懷孕後頭痛

蔡小姐0712
|
我懷孕後經常偏頭痛,係左側頭痛,有時隔幾日會痛,不過第二日起身就無事,洗唔洗去睇下醫生吖?係咪經常頭痛唔正常架?
yc716
|
蔡小姐0712 發表於 18-9-8 11:25
我懷孕後經常偏頭痛,係左側頭痛,有時隔幾日會痛,不過第二日起身就無事,洗唔洗去睇下醫生吖?係咪經常頭 ...

我都係有左 痛多左,健康院轉介左睇內科。睇完醫生話我似偏頭痛,如果起身痛得勁就比較擔心,驚腦血管塞。
最後只係開左panadol比我看門口,如果真係頂唔順先食。
真係擔心就去睇下醫生會好d
蔡小姐0712
|
yc716 發表於 18-9-8 11:34
我都係有左 痛多左,健康院轉介左睇內科。睇完醫生話我似偏頭痛,如果起身痛得勁就比較擔心,驚腦血管塞。 ...

我一般係中午開始痛,第二日起身就唔痛,可能都係偏頭痛,唔知開冷氣來得勁關唔關事,空氣唔流通。
17號返去檢查順便問下醫生先。
yc716
|
蔡小姐0712 發表於 18-9-8 13:14
我一般係中午開始痛,第二日起身就唔痛,可能都係偏頭痛,唔知開冷氣來得勁關唔關事,空氣唔流通。
17號返 ...

我都係咁 佢話似係偏頭痛
MHW
|
呢一星期我都係下午開始頭小小痛....黃昏好D 我懷疑休息太多⋯
蔡小姐0712
|
yc716 發表於 18-9-8 15:09
我都係咁 佢話似係偏頭痛

咁醫生就話頂唔順就食止痛藥啊?仲有無其他建議?有時真係痛到頂唔順
蔡小姐0712
|
MHW 發表於 18-9-8 16:18
呢一星期我都係下午開始頭小小痛....黃昏好D 我懷疑休息太多⋯

會唔會訓得太多,
MHW
|
蔡小姐0712 發表於 18-9-8 16:47
會唔會訓得太多,

啱啱過三個月,可能一直少出街活動,有父母照顧冇勞動掛。每日早/午睡2小時(想訓)但到晚上就有D失眠。現在聽醫生說每半小時就行下,飲多D水試下。剛剛個胃舒服D就到頭痛⋯⋯唯一感恩就係2樣未算好嚴重。有時諗返未大肚時既舒服,真係想忘記現在係大緊肚,唔鬼理佢,哈哈

hamsterma
|
我懷孕後經常偏頭痛,係左側頭痛,有時隔幾日會痛,不過第二日起身就無事,洗唔洗去睇下醫生吖?係咪經常頭 ...

坨緊偶爾都會痛,有時痛到想嘔
yc716
|
蔡小姐0712 發表於 18-9-8 16:46
咁醫生就話頂唔順就食止痛藥啊?仲有無其他建議?有時真係痛到頂唔順

因為佢話好多預防偏頭痛既藥孕婦都唔食得
比panadol更強既止痛藥都係唔食得
佢叫我自己留意 有時可能係食到某d食物特別易發作,自己小心避免。
訓太多太少都有影響。

bchuma
|

多點休息就好啦,我當時都會,如果長期係咁,可以去按摩下
haha748494
|
呢排有無充足睡眠時間,會唔會涼親吖?最好睇醫生CHECK下原因。