自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

bbbbb001 發表於 18-9-8 16:58
係,以前到底有幾好,定只係衰野無人講

細既有街童、馬騮精,周圍整古人亂小便

係!
以前咪一樣有死飛仔坐欄捍,眼望望多兩眼,即問候俾人打!
屋村夜晚暗角間唔時有道友,樓梯地下有針筒!
以前熱狗巴落雨唔關窗整到坐位濕哂,細路伸手伸頭出窗添!
細路周街周商場吧玩捉迷藏,只係以前人少,商場、街平日少人,點會好似依家咁,大人行快d都撞到人丫!
商場出入開門?都唔係不停有人出入,自己唔推點入?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又唔可以話以前D人全部好有禮貌, 係而家D人更無禮貌啫!!!!

加上大環境轉變咗, 原本有禮既, 都無咁有禮貌!!!!

寶石宮

2023年兔年勳章

Monstereasy 發表於 18-9-8 14:44
我公司都發生過類似事,話說新人返工,HR會帶新人巡下公司介紹下不同部門。新人在巡遊過程多次提及自己中 ...

係咪想講 x大sexy

珍珠宮

wmkcnw 發表於 18-9-8 00:35
記得小時候, 街坊教育水平唔高, 但做人有品好多。
例如:

同意

大宅

回覆樓主

其實好睇個人本質架
可能大家一樣咁教,小朋友甲長大後覺得呢套教育係岩既,就會教佢地既下一代都係咁,相反小朋友乙,可能俾父母管得多,或父母太在乎別人想法,而忽略了小孩本身的天性,咁呢個小朋友將來成家後,就會重心放係小朋友到,換走上一代既教育。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

例如:

我唔覺,我遇到既都係好人,無論咩種族都有好人。

寶石宮

2023年兔年勳章

mariefish 發表於 18-9-8 15:25
情緒不穩

心緒不寜

伯爵府

charity1017 發表於 18-9-8 18:21
有D出入屋苑或商場既門老馮企向度等人黎開,驚死整污糟自已對手

等開門情況我覺得越嚟越嚴重,好多人好似傷殘咁

侯爵府

2018復活節勳章

wmkcnw 發表於 18-9-8 00:36
有時諗,是否自己太封建, 所謂的 "基本禮貌" ,應否淘汰?

呢個同封建冇關,係而家嘅人冇左禮數呢樣野啫。起初睇到你標題話自己高尚,我真係
後來睇晒全文至知係咩野一回事。
你講嘅打招呼,我而家都遇唔到咁嘅鄰居喇。有時真係講彩數嘅。根本連左右隔離姓咩都唔知啦。個個都目無表情,再唔係就見你開門出嚟,佢就企响度眼望望咁盯住你,好似睇動物咁。真係超討厭。
我發現大家都係冇打招呼呢個習慣㗎。
旦我反而同另外一邊或樓上樓下上上落落嘅,就有偈傾。响走廊或lift 裡面遇上,有時我會笑下。或佢地會主動講早晨,咁大家都會吹兩句。

侯爵府

2018復活節勳章

例如:

至於你話推唔推住度門呢~真係一時時啦。又唔係一面倒全部都咁自私咁衰嘅。真係睇果日自己好唔好彩。
就好似閂lift 門一樣。有些人明知你跑緊埋去,叫住佢唔該等埋,佢㩒制照閂。有些你冇叫佢,諗住响走廊出到去都一定走左啦,旦佢聽到你鎖門出緊嚟,佢㩒住等埋你。原來係個小學生。
我自己出呢,我知道後面仲有人,我都會用手輕傍住,等後面嘅接住,費事撞到人嘛。
至於响條路度玩晒,真係太多呢種人。一家人塞住通道嘅有,三四個一字排開行晒條路嘅有,見到你需要過,佢仲眼碌碌咁望住你,好似話係騷擾左佢地一家人响路邊gathering 咁。真係(emoji)都嚟㗎,睇見佢地咁嘅態度。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Poyau 發表於 18-9-9 10:09
係咪想講 x大sexy

腳大
腳大好色時

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

昨天同小孩一前一後, 我負責推門, 行入商場 。 竟然有位哥哥一個閃身, 攝在我同小孩中間, 步出商場。

無語

子爵府

agnesbee 發表於 18-9-9 12:09
等開門情況我覺得越嚟越嚴重,好多人好似傷殘咁

有次有個女仔明明行先我幾步,點知去到道門就停咗唔行,等我推開咗門又跟住行,傻傻地

寶石宮

2023年兔年勳章

mariefish 發表於 18-9-9 14:13
腳大
腳大好色時

男爵府

回覆 抺茶雪糕 的帖子

我都有呢d經歷我仲要抱住bb拎住野
一開門n甘多個人行出行入
完全吾卑我行
我心諗呢幚人咩料
吾系傷残吾系老弱

Life is so cool~~~

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

抺茶雪糕 發表於 18-9-10 11:12
有次有個女仔明明行先我幾步,點知去到道門就停咗唔行,等我推開咗門又跟住行,傻傻地
...
我唯有諗,可能佢隻手係傷殘, 無力推門。

侯爵府

仲有一樣野好恐怖, 大家小心電輪椅。

剛見到有小孩差點被撞。

在街上亦見過有人開得快, 我老公試過被撞腳踭, 好鬼痛。

好明白電動輪椅幫到傷殘或老人, 但比起手推輪椅,撞親其他人, 傷害會大好多, 尤其是在商場, 有時警覺性會低左, 好少諗會 "被車撞"

首頁

尾頁

跳至