自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主

教育問題,只重分數,個個也是高分低能。大陸人太多,在mtr屙尿我也見過,洗乜講唔該借借。

複式洋房

OKC 發表於 18-9-8 12:55
同意,個個重成績,品德教育已經不太重要,耐不耐在地鐵見到有小朋友/後生肯讓左給有需要人士,已經好impr ...

又唔好咁講,有時有需要看不出的,我試過幾日出街唔舒服頭暈坐低,俾全個車廂鬧我唔讓座俾滿頭白髮的呀婆,本人對香港不讓座的批鬥文化非常厭惡。有需要當然要讓,也不是老鳳。香港老人家身體特別脆弱係一個社會問題,大大條地鐵總是無位坐也是一個社會問題,不過無人解決。

複式洋房

Mary媽咪 發表於 18-9-8 13:19
你都幾打耳
話以前d 香港人教育水平低就人品好
但話b6 d 大媽教育水平低就難免有怪行為

不同地方有不同教育,大陸讀到碩士也好似無受過教育咁以前香港幼稚園已經很注重禮貌,見到長輩一定要講早晨,現在K2最緊要識得串astronaut。這解釋了點解同樣教育水平低,卻有不同教育,因內容是不同的。

複式洋房

TATEYAMA 發表於 18-9-8 13:01
其實宜家都好難分邊D土生土長香港人!5,60年代黎香港既人都仲有份拼搏精神靠自己努力!後來多左好多大6女 ...

分唔到是因為好人慢慢都被同化,俾奸詐的新移民呃到唔再做好人,個個學魏瓔珞講句人心存良善更應懂自保就可以對事情冷眼旁觀,以免洩底。

複式洋房

唔係怪獸 發表於 18-9-8 13:35
我覺得上一代人草根但謙卑,這一代人受教育比較多,但自大、自我丶自私。但又唔想承認成街大學生,其實冇乜 ...

要避免呢種情況唯有是俾小朋友去外面讀書。強調自己是master只證明自己係池中蝦,傻人一個,jm不用太生氣。

複式洋房

juniormiu 發表於 18-9-8 13:23
可能係D保安心諗個個都當我透明,連打招呼都打到心淡哂,不如做番被動果個算啦,留番淡氣暖肚好過
...

只要在新年在屋苑散散步,個個保安都會當你財神咁打招呼

首頁

尾頁

跳至