李姓改名問題

CHANYINTING
|
因為老公姓李,英文拼音係 Li
我知李既拼音有 Li Lee 兩款
但係最近留意到大陸人既拼音只會用 Li
我唔想將來 bb 被人誤會係新香港人
去登記出世紙可唔可以唔跟爸爸個拼音
我想採用 Lee 比 bb
cattz288
|
CHANYINTING 發表於 18-9-8 13:08

唔可以! 因為無得改姓
c.vieri
|
你個姓係Li 後面果名係廣東拼音,人地一睇就知係咪大陸人嘅名啦

李嘉誠都係用Li ,佢d仔同孫咪一樣照用Li
babyhoi
|
我有香港朋友都係用Li,
完全唔覺有問題
Angel_Rose
|
我有個ex,不是大六人,都係用Li

& 依度有位jm個名叫李××,吳知佢會否入黎打個招呼呢
purple_onion
|
我爸是Lee., 但家姐是Li
bing-jing
|
purple_onion 發表於 18-9-8 13:38
我爸是Lee., 但家姐是Li

我朋友姓胡,佢全家人身份証上共有三種串法
|
無關係,我朋友「純正」香港人,都係Li
ddkaka
|
點樣拼其實冇乜所謂,20年前改亞囡名時,c6只著重用普通話同廣東話都要好聽,繫簡都要一樣,仲要係日本漢字
Jumama2000
|
babyhoi 發表於 18-9-8 13:35
我有香港朋友都係用Li,
完全唔覺有問題

我是地道香港人,唔覺得Li有什麼問題
lucidada    發表於 18-9-9 23:08
CHANYINTING
|
1314625 發表於 18-9-8 13:41
無關係,我朋友「純正」香港人,都係Li
我讀小學時,仲係九七前,睇排名表一直都知
香港人姓李,會有兩種用法
只係最近留意,大陸人拼音,李姓就一定係 Li 唔會 Lee
將來個仔,我唔想同新香港人搞亂,所以想用 Lee
cindy618
|

使唔使咁介意到咁要改姓

li siu ming vs li xiao ming一望就知啦

cattz288
|
CHANYINTING 發表於 18-9-8 13:47
我讀小學時,仲係九七前,睇排名表一直都知
香港人姓李,會有兩種用法
只係最近留意,大陸人拼音,李姓就一 ...

關咩事!
wan媽
|
你問下你老公用左咁多年有冇咩問題?多一事如少一事,和爸爸不一樣咪仲怪
JD930
|
好多香港人都用Li
禁上發言
|
Li 咪幾好,大陸人先高級d
禁上發言
|
JD930 發表於 18-9-8 13:50
好多香港人都用Li

真香港人定假香港人
Yesbaby123
|

我老公老爺奶奶,都100% 香港人土生土長。
都係Li
唔覺得會俾人標籤
所以小朋友都係用Li
行為舉止唔係咪得
szeline
|

其實香港都好多人用Li,你又駛怕誤會,bb爸爸會唔會介意佢嘅英文串法㗎
cattz288
|
wan媽 發表於 18-9-8 13:49
你問下你老公用左咁多年有冇咩問題?多一事如少一事,和爸爸不一樣咪仲怪
...

真係好怪!