自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

19841984 發表於 18-9-9 20:42
希望你唔係真係為人師表啦,如是⋯

就係教過吓書先知有啲家長幾咁要面、幾咁怕俾人睇唔起!有啲家長直情係自己自卑但又要話到自己小朋友識飛!講唔過人咪最叻人身攻擊囉!冇架,俾啲同工睇吓笑吓其實幾開心。所以我幾鍾意你回架。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sophialihk 發表於 18-9-10 07:24
這表在那裡可找到? 謝!

果然未short完用唔到hyperlink
你去教育王國升中派位版,搵呢個帖
「2018年中學文憑考試成績及入大學率」

要用網上版/手機safari開至睇到圖表

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 18-9-10 08:14

果然未short完用唔到hyperlink

或者你去safari copy and paste開呢條link

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

黑白豬 發表於 18-9-10 07:43
咁似我老表既,佢小朋友又係乜都無學,讀普通屋村kg,父母背景(d名校要睇埋)又麻麻,佢又係話 ...

乜都冇學,都可以好叻的。

不過傳聞男拔要睇背景,就唔知真定假。

我老公有個小學的同學做男拔中學教師,佢地都算熟,時有gathering, 上年阿仔考小一,老公只係想了解多些男拔裡面的野,老公朋友好深情咁同老公講男拔唔係你地呢d咁的人去讀。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

我都認同樓主,所以當年無報過私小

其實百貨應百客,既然不認同,就唯有唔報
你去報就要接受

最怕一邊報十幾間,一邊又閙的家長

我相信一定有百般武藝的小朋友,否則學校不會有這樣的要求

如果大家不認同所以少人報名,學校自然不會定下呢d要求

所以呢個係惡性循環

珍珠宮

莫失莫忘 發表於 18-9-9 18:23
我認同呢點,聽過家長成日強調唔想小朋友咁細個就谷佢,唔想佢咁忙,唔想佢冇童年。但問佢心儀邊間學校佢 ...

所以哩啲人咪輸打鸁要囉
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

子爵府

黑白豬 發表於 18-9-10 07:43
咁似我老表既,佢小朋友又係乜都無學,讀普通屋村kg,父母背景(d名校要睇埋)又麻麻,佢又係話 ...

呢d梗係鼓勵佢要試下,講錯說話親戚都冇得做

王國長老

莫失莫忘 發表於 18-9-10 09:30
呢d梗係鼓勵佢要試下,講錯說話親戚都冇得做

子爵府

bigbighei 發表於 18-9-10 09:30
所以哩啲人咪輸打鸁要囉

佢又未必係輸打贏要,不過有d天真,覺得學校教既一定夠哂考小一。我都有提過下駛唔駛比小朋友報下面試班佢又好似冇咩反應所以我都冇再講咩。

其實如果谷小朋友對考學校係完全冇幫助我相信唔會咁多家長去做,有個家長佢小朋友考入spcc,傾計時佢講話你估我小朋友真係咁叻咩?只不過佢係上哂堂學識個面試遊戲點玩。

大宅

feifei_baby 發表於 18-9-9 23:06
我out,而家大學要考?唔係拎住張dse成績表,jupas排志願?

年代唔同啦,學校教學方式都變左啦,升學玩法都唔同。我地已經唔可以拎自己以前去同而家黎比,所有野都會變架!

當初,小朋友返幼稚園,我都成日話老師,搞乜咁多親子功課。我地家長,平日返工,放工仲要做功課?咁細個人仔,要養小白兔?到底佢養定我養?

到小學,又搞乜要一體一樂?由半日又轉全日?日日睇住佢忙到嘔。

到升中,原來仲要準備面試portfolio

入到中學,睇住佢每年要考電腦window d公開試。做功課要上網做,初中就要電腦打assignment, PowerPoint 上台滙報,仲規定一定要遊學團⋯

直到禽日,我仲同阿女傾,因為佢上年hea 讀,中文跌set, 我問佢,你咁搞洗唔洗補習呀,驚唔驚作文有文言文唔識寫?佢就話,時代唔同啦,而家作文得白話文,你唔好再以為係以前啦

所以,我地身為家長,其實只可以從旁協助,個玩法變左,我地亦只可以跟住變

公爵府

tristawan 發表於 18-9-10 09:46
年代唔同啦,學校教學方式都變左啦,升學玩法都唔同。我地已經唔可以拎自己以前去同而家黎比,所有野都會 ...

我都明時代已經唔同,一直陪啲女慢慢學習緊,只係驚嘆「原來係咁㗎」啫.... 我一個初小一個剛讀幼稚園,仲有漫漫長路,我自己又摺,我怕自己唔識嘢做漏嘢啫....

公爵府

莫失莫忘 發表於 18-9-10 09:45
佢又未必係輸打贏要,不過有d天真,覺得學校教既一定夠哂考小一。我都有提過下駛唔駛比小朋友報下面試班佢 ...

睇晒咁多留言,你呢個最正,「明白遊戲規則」最重要。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

其實叩門都要填獲獎/參與記錄,個人覺得其他人都有野填時,你果個是留空,唔好睇,儅你與其他人係面試時表現差不多時,多少會有D用

王國長老

tristawan 發表於 18-9-10 09:46
年代唔同啦,學校教學方式都變左啦,升學玩法都唔同。我地已經唔可以拎自己以前去同而家黎比,所有野都會 ...

係,其實世界變緊,遊戲規則亦變緊。老土講句世界邊有公平丫(講真!),只能做好自己,努力備戰,在有限選擇中揀個最鐘意
考幼稚園到考大學都係咁,要多做功課多了解。唔好隨便俾人昆,俾人賣左都未知咩事
例如我有朋友,個仔唔錯,考級十內有校內獎學金,但唔識玩。俾我就老早轉校搏上聯繫中學,而家打生打死入唔到乙一(人地聯繫果間),入到乙二,以為老牌名校仲有昔日光輝,我都費事講到咁白。最近佢個仔中四,佢想個仔做物理治療,一睇門檻嚇到傻左

侯爵府

好媽媽勳章

wpc666 發表於 18-9-10 11:30
其實叩門都要填獲獎/參與記錄,個人覺得其他人都有野填時,你果個是留空,唔好睇,儅你與其他人係面試時表 ...

我今年6月同個女玩咗插班,填表先知要填咁多野(學緊乜、有乜獎),仲要寫晒父母職業職位公司地址咁,嚇到我個心都離一離,好好彩個女有一音一體(無獎),成績中上,所以成功入咗間傳統女校。

禁止訪問

受到警告

子爵府

19841984 發表於 18-9-10 20:52
教育界真係有少數低水平敗類

但點都多唔過低水平家長。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至