自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

Yibu 發表於 18-9-10 08:47
點都係睇餸食飯,有幾多錢就買幾多尺既樓。除非有公屋住或大把錢夠交ㄧ世租。
...

識好多人又要市區邊方便又要新樓又要大單位重要平,
成日話會跌而家摸頂,幾年前已係咁講啦!
租樓幾好喜歡搬就搬,實際係比人加租迫遷,
事實上好多人問題係無首期,講真而家既樓又真係太貴既。

寶石宮

2023年兔年勳章

mercurycc 發表於 18-9-9 21:39
萬景峰都11年樓已經2萬啦!
朋友當年買4房$5千鬆,當年重比人話貴咁多舊樓附近唔抵買。
...

唐樓五千幾 等割禾青

寶石宮

2023年兔年勳章

pomanlife 發表於 18-9-9 20:14
西營盤新樓好似三萬,之前有個劏房盤都過千萬
...

呢個銀碼 買樓等收 好過股票

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Poyau 發表於 18-9-10 12:41
呢個銀碼 買樓等收 好過股票

依家舊樓唐樓都貴晒喇,買真係要計過回報,而且有啲要比四成定五成首期,這些機會永遠屬於大戶的

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mercurycc 發表於 18-9-10 09:28
識好多人又要市區邊方便又要新樓又要大單位重要平,
成日話會跌而家摸頂,幾年前已係咁講啦!
租樓幾好喜 ...

邊期買樓唔比人話摸頂架,08海笑,09年樓價算係平到笑,當年買樓咪又比人笑摸頂,話2010一定跌。。。。。。。到脫歐嗰期回一回喇,大家又觀望心態黎睇,依家又升左喇,又話摸頂,只能說高處未算高,如果負擔到又借到錢就係時機,真係唔洗理人咁多

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Teresa 發表於 18-9-8 22:39
50年唐樓,佢買嚟係唔志在住,而係等收購,搏佢升價x倍。

寶石宮

2023年兔年勳章

pomanlife 發表於 18-9-10 12:43
依家舊樓唐樓都貴晒喇,買真係要計過回報,而且有啲要比四成定五成首期,這些機會永遠屬於大戶的:laugh2cr ...

所以今次銀碼細難能可貴

象牙宮

pomanlife 發表於 18-9-10 12:48
邊期買樓唔比人話摸頂架,08海笑,09年樓價算係平到笑,當年買樓咪又比人笑摸頂,話2010一定跌。。。。。 ...
岩!所以前面提過個朋好多謝我地點醒佢,
叫佢唔好買果班,而家就話佢當時叻。

其實發展商新樓成本價都咁貴,唔通起完會蝕賣咩?

彩鑽殿

mercurycc 發表於 18-9-10 15:28
岩!所以前面提過個朋好多謝我地點醒佢,
叫佢唔好買果班,而家就話佢當時叻。

發展商買地皮都過萬一呎,期望起完發售會8千/嗎?

真係唔好咁天真

象牙宮

pomanlife 發表於 18-9-11 08:34
發展商買地皮都過萬一呎,期望起完發售會8千/嗎?

真係唔好咁天真:qui ...
但又有好多人好天真呢,成日話跌,佢地好似無諗呢個問題。

彩鑽殿

mercurycc 發表於 18-9-11 08:38
但又有好多人好天真呢,成日話跌,佢地好似無諗呢個問題。

地皮貴+建築成本貴點平

大宅

good_pig 發表於 18-9-8 22:26
樓市回調之際,不少二手屋苑出現劈價情況,近日有荃灣分契劏房48萬元成交,成交價平絕全港私樓。中原地產林 ...

其實同坐監冇咩分別

首頁

尾頁

跳至