延禧一問-高貴妃金汁

JanJanBB
|
話啲鐵水有金汁,但以我理解鐵水冇1000度都有幾百度,係咁高溫度底下乜菌都會死,就算金汁裏邊有幾多細菌,撈埋啲鐵水乜菌都死啦,點解會引致反覆感染呢?
gracelam
|
JanJanBB 發表於 18-9-9 09:02
話啲鐵水有金汁,但以我理解鐵水冇1000度都有幾百度,係咁高溫度底下乜菌都會死,就算金汁裏邊有幾多細菌, ...

睇故唔好駁故
菇芝bebi
|
話啲鐵水有金汁,但以我理解鐵水冇1000度都有幾百度,係咁高溫度底下乜菌都會死,就算金汁裏邊有幾多細菌, ...

仲有,高貴妃傷口有金汁,孄妃無,害人害到連呢D都可以計算埋講故唔好駁故
ChloeMa
|
菇芝bebi 發表於 18-9-9 09:15
仲有,高貴妃傷口有金汁,孄妃無,害人害到連呢D都可以計算埋講故唔好駁故
...

唔係無,你見孄妃傷口都有癐爛,只不過受傷只有膊頭後一個位,可能佢肯上藥、 靜心休養。 但高貴妃成個背都受傷,葉天士都話佢好好休養,半年可痊癒,但佢唔肯食/上藥,又心浮氣燥,成日整穿d水泡,再受感染
mariefish
|

我都諗過呢個問題
其實唔加金汁都好難好,果時又冇消炎藥,同埋啲鐵水凍左唔係變iron woman既咩

~phyllis~
|
ChloeMa 發表於 18-9-9 09:23
唔係無,你見孄妃傷口都有癐爛,只不過受傷只有膊頭後一個位,可能佢肯上藥、 靜心休養。 但高貴妃成個背 ...

係啦!孄妃仲特登想留疤!
Poyau
|
mariefish 發表於 18-9-9 10:10
我都諗過呢個問題
其實唔加金汁都好難好,果時又冇消炎藥,同埋啲鐵水凍左唔係變iron woman既咩:qu ...

iron woman