食飽野之後肚硬原因?

efren
|
每次食飽野肚硬到想爆好辛苦,由其晚餐之後更嚴重,已經唔係食好多野。請問甘樣是否有問題?
Yumi930
|
efren 發表於 18-9-8 11:13
每次食飽野肚硬到想爆好辛苦,由其晚餐之後更嚴重,已經唔係食好多野。請問甘樣是否有問題?
...

我都係咁呀....我都想問點解...我而家30週...你呢?
luv_miyuko
|
冇辦法啦,個肚真係逼丫嘛,要再少食多餐。
agneau
|
efren 發表於 18-9-7 19:13
...

而家36週時日都勁爆,試下企下行下應該會好啲,盡量唔好食飽,唔好食飽就坐。
efren
|
Yumi930 發表於 18-9-8 11:17
我都係咁呀....我都想問點解...我而家30週...你呢?

我26週
RubyYu07
|
肚醒?係咪假性宮縮吖?我每晚晚餐後都會肚硬
efren
|
RubyYu07 發表於 18-9-8 15:59
肚醒?係咪假性宮縮吖?我每晚晚餐後都會肚硬

Same , after dinner
HOPEFORBB
|
回覆 efren 的帖子

應該無事,我之前都係咁,我仲要係午餐晚餐都係咁。不過都要留意吓係咪假宮縮,因為我當時又係成日食完飯就透唔到氣咁,後來發現子宮頸縮短。
hamsterma
|
...

會唔會係假宮縮呀?
我要做媽媽
|
你應該系假宮縮吖,如果頻繁既話,你下次見醫生既時候問下佢要注意D咩,因為你先26週
efren
|
HOPEFORBB 發表於 18-9-8 21:38
回覆 efren 的帖子

應該無事,我之前都係咁,我仲要係午餐晚餐都係咁。不過都要留意吓係咪假宮縮,因為我 ...

efren
|
我要做媽媽 發表於 18-9-8 22:01
你應該系假宮縮吖,如果頻繁既話,你下次見醫生既時候問下佢要注意D咩,因為你先26週 ...

今日終於問到醫生,佢話只要不是又硬又軟又硬又軟,而是keep住硬無痛就無事,叫我行下企下
bchuma
|
...

個bb頂著個胃,肚皮緊繃,所以感覺辛苦咯

RubyYu07
|
efren 發表於 18-9-8 21:33
Same , after dinner

聽講通常都係每日固定某個時間發生架~
haha748494
|
一餐食到8成飽,少食多餐。
k_yinging
|
我都會, 每次晚餐後都會肚緊, 我諗唔會肚痛就冇問題, 不過有時緊到要攤喺度抖下~
我要做媽媽
|
efren 發表於 18-9-8 22:40
今日終於問到醫生,佢話只要不是又硬又軟又硬又軟,而是keep住硬無痛就無事,叫我行下企下
...

又硬又軟又硬又軟應該就係描述宮縮
ErnieCheung
|
Yumi930 發表於 18-9-8 11:17

我都係丫!勁硬,我31週