每日一片:車廂蹺腳疑阻路 3長者圍攻港女

mickeyeva
|
恃老賣老

hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180908/bkn-20180908140602586-0908_00822_001.html?refer=hn

兩代矛盾早已成為社會問題,而且更蔓延至日常生活。近日有人上載一段短片,有年輕女乘客乘搭港鐵時,被指蹺腳阻礙通道,結果惹起兩名男女長者不滿,隨後另一長者加入圍攻,指罵內容由阻路到「唔讓座」,甚至「讀屎片」,女乘客雖一度出言反駁,但在「寡不敵眾」下,最後亦收口投降。

片段開始,兩名男女長者站在一排座椅前,罵戰已經開始,「離晒譜,後生唔讓位無人話你,但係你隻腳唔好隊出嚟!」,女乘客語帶不滿反問:「後生就一定要讓位嘅?」男長者應道:「無人話一定要你讓位,你唔啱仲喺度講!」

此時另一名身穿格仔衫的阿叔突然從另一車卡走出,他在兩長者旁聽了一輪對話後,便加入戰團,而且表現更加激動,指着女乘客說:「香港啲後生女畀你影衰晒...好似好巴閉咁!」,期間女乘客雖想反駁,但在3人圍攻下,聲音愈說愈細。

不過3人似乎愈鬧愈興起,女長者直呼對方野蠻人,此時阿叔說:「都唔知讀乜書」,女長者隨即和應:「有鬼讀書咩,讀屎片啦!」最後阿叔又指女乘客:「唔知咩叫禮貌。」

雖然片段未有拍得女乘客如何「隻腳隊出嚟!」,但有網民認為,就算是女乘客不對,長者們亦「攞晒彩」,「無必要鬧得咁狠」,有人更直指3人是「X老」,恃老賣老,惹遇上態度惡劣的長者,絕對不會讓座。不過不少網民將焦點放在格仔衫阿叔身上,「無端端衝過去厚多士先好笑」、「又關阿叔咩事,行過去鬧人做乜X」。

kittyChing
|

cindy618
|
我感覺就係唔gur唔讓佢坐
baby_yee
|
有時d老人家又係幫唔落
洛婷
|
好似一開始係話個女仔蹺腳隊哂出嚟頂住人,
同埋當時車箱都好多人,
鬧鬧下先鬧到讓坐同讀屎片,

咁如果人多又迫個女仔隻腳咁樣蹺,
又難怪人話佢
白菜乾湯
|
cindy618 發表於 18-9-8 23:38

個女仔真惨,自從有$2乘車後,真係任何時間,都多左好多長者在繁忙的交通工具內!、
laukiki
|
洛婷 發表於 18-9-8 23:43
同埋當時車箱都好多人,

我睇到都好似係咁,應該吾係話讓吾讓坐嘅問題,係個女仔繞腳令到前面個位企吾到人。
可以清楚見到前面個車廂企滿人,佢地個車廂冇乜人可能因為D人走左怕上鏡。
香印提子
|
我都好憎人撓腳坐,由其巴士下面有二邊係一行坐到5-6人高左一級個種車,係後面行去落車佢撓腳對鞋個位置會hi到你大脾外側位置,見人行仲要冇意識放返隻腳落黎,你估你對鞋乾淨嘅咩!小朋友仲慘比佢hi到位置係手脾,黑人憎
余春嬌
|
laukiki 發表於 18-9-8 23:50
我睇到都好似係咁,應該吾係話讓吾讓坐嘅問題,係個女仔繞腳令到前面個位企吾到人。
可以清楚見到前面個車 ...

我都覺得係個女仔阻到人先俾人鬧,唔少自私人有得坐但又要蹺腳或者伸對腳出黎,衰d講如果有人行過或者企唔穏,要踩一腳落去等佢知自己衰
Super-Man
|
人多仲繞腳係勁黑人憎, 我都試過比繞腳嘅人對鞋hi落條衭度 , 迫到已無位企, 係咪繞少陣洗死啫
Lopopo
|
洛婷 發表於 18-9-8 23:43
同埋當時車箱都好多人,

其實就算係個女仔對腳放太出,咪問下可唔可以對腳放反入,唔需要一開口就鬧
長者話人無禮貌,同時唔見得佢哋就好有禮貌,一隻手指指住人時,四隻手指指住自己

罵戰都係由小事起
Mnbvcxdsa    發表於 18-9-9 00:21
karenlyk
|
就算蹺腳阻到你,使唔使鬧人鬧得咁盡?幾唔啱都係蹺腳,鬧人讀屎片係咪過份咗?

根本唔讓座俾佢就懷恨在心,借題發揮。
cinda72.
|
cindy618 發表於 18-9-8 23:38

唔似囉,應該係伸隻腳太出,比人話又唔認巢,先會唔關事既都去圍剿條港女
cinda72.
|
karenlyk 發表於 18-9-9 00:06
就算蹺腳阻到你,使唔使鬧人鬧得咁盡?幾唔啱都係蹺腳,鬧人讀屎片係咪過份咗?

根本唔讓座俾佢就懷恨在心 ...

一個鬧,唔出奇,唔關事既都出埋聲,必有問題
PoPobaby
|
扺鬧,今次真係要幫班恃老賣老,自己有位坐仲要蹺腳唔俾人企,繁忙時間蹺少陣唔會死啩,正一超級自私精
PoPobaby
|
cinda72. 發表於 18-9-9 00:07
唔似囉,應該係伸隻腳太出,比人話又唔認巢,先會唔關事既都去圍剿條港女
...

我都認同
JD930
|
白菜乾湯 發表於 18-9-8 23:49
個女仔真惨,自從有$2乘車後,真係任何時間,都多左好多長者在繁忙的交通工具內!、
...

yukiyukipang
|
香印提子 發表於 18-9-8 23:59
我都好憎人撓腳坐,由其巴士下面有二邊係一行坐到5-6人高左一級個種車,係後面行去落車佢撓腳對鞋個位置會h ...

我都真係好憎人都有位坐仲要伸哂出黎,我會好大聲同女講小心踩到人地對腳呀!
洛婷
|
Super-Man 發表於 18-9-9 00:01
人多仲繞腳係勁黑人憎, 我都試過比繞腳嘅人對鞋hi落條衭度 , 迫到已無位企, 係咪繞少陣洗死啫
...

我都試過,
其實真係好黑人憎,
你估對鞋乾淨架咩
Melmel2004
|
cinda72. 發表於 18-9-9 00:08
一個鬧,唔出奇,唔關事既都出埋聲,必有問題

無錯