搭校車日日嘔 ,仲會唔會比佢搭 ?

YKU_123
|

開頭唔明點解搭校車日日嘔 , 原來平時5分鐘車程 , 點都估唔到要40分鐘 !我豬兜冇了解清楚 , 一直以為佢早啲返學坐係學校等其他同學仔 ! 今曰校車打黎話下星期改時間先知 , 校車話唔係接我一個女 , 佢都要揾食 , 所以坐咁耐 , 早知坐咁耐我唔會搭 , 個女嘔完早餐 , 又等2個鐘先茶點 , 真係辛苦個女 , 最煩簽左同意書 , 唔搭都比一年錢 , 除左有特殊情況 !如果日日嘔算唔算有係原因 !

貓頭雀
|
YKU_123 發表於 18-9-8 01:51
頭初都唔明點解搭校車日日嘔 , 返到學校又要餓2個鍾先有野食 , 原來平時5分鐘車程 , 我冇諗過要40分鐘 , 對 ...

緊係唔會比佢搭 拎醫生證明同校車傾下可否酌情處理。
小朋友辛苦, 姨姨和司機都辛苦啦, 同車的小朋友都好驚喎

如果簽左一年死約, 照蝕囉, 點都唔會比小朋友搭了。
貓頭雀
|
三歲人仔, 願望咁卑微, 只係想媽媽接送, 你滿足佢的願望啦, 當同佢一齊適應k1生活。
我明白你大肚也累,但小朋友也好需要你啊....

sytckm
|
5分鐘同40分鐘差太遠喇,一定唔會搭。
w.c.chong
|
要遊咁耐,一定唔會搭,試下同學校傾,日日嘔都唔係辦法
mimuib
|
下,要簽一年,感覺學校同校車太商業化,明明5分鐘變40分鐘,真係接受唔到,試下同學校傾啦
wcpcelia    發表於 18-9-8 18:47
Tina751212
|
YKU_123 發表於 18-9-8 01:51
開頭唔明點解搭校車日日嘔 , 原來平時5分鐘車程 , 點都估唔到要40分鐘 !我豬兜冇了解清楚 , 一直 ...

我小朋友要搭55分鐘,我即時取消搭校車,姐姐聽到都話NO,佢寧願日日接送,55分鐘太辛苦啦,半個鐘之內可接受,超過時間一定唔要,好在校車公司話冇問題,完全冇收我地錢,你試下傾下
Moti
|
好離譜啫咁講嘢。同學校講啦
力神
|
乜宜家搭校車要比1年錢架,真是未聽過
ValerieBaBa
|
唔會搭, 寧願蝕咗一年前
Zoesk2
|
我寧願蝕一年錢也不願小朋友日日受罪
Nymph_
|
想知,小朋友由邊個站坐到邊?
靚靚C9
|
簽同意書要俾一年錢? 唔係呀嘛!
birdbird
|
靚靚C9 發表於 18-9-8 07:28

係囉, 边䦔校車公司咁無良要收一年錢? 學校收學费都只係按月收。 我仔以前坐, 最盡係續個學期比, 中途搬屋唔坐, 按比例退錢。

樓主可打電話去學校及消委會投訴。
py84ko
|

有機會可能吃得太飽後才上車, 行車時搖晃才會嘔, 小朋友嗰胃仲细, 所以只好少食多餐, 我小朋友幼稚園時都係咁
birdbird
|
仲有, 你女坐40min 校車嘔, 可能因為架校車焗。我係會暈浪的人, 架車一焗, 我就頭痛、繼而嘔, 我連坐直通車上廣卅都可以嘔。
Rilakkuma12
|
佢日日嘔可能會叫佢唔好搭呢?同學校講下,但好多時有利益關係,你可堅持你女最後上車
tsung
|
力神 發表於 18-9-8 06:56
乜宜家搭校車要比1年錢架,真是未聽過

X2
YKU_123
|
靚靚C9 發表於 18-9-8 07:28

同意書寫明只有退學同特別原因先可以取消 , 唔係要比足一年錢 !
其實我有啲嬲 , 點解唔通知我個女搭成個鍾車 , 開頭印象已經唔好 , 學校表示校車只接自己學生仲有老師跟 , 但我覺得學校同校車零溝通 , 校車約我9月3搭車 , 我要同老師傾計先知冇校車 , 月中先有得搭 , 咁我叫學校了解清楚先 , 我要信私機定你 , 煩左佢幾日, 學校回覆肯定月中 , 到9月1號先通知我9月3日原來有得搭 !岩岩校車打黎話後日 , 又改時間 , 話係學校要求 , 但學校完全冇通知我 ! 玩野咩 !
爸爸豬
|

如果我係你,因為校巴有公平條例,要付一年車費。
我會先停一個月。10月再俾小朋友試,先食暈浪丸(或用止暈帶),同早餐唔好食咁飽,叫她望窗外,坐車頭,暈車浪會慢慢適應的,你今年唔搭,下年都面對這問題。
我仔都係坐一輪先適應到。

好奇一問,未坐校車前,你不知自己小朋友會暈車浪嗎?