跑步跑左幾個月但一磅都冇減過? 

BB-CLEVER
|
已經一星期跑幾次,每次跑30-40分鐘,再急步行20分鐘,又食好少嘢,但跑左幾個月一磅都冇減過,係咪食得太少反而冇左新陳代謝所以減唔到磅?雖然人地睇我好瘦,但我其實唔係好輕,有咩方法可以減到磅?謝謝幫忙
囡囡888
|
BB-CLEVER 發表於 18-9-8 21:56
已經一星期跑幾次,每次跑30-40分鐘,再急步行20分鐘,又食好少嘢,但跑左幾個月一磅都冇減過,係咪食得太 ...

應該係飲食出問題,我之前好似你咁跑,一磅都落唔到。跑步一定要均速跑先有用,至少跑45分鐘。後來跟著個教練操重肌佢教我飲食,我跟足,3個月減著27磅。
小可愛11
|
囡囡888 發表於 18-9-8 22:15
應該係飲食出問題,我之前好似你咁跑,一磅都落唔到。跑步一定要均速跑先有用,至少跑45分鐘。後來跟著個 ...

十分好成績!
不過我哋唔會 focus on 減磅,目的應該係減脂增肌。
uhtcl2006    發表於 18-10-4 01:36
mywl
|
應該係飲食出問題,我之前好似你咁跑,一磅都落唔到。跑步一定要均速跑先有用,至少跑45分鐘。後來跟著個 ...

請問你三餐吃什麼
囡囡888
|
小可愛11 發表於 18-9-8 22:17
十分好成績!

係,我已經唔需要減磅,依加係要增肌。
BB-CLEVER
|
mywl 發表於 18-9-8 22:18
請問你三餐吃什麼

早餐麥皮,lunch 有時食個包有時唔食,晚餐食餸only , 食好少好少肉
mywl
|
BB-CLEVER 發表於 18-9-8 22:29
早餐麥皮,lunch 有時食個包有時唔食,晚餐食餸only , 食好少好少肉

食咁少?
麵包蕉人
|
我跑(急步)左五個月,每日一小時,一星期揾三晚食紫薯,另外四晚7:00前完成晚餐。減左22磅。
BB-CLEVER
|
mywl 發表於 18-9-8 22:30
食咁少?

我今日上網查過,其實可能食得太少冇左新陳代謝,唔知係咪
o_____o
|
小可愛11 發表於 18-9-8 22:17
十分好成績!

想請問如果勁憎做運動係咪冇可能減脂增肌?其實我已經減夠,現在想增肌等身形好睇D,如果又懶又憎運動應該點好呢
mmya
|
係呀食咁少 buildup唔到肌肉
BB-CLEVER
|
麵包蕉人 發表於 18-9-8 22:31
我跑(急步)左五個月,每日一小時,一星期揾三晚食紫薯,另外四晚7:00前完成晚餐。減左22磅。
...

我都差不多日日做運動,每日一小時,但一磅都冇少過(emoji)(emoji)
Happypearl1010
|
BB-CLEVER 發表於 18-9-8 22:29

真係太少了,小心減肥減出病。
leeleebaba
|

請問均速是點?因我可能太多年冇乜做帶氧運動,現在一跑心好痛,但照過心電圖2-3次又話冇事。我見身邊人跑步減肥最靚,我想試不過只可慢跑
囡囡888
|
mywl 發表於 18-9-8 22:18
請問你三餐吃什麼

三餐無固定食咩,呢三個月我堅持自己煮,戒豬肉,戒糖,戒所有類型的面包。食雞,牛,魚,蝦,菜。早餐多數會食80g左右焗三文魚加麥皮,麥皮都要無糖。午餐和晚餐小量飯或粉,面加雞肉,或牛肉,魚,多菜。每日生果唔可以超過一個半橙嘅份量。飲料,零食全戒。基本上所有有包裝的食品都戒。每日至少一個鐘運動,跑街或游水。我跑到腳起泡,掉趾甲都堅持日日運動。
BB-CLEVER
|
leeleebaba 發表於 18-9-8 22:35
請問均速是點?因我可能太多年冇乜做帶氧運動,現在一跑心好痛,但照過心電圖2-3次又話冇事。我見身邊人跑 ...

跑40分鐘大約跑5-6k 左右
小可愛11
|
o_____o 發表於 18-9-8 22:32
想請問如果勁憎做運動係咪冇可能減脂增肌?其實我已經減夠,現在想增肌等身形好睇D,如果又懶又憎運動應該 ...

唔做運動係鍛練唔到肌肉喎!
herbalcandy
|
BB-CLEVER 發表於 18-9-8 21:56
已經一星期跑幾次,每次跑30-40分鐘,再急步行20分鐘,又食好少嘢,但跑左幾個月一磅都冇減過,係咪食得太 ...

首先你已經冇蛋白質,同埋減肥都要有澱粉質,否則好易復胖!唔係食得少就易減,反而食得少,你比咗身體一個錯誤訊息,唔知幾時先有得食,會儲定啲脂肪……所以一有嘢食就儲起晒…………………幾咁得人驚……
小可愛11
|
herbalcandy 發表於 18-9-8 22:38
首先你已經冇蛋白質,同埋減肥都要有澱粉質,否則好易復胖!唔係食得少就易減,反而食得少,你比咗身體一 ...

完全同意,所以係要食得正確。
macdullbaby
|
每朝運動前食無糖(包括碳水化合物)蛋白質早餐,有助消脂增肌。