婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

joejerry 發表於 18-10-5 16:54
回覆 活出彩虹 的帖子

因為我有肌瘤,之前有医生觉得血多是肌瘤導致,話做手術。最近我因貧血輸血。我都吾 ...

明白

男爵府

joejerry 發表於 18-10-5 16:54
回覆 活出彩虹 的帖子

因為我有肌瘤,之前有医生觉得血多是肌瘤導致,話做手術。最近我因貧血輸血。我都吾 ...

我的情況是有肌瘤,但血崩不是肌瘤引起,是horomones亂了

大宅

回覆 活出彩虹 的帖子

請問怎样知道是荷爾蒙引起的。你們有冇为左这个病心情低落。

男爵府

joejerry 發表於 18-10-5 17:20
回覆 活出彩虹 的帖子

請問怎样知道是荷爾蒙引起的。你們有冇为左这个病心情低落。 ...

醫生做陰道超聲波檢查,她說肌瘤的位置應該和經血多無關,她這我這年紀,應該是更年期荷爾蒙影響

大宅

回覆 活出彩虹 的帖子

明白,多謝你的分享。我沒有为此做过陰道超声波,只做肚皮上的超声波,有六粒,2一4c m。我48歲,希望更年期快到。但我在想,更年期不是血少了嗎,为什麼多呢?而且我從未試过一个月沒來經,都吾知係未好似医生講的更年期婦女是这样的。

男爵府

joejerry 發表於 18-10-5 17:39
回覆 活出彩虹 的帖子

明白,多謝你的分享。我沒有为此做过陰道超声波,只做肚皮上的超声波,有六粒,2一4 ...

我每次檢查都有做肚皮和陰道超聲波,做時是會有點不適,但忍一忍就得,但會照得清楚一點

我今次做好似有兩粒,每粒約2cm, 醫生說不用理它。

我身邊朋友說更年期來經可多可少,有些人會越來越少,有些人會突然血崩,估它不到的

男爵府

joejerry 發表於 18-10-5 17:20
回覆 活出彩虹 的帖子

請問怎样知道是荷爾蒙引起的。你們有冇为左这个病心情低落。 ...

我已接受了我的更年期已到,姨媽快要離我而去了,人生必經階段,無計

大宅

回覆 活出彩虹 的帖子

彩虹多謝你的分享,令我知道更多。如果我不是因肌瘤而多血,又走去做手術切子宮,即是白捱一刀。希望你的中药可以幫到妳。

男爵府

joejerry 發表於 18-10-5 17:58
回覆 活出彩虹 的帖子

彩虹多謝你的分享,令我知道更多。如果我不是因肌瘤而多血,又走去做手術切子宮,即 ...

不用客氣,大家互相交流啫! 冇事冇幹做乜要切咗個器官,我唔buy這套呢

大宅

回覆 活出彩虹 的帖子

是的,因为我兩年前先切左卵巢輸卵管,好傷。但我做手術的医生有講过可能係荷爾蒙問題,幸好未有去做手術。

男爵府

joejerry 發表於 18-10-5 20:07
回覆 活出彩虹 的帖子

是的,因为我兩年前先切左卵巢輸卵管,好傷。但我做手術的医生有講过可能係荷爾蒙問 ...

你兩年前為何要切輸卵管?沒有切卵巢吧?你術後有什麽影響?

大宅

回覆 活出彩虹 的帖子

係朱古力瘤,卵巢輸卵管都要一齐切的。这位医生冇講荷爾蒙問題,只話肌瘤。直至最近我看了另一个医生,佢先提到更年期問題。至於手術後,我又觉得冇咩影響。跟現在流血应該冇咩关係。

男爵府

joejerry 發表於 18-10-5 21:50
回覆 活出彩虹 的帖子

係朱古力瘤,卵巢輸卵管都要一齐切的。这位医生冇講荷爾蒙問題,只話肌瘤。直至最近 ...

和你完全一樣,我今年年初也發現一邊卵巢有朱古力瘤,約3-4cm, 看了兩個婦科,第一個提議我切朱古力瘤順道切埋輸卵管,第二個她說只切朱古力瘤就可以,我選了第二個,做了微創,只切瘤保留卵巢輸卵管,你是卵巢輸卵管一齊切嗎?一邊定兩邊?不能只切瘤嗎?更年期會提早來嗎?

男爵府

joejerry 發表於 18-10-5 16:39
回覆 活出彩虹 的帖子

兩位好,我們三人情況很相似。我的医生說接近更年期的女士会经期亂同血崩,我說我不 ...

我早幾天好忙無上Bk,剛剛才見到大家已經傾咗好多。

我講下近況先,已經食了21天Norcolut, 體重變化不大,經期昨天開始,今天又血崩了,好down.

之前因爲經期來了四十多天,最終要入院輸血,在醫院做了陰超,發現一個3cm 疑似肌瘤或息肉,另外卵巢有一個2cm水襄。醫生建議做宮腔鏡看清楚是肌瘤定息肉。至於水襄,醫生話有機會自己散,所以建議幾個月後再照一次。

大宅

回覆 ruby 的帖子

Hello,入院输血後是否精神了?我这天都有好多血塊流出来,又肚痛,N药已经冇食,体重正常番,最惨係吾知因咩事咁多血

男爵府

joejerry 發表於 18-10-14 20:13
回覆 ruby 的帖子

Hello,入院输血後是否精神了?我这天都有好多血塊流出来,又肚痛,N药已经冇食,体重正 ...

輸咗血,加埋食鐵丸,真係無咩暈了! 我今次M都有肚痛,又多,血塊就少許,所以無辦法都要食止血丸同止痛藥,希望過一兩日會好轉。

你有無睇醫生呀?

大宅

回覆 ruby 的帖子

Hello,没暈太好了。我排了血塊出来舒服了,但肚仍有少少痛,今日去中医道食D药,调理一下,应该会好D。个个月都咁辛苦,吾知点捱落去。

男爵府

joejerry 發表於 18-10-15 05:31
回覆 ruby 的帖子

Hello,没暈太好了。我排了血塊出来舒服了,但肚仍有少少痛,今日去中医道食D药,调理一 ...

你睇咗中醫有無效呀?我都希望快D捱過呢幾年,個個月咁,精神壓力都好大!

大宅

回覆 ruby 的帖子

我这几天又发炎肚痛,D中药放下了,等冇事先食。姊妹們,你地有冇試过子宫内膜炎或盆腔炎,好辛苦呀

男爵府

joejerry 發表於 18-10-16 15:49
回覆 ruby 的帖子

我这几天又发炎肚痛,D中药放下了,等冇事先食。姊妹們,你地有冇試过子宫内膜炎或盆腔 ...

我又未試過喎,請問點樣辛苦法?是不是很痛的?你要好好保重

首頁

尾頁

跳至