中小升英中會唔會涵接唔到呢?

moscowcow
|
因為要睇中學啦,所以想吸收下大家嘅經驗
11B
|
moscowcow 發表於 18-9-9 09:42

上得到英中都係 band 1 成績,問題唔大啦!我身邊啲朋友仔女多數是數學出事,因小學中文教,中學用英數仲有好多公式。
yamaneko
|
預些時間給小朋友適應環境,應該沒問題的。
patwong
|

中小升英中應該唔喺問題,大部分小學都喺中小,中學都會有時間比佢哋適應。反而,我會諗,如果中中升大學,會不會更難適應。所以我最後都喺揀英中。小朋友今年升F.2,so far so good!
IloveJJ
|

要視乎你自己小學既程度。有啲深既小學,上到中學就因為英文好,科科掂。有啲淺既小學,就因為英文程度弱,上到中學跟唔到。最近先睇到有個普通小學B1尾既男仔,因為好彩抽入區內top英中,結果中一就話跟唔到,之後越來越越無心機,更因為成績唔好,到中三揀科揀唔到自己想讀既科(响中學揀科要睇總成績),越來越自暴自棄。
我自己參觀咗兩年中學,我會同啲中學生傾下,問下自己小學既學生入到去咩位置?睇下佢哋書單要睇咩書,了解下自己學校程度夠唔夠?
cakii
|
中小如成績好,見過好多都可升英中
C.Humphrey
|
我細個係咁,頭頭辛苦d,之後就無問題
不過都視乎邊間中小,有d英文都好勁
如果怕唔適應,小五六專科補下,尤其listening & speaking
p_o_m_a_n
|
IloveJJ 發表於 18-9-9 10:29

要視乎你自己小學既程度。有啲深既小學,上到中學就因為英文 ...

我女岩岩中一,往年小學都有10個左右入呢間,注冊時已經有3個師姐主動同我地傾計,全部都話係中一辛苦少少,之後就Ok,希望呀女都可以順利過渡
kirstyau
|
暫時冇問題,讀中小上英中,數相對變化唔大。
goat
|
patwong 發表於 18-9-9 10:26
中小升英中應該唔喺問題,大部分小學都喺中小,中學都會有時間比佢哋適應。反而,我會諗,如果中中升大學 ...

小學升英中,老師初期會中英夾雜幫助適應。中中升大學我都覺佢地適應得更辛苦,課程深好多,教授唔會等你,又多參考書要睇,我當年真係見佢地拎住本字典睇參考會,上堂參與討論或基本提問明顯中中生冇英中生咁有自信。
不過而家好多中中都會有班級用英文教書,情況可能好d

brindlewin
|

中小不一定英文不好。
力神
|
不如擔心下中文科死亡之卷仲好,好多DSE考生反而衰中文科
Honey
|
大仔今年升中二,稱已聽到8、9成英文。佢津小升直資英中,比啲時間就適應到,成積我亦衹要求合格,分數高當Bonus。
sfuhsg
|
大部分升英中的學生都係中小升上去架啦
肯努力就得,唔努力就算中中都跟唔上啦
cherrieleung722
|
一直以來大部份都係中小升英中,以前邊有咁多中中,就萛成績好差的中學,都係英中
ChloeMa
|
ok, 完全無問題。 佢學校本身已經係中文小學、 英文中學。
持之以恆
|
我小朋友今年都是中小升英中,問過佢,佢答全部明,遲下測考先知佢有冇作大。
小曳人
|
香港大部份小學係中文小學,成績要有一定水平,先入到英中,每個人面對新環境都要d時間

我會擔心如果讀哂中文專有名詞,上到大學要從新學過英文版多d
moscowcow
|
多謝晒甘多位,中學開放日去望下先
1998Ruby1998
|
你覺得喇沙、St Mary's/天神、KTS 同九龍塘宣道升英中會適應唔到嗎?

倒不如你擔心下中文,呢科係連狀元都會驚嘅科。