照腸鏡,很多保險不包了? 已買保柏最基本住院,axa 員工醫療

ifcsir
|

照腸鏡,
保柏回覆買了最基本住院就必須住院才有,但住院貴好多(住院1萬-2萬,門診8000內已可以),又無話肯定可以有得賠.

,axa 員工醫療可claim 12000 應該不夠, 佢要你比左錢先比正本單佢睇下,才知有冇得賠,但就算無得賠亦不會比回文件你,咁點算
Moti
|
住院都要睇吓住邊間同搵邊個醫生。屋企人上個月住聖保祿2日1夜超過4萬照胃+腸。
糯米米糍
|
我兩次入港安照腸分別都係2萬多,都係claim公司medical,做之前打去CS問清楚晒有無特別嘢要注意,claim唔claim到好清晰
ifcsir
|
糯米米糍 發表於 18-9-8 04:49
我兩次入港安照腸分別都係2萬多,都係claim公司medical,做之前打去CS問清楚晒有無特別嘢要注意,claim唔cl ...

axa ?
ymw9090
|
ifcsir 發表於 18-9-8 04:05
照腸鏡,
保柏回覆買了最基本住院就必須住院才有,但住院貴好多(住院1萬-2萬,門診8000內已可以),又無話肯定可 ...

我買保柏,但照腸鏡是算日間診所手術,不保住院費。
ChloeMa
|
除非腸胃有毛病,需要照腸胃去揾原因。 如果只是想檢查腸胃是否健康,唔包㗎。 宜家保險公司執得緊咗。
ifcsir
|
ChloeMa 發表於 18-9-8 07:24
除非腸胃有毛病,需要照腸胃去揾原因。 如果只是想檢查腸胃是否健康,唔包㗎。 宜家保險公司執得緊咗。
...

是需要,因為痛
ifcsir
|
Moti 發表於 18-9-8 04:24
住院都要睇吓住邊間同搵邊個醫生。屋企人上個月住聖保祿2日1夜超過4萬照胃+腸。
...

4萬
mercurycc
|
而家好多保險公司都有自己醫生及醫療中心做日間腸胃鏡,
如果醫生認為有問題就可以去果度做,你問下agent,
有d保險係一定要有事先會比claim,
唔係入紙就一定會claim到架。
做過3次腸及胃都claim 足。
rachie
|
ifcsir 發表於 18-9-8 10:09
是需要,因為痛

應該有醫生寫信入院就可以了。上次我入法國照腸及胃住咗一晚 (應該計咗2晚,因為醫生好夜先來寫紙出院),埋單2萬幾,claim 唔足,自己要補千零蚊
wcpcelia    發表於 18-9-8 17:53
Abbie_mimi
|
照腸鏡,
保柏回覆買了最基本住院就必須住院才有,但住院貴好多(住院1萬-2萬,門診8000內已可以),又無話肯定可 ...

AXA 員工醫療做法普遍,通常自己俾之後claim, 至於單,可以要求certified copy
cattz288
|
照腸鏡,

axa咁絕?
Abbie_mimi
|
rachie 發表於 18-9-8 10:23
應該有醫生寫信入院就可以了。上次我入法國照腸及胃住咗一晚 (應該計咗2晚,因為醫生好夜先來寫紙出院) ...

要普通科醫生轉介專科醫生照先有得claim, 如果直接去睇專科醫生係唔得既
ifcsir
|
Abbie_mimi 發表於 18-9-8 10:29
要普通科醫生轉介專科醫生照先有得claim, 如果直接去睇專科醫生係唔得既
...

有呀
ifcsir
|
Abbie_mimi 發表於 18-9-8 10:28
AXA 員工醫療做法普遍,通常自己俾之後claim, 至於單,可以要求certified copy
...

請教certified copy係點做?可否講多d
kkvicky
|
是需要,因為痛

如果只係痛,而照完出來嘅報告係冇任何病徵/又冇任何醫療要即時跟進嘅話, 真係有好多保險公司係claim唔到。不過當然要事乎醫生點寫份報告..
至愛
|
cattz288 發表於 18-9-8 10:29
axa咁絕?

axa係超差
leeleebaba
|
kkvicky 發表於 18-9-8 11:08
如果只係痛,而照完出來嘅報告係冇任何病徵/又冇任何醫療要即時跟進嘅話, 真係有好多保險公司係claim唔到 ...

thank you,你咁講我心舒服好多了,我有此疑問多年,我一路誤以為我agent呃我,他成日話痛去照claim吾到,只要用佢介紹的醫生就claim到
kkvicky
|
leeleebaba 發表於 18-9-8 11:14
thank you,你咁講我心舒服好多了,我有此疑問多年,我一路誤以為我agent呃我,他成日話痛去照claim吾到, ...

agent應該冇呃你,claim唔claim到錢,最重要係醫生點寫。
ChloeMa
|
是需要,因為痛

如果有病徵,無理由唔 cover。