$50買左3盆蘭花!

castle100
|
今日花墟!jm們請問點種呀!落邊一隻肥料呢?
JD930    發表於 18-10-9 16:11
jcstai
|
回覆 castle100 的帖子

好抵喎 開花時候唔需要落肥, 花期完咗先再講. 現階段只需要見佢泥土乾才淋水.
Jolly
|
castle100 發表於 18-9-8 15:43

如果係我,我會檢查根部,拎走本來嘅moss, 見到黑色枯左嘅根要清走,然後灑一層cinnamon powder除fungus, 再 air dry 一兩天,再換上新鮮moss或charcoal.
淋水見到好乾先淋,施肥要簿肥頻施。
calvin1230hk
|

tingtong
|

好靚
李斯特
|
好靚
tsung
|

KWHeidi
|

AACheungCheung
|

靚呀
cakii
|
Jolly 發表於 18-9-8 17:51
如果係我,我會檢查根部,拎走本來嘅moss, 見到黑色枯左嘅根要清走,然後灑一層cinnamon powder除fungus, ...

好有經驗呀jm
cakii
|
超抵
Audrey1999
|
好抵

mingaga
|
回覆 Jolly 的帖子

請問在開花期也可以這樣做嗎?
我唔識的,只怕影響花的狀況

crystal媽咪
|

好抵呀!又多花
Jolly
|
mingaga 發表於 18-10-9 16:09
回覆 Jolly 的帖子

請問在開花期也可以這樣做嗎?

有人話唔好搞住,我自己就冇乜介意,都係習慣買左番來(買時當然有花)有空閒就用小鉗小心翼翼拉出舊moss,檢查根部,同放cinnamon。未試過有整死左佢。
記得先放在有蔭地方斗吓先,淋水只淋在根部,宜乾不宜濕。天氣乾燥時可以mist在花葉上。每星期噴上好稀好稀的肥水在葉同根部,咁就常常出花了。(有些喜歡日照猛烈些有時喜歡小蔭,要留意吓。)
mingaga
|
Jolly 發表於 18-10-9 16:34
有人話唔好搞住,我自己就冇乜介意,都係習慣買左番來(買時當然有花)有空閒就用小鉗小心翼翼拉出舊moss ...

如果平時買的,我又試吓妳這方法先。
但近農歷新年果D,我就唔敢攪佢了
Jolly
|
mingaga 發表於 18-10-9 16:49
如果平時買的,我又試吓妳這方法先。
但近農歷新年果D,我就唔敢攪佢了
...

係,搞d平野好過搞d貴野。
ttjl7
|