心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

手術前心理準備,手術後康服經歴,手術後護理及要留院多久?

男爵府

singzone 發表於 18-9-9 11:28

你係私家定政府做呀?我幾年前係法國医院做,星期五朝早入院,下午做,星期六就出院,休息多一日,星期一就返工,真係唔多痛,唔好咁擔心啦

大宅

sman 發表於 18-9-10 01:48
你係私家定政府做呀?我幾年前係法國医院做,星期五朝早入院,下午做,星期六就出院,休息多一日,星期一 ...

首先多謝回覆,我係排政府醫院,現階段等做抽取活組織的化驗,有D膽心全身麻醉吾知自己醒吾醒到,想請教你傷口完全復完要多久?明白年紀大傷口復完較慢,手術後伤口怎样護理須要每天到診所洗傷口?

男爵府

singzone 發表於 18-9-10 09:41
首先多謝回覆,我係排政府醫院,現階段等做抽取活組織的化驗,有D膽心全身麻醉吾知自己醒吾醒到,想請教你 ...

聽你咁講即係你未抽針,到時再算啦,全身麻醉好少好少會有問題架,人地會好好計算,時間啱啱好,政府同私家我都試過全身麻醉,分別不大的,傷口亦好快復原,我做果時都三十到尾,除左頭2日,第3日已經唔記得自己做過手術添

大宅

sman 發表於 18-9-10 14:53
聽你咁講即係你未抽針,到時再算啦,全身麻醉好少好少會有問題架,人地會好好計算,時間啱啱好,政府同私 ...

感谢你鼓勵,相信個手術始终都要做,只能勇敢面對平常心接受,再次多謝你的分享。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

singzone 發表於 18-9-10 09:41
首先多謝回覆,我係排政府醫院,現階段等做抽取活組織的化驗,有D膽心全身麻醉吾知自己醒吾醒到,想請教你 ...

真是會擔心醒唔返架? 但好少聽呢d醒唔返Case喎。
傷口要封好,不能濕,成個星期都唔駛換膠布喎。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

heidys 發表於 18-9-10 22:07
真是會擔心醒唔返架? 但好少聽呢d醒唔返Case喎。
傷口要封好,不能濕,成個星期都唔駛換膠布喎。
...

先謝謝你回覆。未必醒吾返,可能是自己想多了。如果塊防水膠布可以保存一星期都可以吾換,即係傷口比較乾身無咩血水溜出,亦都吾须要拆線對?但手術後就要長期服藥。

複式洋房

我2014年切左半邊甲狀腺,浸會做,手勢好,術後唔痛,前一晚入院,第2朝做手術,手術前禁食,冇諗過會醒唔返,唔記得手術後第2日出院定第3日了。
因有縫針,所以之後回診所拆線,拆線完全唔痛。
醫生有比野我貼住,對傷口好。正常沖涼的。
頭2年冬天會有少少扯住嘅感覺,但而家已經冇咩野,唔覺疤痕。
但我只係切半邊,所以唔洗食藥。

男爵府

singzone 發表於 18-9-10 23:28
先謝謝你回覆。未必醒吾返,可能是自己想多了。如果塊防水膠布可以保存一星期都可以吾換,即係傷口比較乾 ...

哎呀……你放鬆D啦,粒药好細架咋,影俾你睇下喇,總有件事係未發生的,既來之,則安之吧

大宅

crystal_ghost 發表於 18-9-11 01:28

我2014年切左半邊甲狀腺,浸會做,手勢好,術後唔痛 ...

多謝你的分享,我應該要全個切,因为有一粒較大,細的在位置都有,手術手亦都應該要服藥。

大宅

sman 發表於 18-9-11 03:26
哎呀……你放鬆D啦,粒药好細架咋,影俾你睇下喇,總有件事係未發生的,既來之,則安之吧

...

明白,粒藥真係好細粒。無論抽活識結果怎样,我都遲早要做手術,大粒的位置較接近食道,吾知自己係咪心理作用覺得好似大左D。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

singzone 發表於 18-9-10 23:28
先謝謝你回覆。未必醒吾返,可能是自己想多了。如果塊防水膠布可以保存一星期都可以吾換,即係傷口比較乾 ...

