6個半月晚晚喊醒

yanlo122
|
bb 6個半月前排發燒,發燒時好扭計,全日唔係喊就訓,諗住佢病好一天都光哂,點知佢而家晚晚半夜都喊醒,喊到好慘個隻,要比支奶佢先訓得返。想問問大家有冇類似經驗呀?bb2個幾月時已經冇食夜奶
我要做媽媽
|
建議你唔好再俾夜奶佢喇,可能佢已經習慣咗喇!你試下日頭咪俾佢訓太多喇
|
yanlo122 發表於 18-9-8 12:25
bb 6個半月前排發燒,發燒時好扭計,全日唔係喊就訓,諗住佢病好一天都光哂,點知佢而家晚晚半夜都喊醒,喊 ...

Hello yanlo122, BB 仲細,戒夜奶有時會唔穩定,尤其係BB 剛剛病完,作息規律都可能唔同咗,如果病嗰排食少咗固體/ 飲少咗奶,BB 覺得餓都可能要飲番夜奶架。媽媽臨瞓個餐俾BB食多少少, 半夜醒試下唔好餵奶住, 安撫下/俾佢飲d水, 等佢自己瞓返。 如果BB 仍然喊,有機會真係肚餓要食奶, 試下每晚愈開愈少奶, 慢慢再幫BB回復之前嘅作息規律喇。
haha748494
|
會唔會系要吽牙仔,吽牙仔之前都會出現發燒,扭計。
bchuma
|
yanlo122 發表於 18-9-8 12:25
bb 6個半月前排發燒,發燒時好扭計,全日唔係喊就訓,諗住佢病好一天都光哂,點知佢而家晚晚半夜都喊醒,喊 ...

寶寶好容易養成習慣,可能係之前病左喊習慣左。
sammiso
|
6個月開始出牙子,心情煩躁會成日喊嘅,多點安慰下BB喇。
duckduckbb31
|
比奶咀得唔得呀?