會唔會10年後已經變危樓??

good_pig
|
樓市回調之際,不少二手屋苑出現劈價情況,近日有荃灣分契劏房48萬元成交,成交價平絕全港私樓。中原地產林經略表示,荃灣川龍街67號唐樓5字樓,樓齡近50年,其中一個實用面積只得91方呎的分契劏房戶,現時月租3,500元,連租約以48萬成交,呎價5,275元,成交價比不少未補地價的公、居屋要低,料為全港最平私樓。

據悉,買家是約20歲的年青上車客,由於單位樓齡太舊普遍銀行無法承造按揭,而且單位總價低,是次由其母親「full pay」購入贈兒子作自住用。資料指,該唐樓樓齡近50年,一層設兩伙,於1984年時已分契將一個單位劏成5伙,而是次成交的單位,上手業主於1996年僅以10萬元買入,是次轉手單位升值38萬元或近3倍。

由市場提供的單位片段可見,91方呎的細單位滿佈現租客的個人物品,令空間更感狹窄,屋內站了2人後已難以走動。而牆身油漆及窗花亦出現不少污漬及崩花。另外單位設有窗戶,外望附近一帶舊唐樓景。
記者 陳寶恩
Teresa
|
good_pig 發表於 18-9-8 22:26
樓市回調之際,不少二手屋苑出現劈價情況,近日有荃灣分契劏房48萬元成交,成交價平絕全港私樓。中原地產林 ...

50年唐樓,佢買嚟係唔志在住,而係等收購,搏佢升價x倍。
pomanlife
|
good_pig 發表於 18-9-8 22:26
樓市回調之際,不少二手屋苑出現劈價情況,近日有荃灣分契劏房48萬元成交,成交價平絕全港私樓。中原地產林 ...

我住緊嗰度都近50年,冇諗過你個問題
JD930
|
Teresa 發表於 18-9-8 22:39

又係
good_pig
|
pomanlife 發表於 18-9-8 23:46

但新買就會諗
good_pig
|

一格會升得幾多呢?
二世龜
|

荃灣,有排都唔會收到
teresayan07
|
pomanlife 發表於 18-9-8 23:46

其實美孚都過50年了...
但一樣有價有市..
cinda72.
|

升鬼到x倍咩,實用90呎,比夠13000蚊呎收,都係百零萬多d
PoPobaby
|
分契樓?再賣出去會麻煩嗎?
cinda72.
|
PoPobaby 發表於 18-9-9 00:13
分契樓?再賣出去會麻煩嗎?

銀行唔按囉,冇乜野
good_pig
|
teresayan07 發表於 18-9-9 00:01
但一樣有價有市..

美孚同呢D 唐樓唔同吧
bubu7
|
土瓜灣挖沙中線就危樓喇,天花石屎剝落曬
teresayan07
|
good_pig 發表於 18-9-9 00:16
美孚同呢D 唐樓唔同吧

其實樓宇應該係有極限...
美孚已經50幾年..
再過多2-30年會點?
但美孚咁大咁多業權..
好難重建 wor..
美之選468
|
美孚都差不多50年啦?無問題呀?
vet
|
50萬收3千5,回報不錯
而家50萬連車位也買不到
C.Humphrey
|
尼類放盤可遇不可求
pomanlife
|
good_pig 發表於 18-9-8 23:56
一格會升得幾多呢?

是乎位置啦!西營盤市建局收$23xxx/呎
豬仔肥媽咪
|
pomanlife 發表於 18-9-9 07:42
是乎位置啦!西營盤市建局收$23xxx/呎

一定係等收購
BGCOME08
|
teresayan07 發表於 18-9-9 00:01
但一樣有價有市..

我可以為美孚係40頭,佢一起我屋企就買果度,住到而家,乜50年咁老嗱。