點算好?

baby彤
|
BB連續十日每日屙3次便,對於母乳BB來說次數就真系唔多,但間中會有潺有點點甘少血絲,臭雞蛋味,又唔系每次都系甘!睇左醫生,也驗左便便,話正常冇菌!BB冇任何唔舒服症狀,醫生話食點調節腸胃的藥,今日食左三次,一日冇屙便便,查左原來個藥都有止屙成份!唉,到底系咩問題會屙甘臭的粘液便便!R頭😭
spikenard
|
有冇食奶嘴或食手仔的習慣?
傻豬彤彤
|
baby彤 發表於 18-9-8 22:08
BB連續十日每日屙3次便,對於母乳BB來說次數就真系唔多,但間中會有潺有點點甘少血絲,臭雞蛋味,又唔系每 ...

小朋友幾大?會吾會係出牙仔?
baby彤
|
回覆 spikenard 的帖子

冇食過奶咀,手指好少食
baby彤
|
回覆 傻豬彤彤 的帖子

九個月,已出三只,第四只出左小小,出牙會屙好臭好臭的便便嗎?
傻豬彤彤
|
baby彤 發表於 18-9-8 22:48
回覆 傻豬彤彤 的帖子

九個月,已出三只,第四只出左小小,出牙會屙好臭好臭的便便嗎? ...

水水地 有粒粒咁樣? 多數係牙仔屎

baby彤
|
回覆 傻豬彤彤 的帖子

唔水,有點似鼻涕甘嘅粘液,份量基本一蚊硬幣大小,超臭,有時有血絲
blackberry
|
baby彤 發表於 18-9-8 23:03
回覆 傻豬彤彤 的帖子

唔水,有點似鼻涕甘嘅粘液,份量基本一蚊硬幣大小,超臭,有時有血絲 ...

睇醫生好啲喎,可能腸胃炎
baby彤
|
回覆 blackberry 的帖子

睇左醫生,驗左便便,話正常冇菌,唔知系咩原因會屙甘嘅便便,所以才唔知點算😟
芝達
|
有血絲可能係patpat損咗。有兒科醫生教過我,用溫水加啲鹽,浸吓patpat可舒緩。轉食豆奶粉有助止屙,仲要小食多餐。三幾日慢慢已止咗屙,仲冇食過藥,但當然我唔係醫生,呢個方法唔知係咪個個小朋友都得。
littlemiss123
|
baby彤 發表於 18-9-8 22:08
BB連續十日每日屙3次便,對於母乳BB來說次數就真系唔多,但間中會有潺有點點甘少血絲,臭雞蛋味,又唔系每 ...

可以去驗大便,睇下係咪中左沙門氏菌
baby彤
|
回覆 littlemiss123 的帖子

驗左,正常冇菌哦,都唔知可以點
baby彤
|
回覆 芝達 的帖子

冇損哦!個D血絲混系潺一起嘅
臭芝
|
我女歲幾2歲時試過連續大半個月半夜肚柯
訓訓下話肚痛 換片d便便又黃好似黏液咁份量唔多
我以為幾日會冇事 柯左4~5日我帶佢睇醫生
醫生開左止柯粉咋
食晒都keep住柯…跟住大半個月之後又正常返

首先媽媽放鬆d先 再觀察多一排
直係好嚴重再睇多次醫生
冇事既
baby彤
|
回覆 臭芝 的帖子

唔該你🙏,尋日日頭食藥冇屙!夜晚屙左三次,每次都得一蚊硬幣甘少有點黃的啫喱狀便便,但腥臭腥臭的,今早屙左一次正常便,過左一陣,又屙的有點水水的潺,目前也只能觀察住先,冇任何唔舒服,又唔想入院,BB會好辛苦😟
littlemiss123
|
baby彤 發表於 18-9-9 07:52

驗左,正常冇菌哦,都唔知可以點

bb 幾大?食熟蘋果煮既水+果肉可以止瀉..
臭芝
|
baby彤 發表於 18-9-9 10:28
回覆 臭芝 的帖子

唔該你🙏,尋日日頭食藥冇屙!夜晚屙左三次,每次都得一蚊硬幣甘少有點黃的啫喱 ...

果時我女都係1蚊硬幣size架咋
佢飲水少 次次開大都勁痛勁辛苦
腸胃唔好

之後飲返多d水 食多d蔬菜生果
真係有改善
均衡飲食!
baby彤
|

佢屙的唔多又唔水,只系啫喱狀同腥臭
baby彤
|
回覆 臭芝 的帖子

我BB唔系屙硬便,系啫喱狀腥臭便
bu-b
|
食左咩粥仔?我仔嗰時逢食魚粥都痾爛poo, 又臭又多,可能係對魚有敏感之類,所以你都留意下可能係佢腸胃對某d食物敏感