屋企廚房或廁所的排水渠位,突然爬出小強?

ru_663th
|

尋晚一回家,一開廚房燈,地下有幾隻細小小強周圍行來行去。令我呆左,提心吊膽。
怕那一天煮飯期間,它出現爐頭,我最怕昆蟲的人。
請教路,購買什麼消滅它? 殺蟲水?咩牌子?
另外, 杜小強藥粉劑有沒有?
或請介紹淘寶好用小強產品??
謝謝
daisykkqq
|
係工聯會/華潤買蟲蟻淨我覺得好得,另外,呢度jm話淘寶厚生一點絕好掂
Chickentailbun
|
用漂白水 加水稀釋 倒入渠口 倒多啲浸住,咁佢哋就唔可以經渠口走出黎。
ru_663th
|
daisykkqq 發表於 18-9-9 10:52
係工聯會/華潤買蟲蟻淨我覺得好得,另外,呢度jm話淘寶厚生一點絕好掂

請問一點絕?是否只大陸有?
工聯會果款,是否小強可以殺死
ru_663th
|
Chickentailbun 發表於 18-9-9 10:59
用漂白水 加水稀釋 倒入渠口 倒多啲浸住,咁佢哋就唔可以經渠口走出黎。
...

我倒過漂白水加水。但都唔可以令它唔出來。請問噴殺蟲水可以嗎?咩牌子好用
Chickentailbun
|
ru_663th 發表於 18-9-9 13:21
我倒過漂白水加水。但都唔可以令它唔出來。請問噴殺蟲水可以嗎?咩牌子好用
...

我加 殺他死
日月水火
|
廚房渠口我直接用牛皮膠紙封左去(䀡左三層)
廁所隔晚倒漂水
ru_663th
|
日月水火 發表於 18-9-9 16:09
廁所隔晚倒漂水

這個方法會禁止到小強嗎?
我見連洗碗盤洞都會有小強爬上來?是否都用漂白水呀?
Danjunior
|
有啲渠蓋活門, 貼訂渠蓋上門, 小強入唔到嚟, 不過成80幾蚊一個。
Racmom
|

請問有圖嗎?謝謝
tsung
|
Chickentailbun 發表於 18-9-9 10:59
...

超市d promoter姨姨都喺咁教
日月水火
|
ru_663th 發表於 18-9-9 17:03
這個方法會禁止到小強嗎?
我見連洗碗盤洞都會有小強爬上來?是否都用漂白水呀?
...
可以用塞(唔知係咪咁叫,即係放水時唔比水流走嗰啲塞)
Poyau
|
...

cyyiu
|

蟲蟻淨永安都有,我屋企之前強患嚴重,都係用蟲蟻淨攪掂!
anyuser18
|
biokill 橙色
Angelice-BeBe
|
之前試過半夜開廁所燈,見大強喺渠口,已嚇到半死,我懷疑佢喺果樹入嚟,但我有定期倒漂白水,所以佢已半死亡狀態。

現在夏天雨季,我會密d倒
ru_663th
|
Angelice-BeBe 發表於 18-9-10 08:51
之前試過半夜開廁所燈,見大強喺渠口,已嚇到半死,我懷疑佢喺果樹入嚟,但我有定期倒漂白水,所以佢已半死 ...

漂白水咁勁咩?我倒左落水渠位尋晚。希望可以消滅到啦。我好怕
ada0707
|
日月水火 發表於 18-9-9 16:09
廁所隔晚倒漂水

我以前都封住,但D人又話唔好
日月水火
|
ada0707 發表於 18-9-10 10:19
我以前都封住,但D人又話唔好
何解?(真心想知)