3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

好灰…個女唔長肉…1歲時已跌出生長線…健康院話1歲3個月時返去再唔達標要轉介去兒科到抽血做檢查…個女早晚埋身人奶…早餐食麵包…中午食八分滿大人碗嘅粥…下午茶食麵包或水果…晚餐一碗菜肉粥加我地大人開飯時食嘅餸…飯後有水果…唔明問題出喺邊…醫生叫比多D蛋白質佢食…但阿女食蛋白有敏感…豬肉同牛肉都麻麻地…只愛雞同魚…間中有食芝士…我好頭痛…點樣可以令佢肥D…

男爵府

叉包兔 發表於 18-9-8 15:37
好灰…個女唔長肉…1歲時已跌出生長線…健康院話1歲3個月時返去再唔達標要轉介去兒科到抽血做檢查…個女早 ...

我個女4個月都7.5kg , 如果咁瘦應該去營養科調理下咯

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

系所有蛋白都敏感?定系有部分?我建議你可以咨詢下營養師。其實我覺得佢食得唔錯架,不過體重真係太輕喇

大宅

好灰…個女唔長肉…1歲時已跌出生長線…健康院話1歲3個月時返去再唔達標要轉介去兒科到抽血做檢查…個女早 ...

我女都係14個月,因為佢出世得4磅,而家都係得7.5kg 醫生話無無問題,妳bb平時會唔會好活躍架?我女食好少野 唔肯食粥同飯,要自己食finger food ...
我都係埋身餵人奶架
你女出世幾重呀?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

honeypot10 發表於 18-9-10 22:08
我女都係14個月,因為佢出世得4磅,而家都係得7.5kg 醫生話無無問題,妳bb平時會唔會好活躍架?我女食好少 ...

我女出世有6磅…佢都算無時停嘅BB…因為有個哥哥5歲一齊玩…佢食得落我乜都比佢食…佢爬得玩得食得瞓得…就係生長線唔得…
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

男爵府

我囡14個月時都系得7.6公斤
食得比較少,餐餐食100-150克飯撈菜肉。佢只食白肉,唔中意食豬牛,但
我後來煮粥飯食加兩三片豬肉或牛肉,剪得好碎,等佢唔覺意就食左。菜又用油炒香撈飯粥。甘樣meet先住條3%出生長線
我囡最衰系唔肯食嘢,包括零食和水果,正餐更加唔使講

禁止訪問

珍珠宮

monnie33 發表於 18-9-11 21:43
要睇BB吸收得好唔好 要追生長線可以早餐俾小朋友食保兒加營素,食完腸胃好咗,長返D肉 ...

聽過同事話保兒加營素幾好

伯爵府

又係瘦佐滴

別墅

honeypot10 發表於 18-9-10 22:08
我女都係14個月,因為佢出世得4磅,而家都係得7.5kg 醫生話無無問題,妳bb平時會唔會好活躍架?我女食好少 ...

我阿囡都一樣。我今晚同C6 討論改變習慣。阿囡一起身就飲奶。之後就食粥或飯,食D飽D嘅。晤食包。之前早餐食完包,中午就唔食正餐,之後又扭眼訓,搞到成日都冇點食到嘢。

別墅

我阿囡都一樣。我今晚同C6 討論改變習慣。阿囡一起身就飲奶。之後就食粥或飯,食D飽D嘅。晤食包。之前早餐食完包,中午就唔食正餐,之後又扭眼訓,搞到成日都冇點食到嘢。你試下

別墅

我囡而家14個月都未夠8kg,三餐埋身,早餐糊仔,午餐粥,晚餐飯,有水果做茶點;
已經係醫院抽血驗尿,其實唔洗擔心,食得訓得玩得就無問題
同埋本身父母係咪都係瘦,如果係,小朋友瘦都係正常

大宅

回覆樓主

有沒有試過燉肉汁比佢飲?

子爵府

JOBEESS 發表於 18-9-21 23:07
有沒有試過燉肉汁比佢飲?

滴雞精同肉汁佢都唔飲…湯都唔飲…都會飲果汁…我而家日日用三款不同水果打果汁連渣一起比佢飲…佢都鐘意的…

子爵府

gigigigigigi 發表於 18-9-20 13:46
我囡而家14個月都未夠8kg,三餐埋身,早餐糊仔,午餐粥,晚餐飯,有水果做茶點;
已經係醫院抽血驗尿,其 ...

我媽咪話我細個都係勁瘦勁細粒的…我由細到大返學排隊都排好前…坐位都係坐好前的…我身型158CM 105磅 …其實我女食得唔少野…基本上見人食野…佢會主動走嚟R野食…就係食左唔知去左邊…好鬼輕

別墅

叉包兔 發表於 18-9-22 01:58
我媽咪話我細個都係勁瘦勁細粒的…我由細到大返學排隊都排好前…坐位都係坐好前的…我身型158CM 105磅 … ...

我153cm, 95lbs
老公仲瘦過我,火柴人身型
所以囡瘦其實都ok
就正如有人飲水都肥咁,所以肯食就ok,不用擔心

大宅

叉包兔 發表於 18-9-22 01:54
滴雞精同肉汁佢都唔飲…湯都唔飲…都會飲果汁…我而家日日用三款不同水果打果汁連渣一起比佢飲…佢都鐘意 ...

煲咗湯用湯煲飯。

魚湯或雞湯。試下(emoji)

禁止訪問

珍珠宮

我個女一歲得16 磅,但身體好健康,係瘦啲
佢依加好ok

珍珠宮

monnie33 發表於 18-9-27 13:56
真心保兒係幾好, 我小朋友之前真係一啲肉都冇, 而家面珠仔都有D肉地, 同埋覺得佢胃口好左~ 食飯唔洗左吹右 ...

胃口變好,媽咪真係安落好多

首頁

尾頁

跳至