真的見識了-小一直私報名

蝦米豬
|

報直私小一,有學校問在學術,體育,音樂,藝術和義工五方面的獲獎/參與記錄,五歲人仔真的有這樣多的履歷嗎?五樣都有面面俱圓的剛升上K3的學生有多少?

有學校除了小朋友出世紙,還要小朋友和父母身份證副本,為了甚麼?

除了問職業,仲要問埋公司名和地址

有學校要交8頁portfolio, 真的有那麼多東西show嗎?
tristawan
|
蝦米豬 發表於 18-9-8 12:44
報直私小一,有學校問在學術,體育,音樂,藝術和義工五方面的獲獎/參與記錄,五歲人仔真的有這樣多的履歷 ...

8頁好少⋯只是放幾張證書+一些學習或比賽照片,其實都係睇家長有冇心
佢只是要求參與,冇一定要得奬

家長可以俾小朋友學音樂,運動,繪畫比賽,義工⋯

學校都只在乎觀察家長係咪有心栽培小朋友,係咪有心去考呢間學校。
有心考,就會為小朋友凖備,天下冇免費午餐。

winnyto    發表於 18-9-10 09:46
facialchung    發表於 18-9-9 17:40
寶褓保補    發表於 18-9-8 17:55
wcpcelia    發表於 18-9-8 17:29
fawong    發表於 18-9-8 16:10
李斯特
|
個人選擇。
要入心儀學校,家長可以去得幾盡
tansyneko
|

我見過D人本portfolio成本詞典咁厚,八頁其實好少
個個都谷架啦,唔通真係信唔谷咩
即係以前問D同學你有無溫書架,佢答你無一樣,都當然真係有少部份係真無溫,個人選擇,不過肯定超級少而個社會風氣就係咁,唔到你唔跟,一係揀D唔谷嗰D,個人選擇
tristawan
|
tansyneko 發表於 18-9-8 13:25
即係以前問D同學你有無溫 ...

哈哈,我女考中學果本都好厚,只是未到字典咁,30 sheets file, 前後60頁。

為左考入小朋友自己心議既中學,我由小四就開始幫佢準備了。

只要佢讀得開心,一齊辛苦幾年,唔算d乜!

現在阿女高中了,佢自己已經識為自己升大學鋪路,開始著手緊凖備,儲緊考大學既Portfolio 。

tansyneko
|
tristawan 發表於 18-9-8 13:45
哈哈,我女考中學果本都好厚,只是未到字典咁,30 sheets file, 前後60頁。

為左考入小朋友自己心議既中 ...

詞典厚因為個本有部份仲可以立體打開,我第一眼見到傻眼
bblou3
|
tansyneko 發表於 18-9-8 13:25
即係以前問D同學你有無溫 ...

係,明明個小朋友日日去補習, 媽媽居然話冇谷
Beiku
|
要交portfolio 嘅我唔會報囉,講真,學校真係睇?我報親嘅學校講明係唔會收portfolio
心肝寶貝
|
報直私小一,有學校問在學術,體育,音樂,藝術和義工五方面的獲獎/參與記錄,五歲人仔真的有這樣多的履歷 ...

多證書係冇用的, 最主要面試表現, 親身經驗, 大仔好多證書(包括考試, 表演, 義工。。。), 細仔乜都冇, 最後神校收咗細仔, 大仔只係 waiting list
lymchau
|
講真,真是有呀,不過不是很勁個種,但是5方面都有做到,利申,我仔和他幼稚園朋友都在直資和私立讀緊
馬爾太
|
直私想贏在起跑線上,所以揀過先收;但又有幾多個真係啱讀呢?
眼見好多直私小升中嘅,學術個人修為都比唔上官津小嘅小朋友,點解到嘥咗個小朋友呢?
cy101
|
掉番轉諗, 有心報呢D學校嘅, 一早打探定學校重視D咩, PLAN定俾小朋友學乜學物, 黎面試, 入得去讀通常係俾有準備嘅人!!

年年小一派位, 訪問D家長, 有唔少嘅都話每個月用咗幾多萬去栽培個小朋友!
gracelam
|

portfolio幾厚都唔及面試嗰十零分鐘, 問十個中英文生字, 有9個都唔識或呆左唔答, 一樣叮走。
blackberry
|
Beiku 發表於 18-9-8 15:40
要交portfolio 嘅我唔會報囉,講真,學校真係睇?我報親嘅學校講明係唔會收portfolio
...

我仔果間, 真係有睇, 我見住開放日有人俾portfolio校長, 佢用筆tick
chingmon
|
8頁portfolio算合理,大女十幾年前報直私,當時學校無要求portfolio,我都是簡單做:封面、自我介紹、申請信、家庭照、活動照(以上無證書),6-8頁。

報小一「面試」最重要。

要報就要跟人地遊戲規則,否則只能玩統一派位,全屬個人選擇,不幸地就係無咩選擇。

大件仔
|
其實portfolio 唔一定係放奬項,興趣,特異功能呢D.

我識人佢只放幼稚園時的照片,和親子活動,旅行生活,義工等等,而佢個仔真是冇任何獎項,而且不是名幼出來,最後,佢有男拔,陳守仁offer
jollyma
|
無可厚非,其實係想睇下小朋友除返學之外仲有咩活動,父母背景都重要,家家有求,要報私校就係咁,因為學校都要家長6年既共同配合,理念要一致,否則佢用咩準則去選?憑外表?談吐?咁未仲唔公平。
我反而見過維記表格問小朋友體格上需唔需要特殊照顧,我覺得直情係歧視,好反感
tsung
|
tristawan 發表於 18-9-8 13:45

為左考入小朋友自己心議既中 ...

阿女好叻
zxzx
|
大件仔 發表於 18-9-8 16:16
其實portfolio 唔一定係放奬項,興趣,特異功能呢D.

我識人佢只放幼稚園時的照片,和親子活動,旅行生活, ...

小朋友應好醒
pumpumpurin
|

畫畫彈琴賣一兩次旗,咁都三四樣啦。

乜都無我都會問問小朋友平時做啲乜。