少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Blui314 發表於 18-9-8 01:09
我今日真係顛左咁打閙佢,嬲到掉哂佢所有玩具,係全部掉哂出門口,我開始冇視佢,過左陣,我老公返嚟,佢好 ...

先睇吓自己情緒,太波動,易激動,對教仔只有負面影響。

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有D似我姨甥,屋企搗星旦,脾氣大,係學校好乖好聽話,姨甥仔確診亞氏保加(而家統稱自閉症),而家要去協康上行為堂治療

伯爵府

回覆 Blui314 的帖子

佢可能想引你注意! 因佢覺得,你掛住照顧妹妹,而唔理佢。

琥珀宮

Blui314 發表於 18-9-8 01:00
我仔5歲,性格好動,典型百厭到爆個隻,軟功硬功都試過,好幾日又曳幾日,打佢閙佢,大家情緒都好差,佢會 ...

咁似我嗰個

男爵府

Blui314 發表於 18-9-8 01:00
我仔5歲,性格好動,典型百厭到爆個隻,軟功硬功都試過,好幾日又曳幾日,打佢閙佢,大家情緒都好差,佢會 ...

妹妹幾大?會唔會係attention seeking?

男爵府

有冇了解過佢點解咁做?定一下子見到佢做錯就鬧?鬧得多都唔會驚了
小朋友剪野整爛野好多時可能係同好奇心有關,佢只係想試下,小朋友始終細個,做事唔會識諗後果,5歲咋,好多18歲都唔識諗後果
佢剪爛野了解左做咩剪,然後解釋比佢聽點解唔可以剪,要話比佢聽乜野可以剪,話埋佢聽如果下次有啲野你想試下剪,可以問下媽媽可唔可以先,例如佢想剪布類,你可以話佢知因為仲有用唔可以剪,你可搵啲舊衫褲比佢剪,叫佢試下剪啲乜乜乜形,變成一個遊戲

首頁

尾頁

跳至