急>元朗利知行醫生掂唔掂??

bibileung20
|
我肺問題有醫生(都係第一次睇)轉介我去睇呢個醫生,話佢好好之類..
上網一搵好多負評同唔好既留言(好多年前既留言),我唔想睇著個唔好既醫生呀,求各位話我知係咪真係唔好??

或者睇肺部有無咩醫生介紹??

Poyau
|
保重 希望有人知
fghjkl
|
我屋企人心口痛去睇佢,第二日過左身,我到今日都吾明,点解咁嚴重吾叫佢入院呢?
cattz288
|
fghjkl 發表於 18-9-8 13:30
我屋企人心口痛去睇佢,第二日過左身,我到今日都吾明,点解咁嚴重吾叫佢入院呢?
...

心口唔正常咁痛, 應該入急症先啱喎!
fghjkl
|
cattz288 發表於 18-9-8 13:32
心口唔正常咁痛, 應該入急症先啱喎!

我估當時人吾觉厳重亦不是極痛,只是觉得吾舒服所以未去診所睇左先。我只可以講如果連医生都睇吾出咁嚴重,相信個病人吾會知道自己會死都寧願去診所睇啦
bibileung20
|
fghjkl 發表於 18-9-8 13:30
...
搞到我好驚...
Poyau
|
bibileung20 發表於 18-9-9 08:10
搞到我好驚...

cbeyond
|
fghjkl 發表於 18-9-8 13:34

我估當時人吾觉厳重亦不是極痛,只是觉得吾舒服所以未去診所 ...

未必關醫生事。
都識講, 不是極痛, 有可能當時情況唔嚴重, 之後急轉直下。
fghjkl
|
cbeyond 發表於 18-9-9 12:43
未必關醫生事。
都識講, 不是極痛, 有可能當時情況唔嚴重, 之後急轉直下。
...

咁如果一個醫生都没有呢個專業知識去判断一個病人究竟有没有需要入院治療及檢查,是不是稱職呢?
如果真係發覺自己有吾舒服時,大家吾係去揾醫生?睇完後醫生後吾係應該相信醫生给的治療嗎?
cbeyond
|
fghjkl 發表於 18-9-9 13:33
咁如果一個醫生都没有呢個專業知識去判断一個病人究竟有没有需要入院治療及檢查,是不是稱職呢?
如果真係 ...

要追究,當日就應該去做, 求個明白
如果, 現在講來有咩用?
唔係風涼話, 係講事實。
fghjkl
|
cbeyond 發表於 18-9-9 13:37
要追究,當日就應該去做, 求個明白
如果, 現在講來有咩用?
唔係風涼話, 係講事實。

我不是要追究,亦都不是我主動開post來講返呢件事,只是有人問我講出我親人的例子给楼主作參考
Germine
|
回覆 fghjkl 的帖子

睇過一次以後都唔敢去睇好彩後尾睇過另一個先好番...
cbeyond
|
fghjkl 發表於 18-9-9 13:40
我不是要追究,只是講出我親人的例子给楼主作參考

我有朋友剛走了, 之前一直以為是嚴重傷風感冒, 睇左好幾個醫生都唔好。
最後好唔舒服, 到醫院,先check到係cancer。
可以咁講, 醫生診所設備唔多, 無足夠儀器, 未必真係易發覺病人病程。
小軒軒
|
bibileung20 發表於 18-9-8 12:42
我肺問題有醫生(都係第一次睇)轉介我去睇呢個醫生,話佢好好之類..
上網一搵好多負評同唔好既留言(好多年前 ...

佢係呼吸科。。唔係胸肺科

所以唔知樓主既肺問題係咩事,亦唔知醫生為咩要轉介