電話騷擾,可以點做?

chinyubb
|
零晨3點打來,2次,無來電顯示
我較左震機,但都震醒左
今次是第二次
上次是大概一個月前,又是零晨3點無來電顯示
報警會否受理?可否check到邊個打來?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
brindlewin
|
chinyubb 發表於 18-9-9 07:13
我較左震機,但都震醒左
今次是第二次

手機就直接關機,有需要就通知相應人士用另一號碼。

報警,你想警察做咩?查玩電?醉酒/發癲/吠一輪粗言穢語?除非對方有明確/具體不軌犯罪意圖,否則真係冇咩可做到。
cbeyond
|
熄電話。
警察好得閒咩, 連呢d都受理
kiko_mami
|
你間中一次半次應該唔受理,擔心就轉電話啦
girlbear
|
裝小熊/WHOSCALL截無來電顯示嘅電話
blackberry
|
girlbear 發表於 18-9-9 13:08
裝小熊/WHOSCALL截無來電顯示嘅電話

banbanmm
|
三星機可以截無來電顯示電話,蘋果機可以設睡眠模式,期間只有指定電話可打入。

除非你有懷疑對像,否則報警沒什麼作用。

希望幫到你。
plumtree
|
我較左震機,但都震醒左
今次是第二次

咁小事都報警 咪熄機瞓囉。
mc1013
|
我較左震機,但都震醒左
今次是第二次

你既問題我唔識答,不過你可以Set do not disturb ,咁就唔使閂電話

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Mary媽咪
|
我夜晚通常用飛行模式
waynewon
|

Iphone設定do not disturb 時間係最好,如果怕有急事搵,可以設定同一號碼連打幾次先會響。
kittyChing
|
plumtree 發表於 18-9-9 13:22
咁小事都報警 咪熄機瞓囉。

咪係
tsung
|
mc1013 發表於 18-9-9 13:37
你既問題我唔識答,不過你可以Set do not disturb ,咁就唔使閂電話

木土土
|
我較左震機,但都震醒左
今次是第二次

若對方真係存心騷擾,要小心是身邊人在外惹的異性友人

我是過來人
chinyubb
|
waynewon 發表於 18-9-9 13:44
Iphone設定do not disturb 時間係最好,如果怕有急事搵,可以設定同一號碼連打幾次先會響。 ...

靜音即係會不會震?
chinyubb
|
木土土 發表於 18-9-9 15:03
若對方真係存心騷擾,要小心是身邊人在外惹的異性友人

我是過來人

點騷擾你?
最後點丫?
^—^
|
剛才whoscall嚟咗個三字頭嘅電話,佢寫冇聲,我聽咗.....原來真係冇聲
日月水火
|
我訓覺用靜音功能
ilovefat
|
用do not disturb mode,set只有contact list内嘅人打嚟先響,其他都直接cut線
clpapa
|
Iphone 都可以設定指定時間, 只有某D電話才可以打入, 其他直接收線. 我入左家人同平安鐘公司電話, 呢D電話之外如果對方三分鐘內再打來電話都會響.

Android 就只可以全部靜音, 以前用紅米可以設定自動熄機開機.