無血水滲呀
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

別墅

放心,我係政府嘅私家做,早上8点入手術室,11点已可上房,4点可以食豬扒飯(emoji), 唔駛拆線,貼防水膠布正常沖涼就可以,第二日已可出院。

大宅

Momo128 發表於 18-9-12 03:02
放心,我係政府嘅私家做,早上8点入手術室,11点已可上房,4点可以食豬扒飯(emoji), 唔駛拆線,貼防水膠布 ...

多謝你分享,我開始吾太驚要去接受手術,請問你抽话组織化驗後大约等多久才安排做手術(明白每間政府醫院輪候時間不同),如果手術後須要服藥是否定期回醫院覆診配药?

別墅

singzone 發表於 18-9-12 09:28
多謝你分享,我開始吾太驚要去接受手術,請問你抽话组織化驗後大约等多久才安排做手術(明白每間政府醫院輪 ...

其實好睇你抽完組織的結果,我本身係私家抽,出黎報告唔好,有8成係癌,所以立刻再睇多個私家專科問下意見,跟手都叫寫埋紙排政府,由交信上瑪麗,一個星期多就有得見醫生,立即俾期我一星期後做手術,咁啱見我個醫生係教授,因我有買保險,我問係咪你做手術,佢話唔係,如要可以搵佢私家做,但都係瑪麗嘅私家,最係外面私家、公立、同瑪麗私家,三間揀咗都係瑪麗私家做,因可以早多一日,價錢又可接受,仲係教授做(emoji)

別墅

singzone 發表於 18-9-12 09:28
多謝你分享,我開始吾太驚要去接受手術,請問你抽话组織化驗後大约等多久才安排做手術(明白每間政府醫院輪 ...

雖然我唔知你情況,但我覺你應該申請醫健通先,等私家同公立都可互通(免費的),抽完後等報告出咗,如果係壞可以立刻去睇多個醫生,問多個意見,釋除咗心中嘅疑慮先(因私家會講得清楚d,)之後再決定係邊度做,雖然呢度我好多姊妹都做過呢類手術(包括我)可以俾音意見,但始終每個case都唔同,等醫生解釋會最正確(emoji)其實呢個手術好風險好低,同埋就算係壞消息,愈後都係好好的,加油

大宅

Momo128 發表於 18-9-12 12:12
其實好睇你抽完組織的結果,我本身係私家抽,出黎報告唔好,有8成係癌,所以立刻再睇多個私家專科問下意見 ...

我先前抽血就話甲狀線素正常,去照超聲波結果還有好好幾粒,我即時問我照的職員係咪癌細胞,她說吾似,現在等抽針那天的來臨(還有很久才抽針),暫時自己觀察自己身体狀况,吾妥盡快去睇急症,然吾知關吾關甲狀線問題,依家個人好容易疲倦,流好多汗。

瑪瑙宮

回覆 singzone 的帖子

我幾年前响威院日間手術中心做左半邊, 朝早入, 傍晚走. 有人陪出院好 d . 手術後食清淡 d , 我个傷口唔使拆線的. 我去政府診所洗過一次傷口, 佢話唔使再洗, 因為傷口係比塊膠鋪住 (痴實), 都洗唔到个傷口的.

大宅

Nancy20090615 發表於 18-9-12 15:26
回覆 singzone 的帖子

我幾年前响威院日間手術中心做左半邊, 朝早入, 傍晚走. 有人陪出院好 d . 手術後食 ...

謝谢回覆。安排在日間手術中心做的手術吾繁复,留院半天觀察吓就能出院。 依家平常心等待。感谢你。

瑪瑙宮

singzone 發表於 18-9-12 20:15
謝谢回覆。安排在日間手術中心做的手術吾繁复,留院半天觀察吓就能出院。 依家平常心等待。感谢你。
...

唔使担心, 好快復元 我果時威院每一 part 的醫護都好好, 好多謝佢地.

首頁

尾頁

跳至