求指教: 你哋點樣蒸肉餅, 肉片?

happymama2009
|
無論我蒸肉餅同蒸肉片,個樣都好肉酸,有一層啡色嘅嘢一pat pat喺面,口感又鞋颯颯。我見出邊酒樓整嗰啲唔係咁嘅樣

你地可唔可以教下我點蒸先蒸得靚?

呢幅相係我碟蒸肉餅

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
ChingyanPang
|
happymama2009 發表於 18-9-9 10:05
無論我蒸肉餅同蒸肉片,個樣都好肉酸,有一層啡色嘅嘢一pat pat喺面,口感又鞋颯颯。我見出邊酒樓整嗰啲唔 ...

正常吾會咁。你買左豬肉醉返黎跟住點?如果一pat pat 應該有血水
|
ChingyanPang 發表於 18-9-9 10:13
正常吾會咁。你買左豬肉醉返黎跟住點?如果一pat pat 應該有血水

因為我係一次過買幾日餸,買新鮮豬肉返來自己”dirt”。調味之後放入冰格,通常過一兩日先會攞來煮。

shun282
|
happymama2009 發表於 18-9-9 10:05
無論我蒸肉餅同蒸肉片,個樣都好肉酸,有一層啡色嘅嘢一pat pat喺面,口感又鞋颯颯。我見出邊酒樓整嗰啲唔 ...

d水唔夠大滚,你就放落去蒸,就可能會咁
christinefh
|

加麥皮,水
|
happymama2009 發表於 18-9-9 10:20
因為我係一次過買幾日餸,買新鮮豬肉返來自己”dirt”。調味之後放入冰格,通常過一兩日先會攞來煮。

...

係因為你醃完放係冰格溶左雪就會變水。其實你應該買左豬肉返黎吾好醃。食之前一晚力落下格解涷,食之前幾個鐘或者你返公之前醃左再放係雪櫃,放公力去蒸就無一pat pat . 記得醃完吾好再放係(emoji)格
|
ChingyanPang 發表於 18-9-9 10:26
係因為你醃完放係冰格溶左雪就會變水。其實你應該買左豬肉返黎吾好醃。食之前一晚力落下格解涷,食之前幾 ...

原來係因為咁
等我試吓先!多謝指教
|
shun282 發表於 18-9-9 10:25
d水唔夠大滚,你就放落去蒸,就可能會咁

Thank you
|
happymama2009 發表於 18-9-9 10:29
原來係因為咁
等我試吓先!多謝指教

不用客氣,大家交流下
|
christinefh 發表於 18-9-9 10:25
加麥皮,水

Thanks
tingtong
|
ChingyanPang 發表於 18-9-9 10:26
係因為你醃完放係冰格溶左雪就會變水。其實你應該買左豬肉返黎吾好醃。食之前一晚力落下格解涷,食之前幾 ...

原來會咁 我又知多樣,thx
seaheart88
|

啄完唔好搞唔好醃。。分一包包就冰。。食之前解凍先至調味。。。我會+1湯匙麥皮同埋多啲水mix。。。整出嚟好滑。。就算冇乜肥豬肉都會好食
永然
|
蒸肉餅我無問題,請問肉片要點我真係唔識
|
tingtong 發表於 18-9-9 11:00
原來會咁 我又知多樣,thx

不用客氣
野原美冴
|
啡色一pat pat係蒸過耐而迫出來的物質。
tsung
|
野原美冴 發表於 18-9-9 11:47

聽人講過新鮮豬肉先會咁,請問是否真喺咁?
|

咁要蒸幾耐先啱?
|
seaheart88 發表於 18-9-9 11:01
啄完唔好搞唔好醃。。分一包包就冰。。食之前解凍先至調味。。。我會+1湯匙麥皮同埋多啲水mix。。。整出嚟 ...

我試吓, thanks!
anniellm
|

係呀,我買新鮮豬肉即晚蒸,都會出現呢啲一pat pat。所以應該唔關醃完再放冰格事。
反而我成日驚唔熟,所以蒸得耐。
Jm你好勁!
野原美冴
|
happymama2009 發表於 18-9-9 12:55
咁要蒸幾耐先啱?

講唔到,你要自己睇,因為人人的爐温不同丶肉餅的厚度又唔同。

圖中你塊肉肉餅已經比好多肉汁浸住,就係蒸到逼哂d肉汁出來,d肉餅無哂汁,一定鞋。蒸的時候,如果你見到碟內開始有水出來,已經熟透。