,㕑房厠所10幾人共用,宜家普遍環境比以前好了很多很多,可能後生一輩未捱過這等居住環境,不懂欣賞和珍惜吧

伯爵府

ANNAFRIEND 發表於 18-9-8 13:00
哈哈,我個屋苑係掉轉,係住客主動講早晨d保安先同你講,佢地都好巴閉架
...
可能係D保安心諗個個都當我透明,連打招呼都打到心淡哂,不如做番被動果個算啦,留番淡氣暖肚好過

複式洋房

OKC 發表於 18-9-8 12:55
同意,個個重成績,品德教育已經不太重要,耐不耐在地鐵見到有小朋友/後生肯讓左給有需要人士,已經好impr ...

又唔好咁講,有時有需要看不出的,我試過幾日出街唔舒服頭暈坐低,俾全個車廂鬧我唔讓座俾滿頭白髮的呀婆,本人對香港不讓座的批鬥文化非常厭惡。有需要當然要讓,也不是老鳳。香港老人家身體特別脆弱係一個社會問題,大大條地鐵總是無位坐也是一個社會問題,不過無人解決。

男爵府

終極熊貓 發表於 18-9-8 00:41
以偏概全

我屋企附近同公司,仲係會互相推門開lift門

讚成

水晶宮

回覆樓主

絕對認同
所以去其他國家我都廢事講自己係香港人

複式洋房

yukiyukipang 發表於 18-9-8 02:13
有同感,我唔明點解呢一代嘅家長會唔識禮儀,規矩!我果日去童夢城,勁多家長幫小朋友排隊,工作人員又唔 ...

OP, disneyland 都係,個小朋友最少有十歲,一個家長排就5,6個小朋友插入嚟。最衰格係有d 3-5歲就識打尖,推其他小朋友打尖企前去,個衰格媽仲大大聲話d人有無整到你啊?小心d啊!
打尖打得佢咁心安理得

複式洋房

Mary媽咪 發表於 18-9-8 13:19
你都幾打耳
話以前d 香港人教育水平低就人品好
但話b6 d 大媽教育水平低就難免有怪行為

不同地方有不同教育,大陸讀到碩士也好似無受過教育咁以前香港幼稚園已經很注重禮貌,見到長輩一定要講早晨,現在K2最緊要識得串astronaut。這解釋了點解同樣教育水平低,卻有不同教育,因內容是不同的。

伯爵府

回覆樓主

我覺得上一代人草根但謙卑,這一代人受教育比較多,但自大、自我丶自私。但又唔想承認成街大學生,其實冇乜咁巴閉。我公司新請個同事返來,強調自己是master, 俾乜佢都唔肯做。但我地公司其實全部都master, 而且我果個年代肯定值錢過這個年代的master, 由自卑變成的自大極其可笑。
有時我也真會提醒自己,be a nice person. 冇法,只好教好自己的孩子,其他人怎做,怎到我管?
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

複式洋房

TATEYAMA 發表於 18-9-8 13:01
其實宜家都好難分邊D土生土長香港人!5,60年代黎香港既人都仲有份拼搏精神靠自己努力!後來多左好多大6女 ...

分唔到是因為好人慢慢都被同化,俾奸詐的新移民呃到唔再做好人,個個學魏瓔珞講句人心存良善更應懂自保就可以對事情冷眼旁觀,以免洩底。

複式洋房

唔係怪獸 發表於 18-9-8 13:35
我覺得上一代人草根但謙卑,這一代人受教育比較多,但自大、自我丶自私。但又唔想承認成街大學生,其實冇乜 ...

要避免呢種情況唯有是俾小朋友去外面讀書。強調自己是master只證明自己係池中蝦,傻人一個,jm不用太生氣。

複式洋房

juniormiu 發表於 18-9-8 13:23
可能係D保安心諗個個都當我透明,連打招呼都打到心淡哂,不如做番被動果個算啦,留番淡氣暖肚好過
...

只要在新年在屋苑散散步,個個保安都會當你財神咁打招呼

寶石宮

2024年龍年勳章

wmkcnw 發表於 18-9-8 00:35
記得小時候, 街坊教育水平唔高, 但做人有品好多。
例如:

x100%
幸福可以好簡單

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

例如:

完全認同
日本の平安を祈ります

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

例如:

我都你一樣甘唸 佢地水平低 我已經習慣,因為每個國家都有不同教育標準,但我地本生土長人,就會話人地點點點....但自己甘做呢,佢就會話自己醒目喎,就好似.....果個係日本港媽扮大肚甘,如果果個係大媽,一定你備千夫所指,有時.....我會覺得鬧得最大聲果d永遠就自己又甘做,佢地自己做咗永遠就會比自己好多藉口,又例如,個個都唔認係中國公民,但大阪出事,又走去中國求救喎!

admiral2525    發表於 18-9-8 20:21
日本の平安を祈ります

伯爵府

juniormiu 發表於 18-9-8 13:23
...
其實係新不如舊,班舊人係有禮貌好多,會主動打招呼,新呢班人係我主動打招呼多,不過冇所謂啦,講聲早晨又冇蝕底。

珍珠宮

回覆樓主:

宜家D人,越來越冇禮貌

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

宜家D人唔識講唔該借借
早2日你個後生仔, 係我後面想 行過..不停係我後面咳, 我知佢行得好埋
連我個女都話: 等你拎轉望下佢, 佢就可以 涉過去
阿仔話: 驚借左要還

係巴士上, 咳就係武器, 左邊咳一聲右邊又咳一聲..成個車程, 唱山歌咁
佢地唔係咳, 有D 聽得出, 係咋咳
超冇品

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我又覺有部份係家教問題
99 屋企, 大伯大姑9都一把年紀, 6,70後
除左62同C6 全家都一副唯我獨尊格

大伯有老闆病, 大姑9有公主病,
初嫁比C6時, 99有皇太后病

翡翠宮

回覆樓主:

吾覺

男爵府

回覆樓主:

仲有大把好人既
我前排坐車有個十一歲既男仔見我抱住BB即刻讓位比我 又同我BB玩 好乖仔好好禮貌

首頁

尾頁

跳至