有冇媽媽孕期內食過鐵丸補鐵?

mcdull_0000
|
9w 依然超暈,四肢無力,除返工外就係臥床,情況仍未改善,想問係咪應該食啲補鐵的維他命丸?
我本身隱性地貧
黑白小狗狗
|

我都試過頭暈暈,我有飲鐵水,飲完嗰幾日係有改善到,我而家9wk, 唔係日日飲,見暈先飲下

不過你有地貧,問下醫生好啲⋯
minic530
|
mcdull_0000 發表於 18-9-8 18:57
9w 依然超暈,四肢無力,除返工外就係臥床,情況仍未改善,想問係咪應該食啲補鐵的維他命丸?
我本身隱性地 ...

我都係地貧,陀b時醫生叫我食葉酸同materna食到生, materna已有鐵

到今胎因我之前試過貧血休克,醫生叫我keep住食鐵丸,到發現有咗後就鐵丸+materna+葉酸

所以好睇你自己情況

mcdull_0000
|
minic530 發表於 18-9-8 22:53
我都係地貧,陀b時醫生叫我食葉酸同materna食到生, materna已有鐵

到今胎因我之前試過貧血休克,醫生叫我 ...

請問鐵丸係咩排子?
mcdull_0000
|
黑白小狗狗 發表於 18-9-8 22:49
我都試過頭暈暈,我有飲鐵水,飲完嗰幾日係有改善到,我而家9wk, 唔係日日飲,見暈先飲下

不過你有地貧, ...

問左醫生佢話唔駛,但我覺得佢比較求奇,因我地貧應該食5mg 葉酸,但佢又話叫我食materna 就得,但materna 得600mcg 根本唔夠,講左好耐佢先話開5mg 俾我!而我食左5mg 後又真係冇咁暈,好左少少。

鐵水係咩黎?喺邊度買?咩牌子?可否話我聽等我自救
mofeayan
|
mcdull_0000 發表於 18-9-8 18:57
我本身隱性地 ...

我睇開私家,前期係食葉酸5mg同多種維他命,去到中期醫生就轉左鐵丸同多維俾我,食到宜家36週都仲食緊
黑白小狗狗
|
mcdull_0000 發表於 18-9-9 00:04
問左醫生佢話唔駛,但我覺得佢比較求奇,因我地貧應該食5mg 葉酸,但佢又話叫我食materna 就得,但materna ...

都係補鐵既野,但係水狀,唔係丸。牌子係spatone,我係萬寧買的,你問職員想揾鐵水,佢地應該會知架啦
agneau
|
mcdull_0000 發表於 18-9-8 02:57
我本身隱性地 ...

我兩胎都驗到缺鐵,但就冇暈,20幾週開始除咗食多種維他命,醫生仲叫我另外食鐵丸,不過有時候我都唔記得食,所以最好問下醫生你身體需要幾多。
minic530
|
mcdull_0000 發表於 18-9-9 00:00
請問鐵丸係咩排子?

醫院開的

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
minic530
|
mcdull_0000 發表於 18-9-9 00:04
問左醫生佢話唔駛,但我覺得佢比較求奇,因我地貧應該食5mg 葉酸,但佢又話叫我食materna 就得,但materna ...

最好真係驗血睇自己係咪缺鐵性貧血,或本身鐵嘅量低,否則唔建議亂補鐵,因食咗鐵丸有機會有嚴重便秘,有孕便秘始終唔太好
mcdull_0000
|
謝謝大家的意見!有時我覺得問你地仲好過問醫生
haha748494
|
回覆 mcdull_0000 的帖子

我都遇著有D醫生,好COOL。問幾句先答一句。
linglingff
|
營養師叫我飲雅培媽媽奶,每日兩杯,都有成9mg鐵,我飲左冇咁暈,最緊要冇好似食丸咁有孕便
mcdull_0000
|
linglingff 發表於 18-9-12 13:04
營養師叫我飲雅培媽媽奶,每日兩杯,都有成9mg鐵,我飲左冇咁暈,最緊要冇好似食丸咁有孕便 ...

自從我食多左葉酸 (5 mg) (因我隱性地貧)+ materna 就冇再暈啦!