俾你同小朋友會選擇行樓梯定等升降機

Mm233
|

自開學日以來,位於觀塘秀茂坪半山的安泰邨,每朝都有一奇景——在山城通往山腳順利巴士站的天橋上,塞滿逾130名中、小學生與家長,排隊等乘離地13層樓高的電梯下山。安泰街坊均謔稱這條橋為「耐」河橋。但目前山城無校,上樓童話背後,年幼學童成了2018年的山區兒童,被逼提早爬起床,在這遠眺獅子山、維港海景的山城,默默適應規劃不善下的新征途。

每朝由安泰通往山腳順利巴士站的天橋,均會出現塞人奇景。(曾雪雯攝)
安泰邨毗鄰安達邨,自2017年起入伙,為房委會轄下的公共屋邨,料可容納2,4000人。房署於上月底完成入伙程序,最後4幢大樓的住戶目前正進行裝修,還未正式進駐。安達邨曾被連登討論區網民狠批為全港最差公屋,安泰邨也榜上有名:「安達安泰真係極品來,落山個條路一塞就係咁先。」
出城讀書攻略一:6,000學生排隊等兩架𨋢

在開學第3日的清晨,逾百名山區居民塞在13層樓高的天橋等下山。安泰邨是個海拔138米高的山城,故邨頭、邨尾設兩條近14層樓高的天橋,各附設兩部升降機,供市民上落。安泰邨雖屬觀塘區,山上卻無車通往觀塘市中心,山城人主要使用邨頭(近明泰樓)通往順利邨車站的升降機天橋。但隨今年3月,第3批3座居民遷入後,通往順利邨車站方向的兩部升降機不勝大批上學人潮的負荷,山上的中小學生於是提早於早上6時30分開始排隊等𨋢。安泰家長之間謔稱此為「耐河橋」。

開學季節正值盛夏,不少學童塞在侷促的天橋上的等下山。(曾雪雯攝)
要在早上繁忙時間下山,成功入𨋢大人小孩要先成為「沙甸魚」。(曾雪雯攝)
等𨋢學童有自立的中學生,亦有由家長接送的幼稚園及小學生。(曾雪雯攝)
安泰邨 「邨頭、邨尾」設兩條十多層樓高的天橋,各附設兩部升降機。近明泰樓的天梯通向交通要塞順利邨,而通往邨尾升降機則通往順天邨。社工蕭姑娘解釋,不少安泰邨住戶來自深水埗及土瓜灣一帶的劏房,轉不到校的小朋友往往從順利邨搭車跨區回「原區」上學。
good_pig
|
Mm233 發表於 18-9-8 13:59
自開學日以來,位於觀塘秀茂坪半山的安泰邨,每朝都有一奇景——在山城通往山腳順利巴士站的天橋上,塞滿 ...

落山就行啦....彩雲村果d都係行落山返學架啦,要唔要八人大驕落山?
Chowying
|
冇書包就梗係行樓梯喇,有就 ......
bigbighei
|
當然是行樓梯.
Mm233
|
Chowying 發表於 18-9-8 14:15
冇書包就梗係行樓梯喇,有就 ......
書包真係好重..
wcpcelia    發表於 18-9-8 17:29
cindy618
|
我仲以為只有鉝,無路添
anracing
|
行樓梯咪仲快
我愛Corina
|
人生交差點喎

不過行落應該ok既,上就辛苦d..
Poyau
|
晨操行樓梯
言多必失
|
10幾層,就算行樓梯,
日日行都攰架,仲有個超重既書包呢。
2部lift真係唔多夠,
不過比著我,我都會選擇行樓梯。
我呢度落去如果唔搭lift,都要行3層先落到地面,
試過壞左,行樓梯上落,落就ok,
上就攰死。
Mm233
|
言多必失 發表於 18-9-8 14:30
10幾層,就算行樓梯,
日日行都攰架,仲有個超重既書包呢。
2部lift真係唔多夠,
掉個書包落街又唔得
fuhk
|
Mm233 發表於 18-9-8 14:23
書包真係好重..

大人幫手咩啦
米米子
|

我會揹個仔書包同佢一齊行落去,當做運動都好呀!

baby_chu
|
自開學日以來,位於觀塘秀茂坪半山的安泰邨,每朝都有一奇景——在山城通往山腳順利巴士站的天橋上,塞滿 ...

果度真係...... 落就會行,上就寧願等!真係太高!
Mm233
|
fuhk 發表於 18-9-8 14:48
大人幫手咩啦
我幫姪女咩過一陣行街都覺得累,落樓梯就更加...真係重得好誇張,問佢有無帶多左課本又話無!
lam133
|

以為大陸山區行3個鐘返學

lam133
|
希望日多番小巴可落村
糖鬼鬼
|
係咪即係朝頭早排隊其實係落山?咁如果係行下山咁不如真係行路好過等電梯
洋蔥頭媽咪
|
行落山都ok. 上就真係要搭 lift
good_pig
|
lam133 發表於 18-9-8 14:59

以為大陸山區行3個鐘返學

咪係.....呢度咪最多行10分鐘....又唔係幾十歲