其實有D醫生的態度真的令人很難受

mickeywinnie3
|
明白醫生係叻,但病人都是有血有肉的人!試過看婦科的難堪所以很怕看婦科醫生!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
blackberry
|
cattz288
|
好老土
aw07044780
|
mickeywinnie3 發表於 18-9-8 15:52
明白醫生係叻,但病人都是有血有肉的人!試過看婦科的難堪所以很怕看婦科醫生!

...

我都好怕看婦科醫生, 尤其政府個d,簡直當病人唔係人咁看待。
|
aw07044780 發表於 18-9-8 16:06
我都好怕看婦科醫生, 尤其政府個d,簡直當病人唔係人咁看待。

係!自己已經唔舒服、又驚、又尷尬⋯⋯
cindy618
|
這醫生狂妄自大
greenpea
|

讀得醫都係頭腦頂尖的人,何解基本對病人既尊重都唔識
cecelc
|
無品!讀屎片!
wcpcelia    發表於 18-9-8 18:56
MeowMuiMui123
|

禁上發言
|
雖然難聽,但又講既係事實
tsung
|

zxzx
|

抵x
咁差醫德,目中無人

lily-of-valley
|
全無醫德, 仲亂斷症, 個牌點考架?
Protea
|
我都試過帶仔睇一位兒科名醫, 問我問題我只是諗左幾秒, 佢即刻好唔滿意語氣再重複問我, 我呆左, 姑娘打完場。 第二次再去, 我答咩都寸我, 又係姑娘幫口, 以後無再睇。
ricecooking
|
greenpea 發表於 18-9-8 16:19

好多醫生都是覺得自己高高在上,連問多少少,講多d病徵都唔肯聽,話一次只醫一樣野,唔可以問咁多
|
Protea 發表於 18-9-8 16:34
我都試過帶仔睇一位兒科名醫, 問我問題我只是諗左幾秒, 佢即刻好唔滿意語氣再重複問我, 我呆左, 姑娘打 ...

希望香港醫生能看看這些意見!唔好咁對人
OKC
|
mickeywinnie3 發表於 18-9-8 15:52

...

我也曾經遇過兩個無品醫生

沙田兒科莫子x,無耐性,唔細心,又吋,之後唔再帶小朋友睇,幾年後係報紙話佢斷錯症結果有個小朋友延誤醫治而死亡。

中環婦產科名醫李x財,診所在太子大廈,我pregnant 時佢從沒有叫我驗血check 糖尿,幫我開刀時同麻醉醫生傾計講粗口
happystich
|
但倒返轉有時d人唔多信醫生嘅專業知識
經常自己診斷判斷
有時遇到呢d人真係好激氣
但都同意醫生就算對呢d人都要俾返d耐性出黎
心裡面咁諗都好 講出黎就唔恰當
|
greenpea 發表於 18-9-8 16:19

I Q高並不代表E Q好
我曾經遇過一位會考9A拔尖入U的女醫生,寸過碼頭咕哩
UmeFuto
|
我都睇過2個,一個屋企樓下商場醫生,做左好多年,睇佢只有佢問你問題,你只需要答有定冇,成個過程2分鐘睇完,但由等睇到攞藥要2個鐘;另一個d藥好好,但醫生態度真係好討厭,好輕浮,無乜別要唔會主動去睇