文員薪金問題

二小姐
|
朋友4x歲,女性,單身,中五學歷,文員,五天工作,易請假,不用OT,返工好得閒上網whatsapp,人工12k,過試用期12.5k,13個月糧加花紅

佢話人工好低想轉工,但整份工嘅package 我覺得好吸引,返去差唔多齋坐收人工

真係好低薪?

PS: 真心問,唔好講bk文員30k人工呀
fuhk
|
嘩!送你朋友四個字;「知足常樂」
yurijm
|
4x歲,中五學歷
仲有得做5天工
真係好過唔少人

sfuhsg
|
真心問, 仲請唔請人
二小姐
|
fuhk 發表於 18-9-8 20:12
嘩!送你朋友四個字;「知足常樂」

我就係覺得算幾好,佢住公屋,無諗住買樓,中英文唔得,普通話講唔到,所以我就同佢講呢份工幾好呀準時收工,佢可以返屋企食飯,因為佢之前成日返唔到,佢想陪家人

但佢覺得我係公務員,唔會明,佢話12k而家來講係好低
Holidaykiki
|
二小姐 發表於 18-9-8 20:09
朋友4x歲,女性,單身,中五學歷,文員,五天工作,易請假,不用OT,返工好得閒上網whatsapp,人工12k,過 ...

佢辭工,你去做
cibewong
|
二小姐 發表於 18-9-8 20:09
朋友4x歲,女性,單身,中五學歷,文員,五天工作,易請假,不用OT,返工好得閒上網whatsapp,人工12k,過 ...

講真12k人工係抵嘅,睇下佢家庭開支大唔大啦,其實份工無咩做係幾好嘅,又返5日工,我都不知幾想返5日工呀。
Charlotte_mom
|
咁每個人工作心態唔一樣,你覺得ok就好
fuhk
|
二小姐 發表於 18-9-8 20:18
我就係覺得算幾好,佢住公屋,無諗住買樓,中英文唔得,普通話講唔到,所以我就同佢講呢份工幾好呀 ...

公務員得12個月糧佢知唔知。。。
二小姐
|
Holidaykiki 發表於 18-9-8 20:18
佢辭工,你去做

我做乜無端端要做佢份工大家工種都唔同
Holidaykiki
|
二小姐 發表於 18-9-8 20:25
我做乜無端端要做佢份工大家工種都唔同

見你覺得荀
hfl2000
|
我就係覺得算幾好,佢住公屋,無諗住買樓,中英文唔得,普通話講唔到,所以我就同佢講呢份工幾好呀 ...

好老實講對你朋友資歷&佢份工性質來講,呢個已經係好合理/中上既人工啦... 佢之前份工搵好多咩?
good_pig    發表於 18-9-8 21:13
二小姐
|
cibewong 發表於 18-9-8 20:21
講真12k人工係抵嘅,睇下佢家庭開支大唔大啦,其實份工無咩做係幾好嘅,又返5日工,我都不知幾想返5日工呀 ...

佢之前個份返6日,又要OT,OT O得唔夠夜上司會黑面

佢轉左工,人工係低左,但開心左好多,我同佢計過,佢舊工係12月糧加花紅(一個月人工),現工作係13月糧加花紅(2個月人工),加埋除開,其實現在人工低少少,但工時短好多嘛
mrscatcat
|
我正正就係想搵呢類工。五天工作。易請假。又唔洗ot。真係好岩有小朋友既我!萬二蚊人工我覺得好夠喇!你朋友真係唔知足!人工高既話做到你死。仲邊到咁得閒可以比你玩手機。
JD930
|

如果佢背景係咁的話,呢個package都唔錯...
二小姐
|
Holidaykiki 發表於 18-9-8 20:28
見你覺得荀

對佢係好,但對我唔係,我而家份工係專業,唔會去做啦,我都係中五學歷,入政府,之後不斷進修先變專業㗎
snowshine1357
|
其實咩技能都無,又人到中年,學歷又得中五,份工又無咩做又唔洗ot, 12.5k仲有13個月糧其實已經好好,佢份工係岩岩搵唔係做咗好耐喎
snowshine1357
|
佢上個月有無報ca aco呀?
二小姐
|
hfl2000 發表於 18-9-8 20:28
好老實講對你朋友資歷&佢份工性質來講,呢個已經係好合理/中上既人工啦... 佢之前份工搵好多咩?
...

之前14,而家12
hfl2000
|
mrscatcat 發表於 18-9-8 20:29
我正正就係想搵呢類工。五天工作。易請假。又唔洗ot。真係好岩有小朋友既我!萬二蚊人工我覺得好夠喇!你朋 ...

有得必有失,都係睇你着重d咩,點取捨啫,知足常樂