懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

熙斯 發表於 18-9-9 14:36
好嘅醫生同醫院真係可遇不可求

我媽媽group好多媽媽都有等醫生等N小時嘅經歷 好彩我睇個位唔洗等,只係試過有一次約咗9:45am,姑娘係早半小時打來話醫生剛做完緊急手術趕緊返來要遲15mins

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實要大肚婆等咁耐,真係無陰公!
有d初期懷孕已經成日嘔或好易攰,係度等成日真係唔得佢死

別墅

回覆樓主

哦 明白樓主心情
但有睇開游醫生 第一次的確無得預約係要walkin 的
我兩胎都係搵游醫生
兩胎都係第一次睇既時候要等好耐
但睇完第一次之後預約就會快d
當然等幾耐都視乎醫生當日有無需要巡房接生
我試過快則一個鐘走得 有時遇著醫生去接生等兩三個鐘
有左唔好勞氣了

複式洋房

熙斯 發表於 18-9-9 14:33
其實我都覺得係醫院問題多於醫生問題,但就係冇你咁好彩,姑娘冇交代過發生咩事,一路等到天荒地老 :think ...

明白你心情
可能你唔好彩啦
上次屋企人突然見紅作小產
問左好幾間 得法國婦產科可以walkin
到登記處登記時 姑娘有講會等得好耐
因為醫生係先睇預約病人 然後再睇walkin
個次有哂心理準備要等 所以都okay
法國產檢價錢平 印象中$500定600蚊埋單
所以好多人去睇
老實講 邊到有可以即日walkin又平既婦產科睇吖
樓主都唔好勞氣 揾過間唔使等咁耐既婦產科醫生睇啦

大宅

回覆樓主:

等兩三個鐘都OK, 由大朝早等到夜晚, 就太過分了。間醫院行政安排咁差, 做嘢D人好弱智law。

別墅

鑽石瞳瞳 發表於 18-9-9 21:00
係法國做產檢,除左平,真係諗唔到有咩好.
幾年前第一胎睇過,快既等3-4個鐘,慢既6-7個鐘,真係等到嬲. ...
想問法國醫院一次產檢幾錢大概?

大宅

Arendelle88 發表於 18-9-10 00:36
想問法國醫院一次產檢幾錢大概?

4百幾左右

大宅

回覆樓主

其實出面都有幾間500蚊做產檢 法國四百幾等到傻 點解吾拎多幾十蚊出去換時間

大宅

chaxxcha 發表於 18-9-10 08:19
其實出面都有幾間500蚊做產檢 法國四百幾等到傻 點解吾拎多幾十蚊出去換時間
...

是呀,張國良產檢都是$500, 唔一定去法國睇,張醫生都會在法國接生,樓主考慮一下

複式洋房

efren 發表於 18-9-10 10:59
是呀,張國良產檢都是$500, 唔一定去法國睇,張醫生都會在法國接生,樓主考慮一下
...

張國良唔接我個期,好似放假,我本來決定咗揾游洋接生,所以先去排一次,而家都係返返港安生啦,寧願比貴少少,都唔想再用法國

複式洋房

我8月第一次睇游洋, 都預約左成個月,
BOOKING 係10:15 (第二位), 下午2點見佢

大宅

我第一次有得預約,不過都等左兩三個鐘。
之後我有另外兩個醫生間住睇
再之後,諗住法國平平地又book左次
點知又等三個鐘
我覺得游醫生ok架,但我覺得等三個鐘都已經好辛苦,所以暫時都唔book住

子爵府

efren 發表於 18-9-10 10:59
...

張醫生點會book到呀?起碼15wk先有得睇,佢產檢係300

珍珠宮

ahahaha 發表於 18-9-9 12:53
我生大女果陣第一次去產檢都係walk in睇佢
仲記得果次又係朝早去 等到夜晚7點幾
但佢果次又無話唔見人 係 ...

同你一樣,第一次產檢係等比較耐,我今胎第一次產檢,因為自己都晏左去醫院walk in,姑娘都同我講,游醫生要等好耐,我都算啦~照等,我果日,又係撞正游醫生要幫人接手,仲要朝早又要,下晝又要,都等到好晏~
不過上一胎搵游醫生,手勢又真係幾好,恢復得又好~
而且最中意游醫生有問必答,仲答得好清楚,佢仲會問我仲有無野想知想問,所以真係人夾人~

大宅

CinF 發表於 18-9-10 03:44
4百幾左右

而家都仲係400幾?包唔包照?
如果係真係堅平喎

複式洋房

做個靚太 發表於 19-4-23 11:56
同你一樣,第一次產檢係等比較耐,我今胎第一次產檢,因為自己都晏左去醫院walk in,姑娘都同我講,游醫生 ...

其實游醫生手勢好好架
但法國醫院management 好差,溝通又唔好,唔係以病人行先。所以只可以怪間醫院衰.....
唔好係法國生喇!就算揾其他醫生都唔好去法國....

珍珠宮

chachafarfar 發表於 19-4-23 19:47
其實游醫生手勢好好架
但法國醫院management 好差,溝通又唔好,唔係以病人行先。所以只可以怪間醫院衰... ...

咁我上一胎生,麻醉醫生都好好人,D姑娘對我都幾好喎,就係地方舊左D,況且第二胎,可以嘅,都想搵番同一個醫生啦!
如果佢係養和執業就好啦~

複式洋房

熙斯 發表於 18-9-8 16:18
希望所有媽媽望到哩個帖,千奇唔好嘗試唸住揾哩個醫生同哩間醫院!!

我都係搵游洋,第一次都係個等字。但係我覺得同醫生冇關係,係醫院制度咁樣。用過呢個醫生的媽媽都話好好手勢㗎。

複式洋房

鑽石瞳瞳 發表於 18-9-9 21:00
係法國做產檢,除左平,真係諗唔到有咩好.
幾年前第一胎睇過,快既等3-4個鐘,慢既6-7個鐘,真係等到嬲. ...

法國醫院產檢幾錢次?

大宅

chachafarfar 發表於 19-4-23 19:47
其實游醫生手勢好好架
但法國醫院management 好差,溝通又唔好,唔係以病人行先。所以只可以怪間醫院衰... ...

我之前做婦科檢查 搵尤洋有預約的,等三個鐘都算,醫生話可以一星期後打電話番黎問報告。結果係「留言等覆」*5次,已經隔日打,我忍唔住拎左半日假去醫院拎report, 無姑娘解釋,好彩無事。

之後隔左兩日醫院打黎話講報告,我串佢話我連hard copy都拎埋你先打黎都幾有效率。

佢就話我無聽電話,咁我問佢你咩字頭,佢話佢地係打133,亦唔會留言,真係吹啤,你講晒啦!(btw, 我都無收過任何miss call)

我依家有左都唔會幫襯呢間垃圾醫院。香港地又唔係得你一個醫生。
(醫生無問題的,係管理差到不能接受) 好彩做個檢查結果無事

首頁

尾頁

跳至