自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Teresa 發表於 18-9-8 22:39
50年唐樓,佢買嚟係唔志在住,而係等收購,搏佢升價x倍。

我識有個人,著見衫穿窿都照著,唔打扮,平時食嘢慳兼,份工平凡一般打工仔。但事實,佢係好有錢,專門買唐樓舊樓等收購。而家仲有十幾層舊樓揸响手。身家你估唔到

公爵府

回覆樓主:

其實我都有唐樓,初初買係因為平,用黎放租,真係冇諗過因為想被收購而買。有人收就梗係好啦,但等咗10年都冇呢,而家樓年都50幾年了,我都想有人收。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

美之選468 發表於 18-9-9 00:31
美孚都差不多50年啦?無問題呀?

係喎,一樣保值

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

good_pig 發表於 18-9-8 23:54
但新買就會諗

新要本大,依家呢個回報率高啵

彩鑽殿

good_pig 發表於 18-9-9 00:16
美孚同呢D 唐樓唔同吧

用鹹水起嗰啲真係爭好多

大宅

BGCOME08 發表於 18-9-9 08:00
其實我都有唐樓,初初買係因為平,用黎放租,真係冇諗過因為想被收購而買。有人收就梗係好啦,但等咗10年都 ...

Me 2, 不過我不是買,是啊爺物業

珍珠宮

畀面勳章

foggyao 發表於 18-9-9 07:54
我識有個人,著見衫穿窿都照著,唔打扮,平時食嘢慳兼,份工平凡一般打工仔。但事實,佢係好有 ...

正是。家人當年住唐樓,樓下有個單位轉手,買入嘅係一個鄉音未改嘅師奶。咪以為佢師奶一個,後來先知佢全港買左唔少唐樓工廈。

佢本身唔穿金帶銀,自己住四五十年樓齡嘅一梯多伙大廈(類似油麻地文x樓嗰種)。

有次有地產代表大財團搵我哋唐樓業主傾收購。我哋坐埋一齊,基本上個個業主都諗住聽下咩價錢。財團開嘅價已經比正常買賣高,但呢位師奶同財團地產分析咩地段咩重建地積比率,又比啲數據講邊條街咩大廈有咩財團用咩價落釘收舊樓... 連財團地產都話個師奶非常了解市場。

呢啲先正式係禾干冚珍珠嘅隱形富婆!

珍珠宮

good_pig 發表於 18-9-8 22:26
樓市回調之際,不少二手屋苑出現劈價情況,近日有荃灣分契劏房48萬元成交,成交價平絕全港私樓。中原地產林 ...

劏房往往令全幢變危樓。

水晶宮

Teresa 發表於 18-9-9 08:40
正是。家人當年住唐樓,樓下有個單位轉手,買入嘅係一個鄉音未改嘅師奶。咪以為佢師奶一個,後來先知佢全 ...

係!分分鐘執紙皮的姐姐有錢過我們多多聲
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

teresayan07 發表於 18-9-9 00:26
其實樓宇應該係有極限...
美孚已經50幾年..
再過多2-30年會點?

保養得好、其實不用拆吧、係香港新樓多啫

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pomanlife 發表於 18-9-9 08:08

我指新買唐樓,唔係買新樓

象牙宮

pomanlife 發表於 18-9-9 08:08
朋友花園街果邊有鋪有樓d都過50年,咪一樣有價有市,
諗識好多人呢個又話舊果又話唔邊便又咁又咁既,講左十幾年都未買到樓多。

象牙宮

foggyao 發表於 18-9-9 07:54
我識有個人,著見衫穿窿都照著,唔打扮,平時食嘢慳兼,份工平凡一般打工仔。但事實,佢係好有 ...
朋友99專買油尖旺舊樓收樓買賣,
外表只係一個普通亞婆。

珍珠宮

pomanlife 發表於 18-9-8 23:46
我住緊嗰度都近50年,冇諗過你個問題

介意講邊度嗎?

珍珠宮

mercurycc 發表於 18-9-9 10:24
朋友花園街果邊有鋪有樓d都過50年,咪一樣有價有市,
諗識好多人呢個又話舊果又話唔邊便又咁又咁既,講左十 ...

係,有時真係唔需要諗咁多,買得起買咗先,上到車,日後再諗

子爵府

BGCOME08 發表於 18-9-9 08:00
其實我都有唐樓,初初買係因為平,用黎放租,真係冇諗過因為想被收購而買。有人收就梗係好啦,但等咗10年都 ...
一路以來維修保養費甘唔甘?

象牙宮

cakii 發表於 18-9-9 10:35
係,有時真係唔需要諗咁多,買得起買咗先,上到車,日後再諗
佢地會有萬千籍口又話會跌等下先,
另一個朋友幾5年幾聽我地講要住有能力就買,
佢年頭已買第二層樓,原本果層細租比人。

禁止訪問

珍珠宮

mercurycc 發表於 18-9-9 10:40
佢地會有萬千籍口又話會跌等下先,
另一個朋友幾5年幾聽我地講要住有能力就買,
佢年頭已買第二層樓,原本 ...

你又醒,佢又醒

寶石宮

2023年兔年勳章

good_pig 發表於 18-9-8 23:56
一格會升得幾多呢?

市建以同區7年價收 倍升

首頁

尾頁

跳至