心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

Nancy20090615 發表於 18-9-13 10:15
唔使担心, 好快復元 我果時威院每一 part 的醫護都好好, 好多謝佢地.
...

經過幾位過來人分享,對於做這個手術,已经没有担心,希望到時一切順順利利。多謝你。

男爵府

手術後可能會聲沙甚至出唔到聲架, 你留意呀

大宅

門常開 發表於 18-9-27 17:29
手術後可能會聲沙甚至出唔到聲架, 你留意呀

係咪短暂性沙聲,伤口係咪好返就吾沙聲。

大宅

我係全切,三年前法國做手術,因甲狀腺好近聲帶,所以手術後會出現聲沙,我係老牛聲左兩星期,先慢慢回復把聲

大宅

大支野 發表於 18-9-28 00:26
我係全切,三年前法國做手術,因甲狀腺好近聲帶,所以手術後會出現聲沙,我係老牛聲左兩星期,先慢慢回復把 ...

好奇一問你在私家做全切,都须要服药,你吃的药在私院配?還是自己外出配?如果只是兩個星期聲沙, 我小D講野 。多謝你回覆。

男爵府

回覆 singzone 的帖子

我就暫時性, 但醫生講可能會無左聲, 因為近聲帶 不過呢D都系萬一, 唔洗擔心

大宅

門常開 發表於 18-9-28 14:37
回覆 singzone 的帖子

我就暫時性, 但醫生講可能會無左聲, 因為近聲帶 不過呢D都系萬一, 唔洗擔 ...

收到,吾該你。

大宅

singzone 發表於 18-9-28 00:43
好奇一問你在私家做全切,都须要服药,你吃的药在私院配?還是自己外出配?如果只是兩個星期聲沙, :hap ...

要食药呀,食一世,每日食一粒,最初做完手術之後有覆診過二次,見冇乜事,之後自己去药房配药

大宅

大支野 發表於 18-9-28 22:43
要食药呀,食一世,每日食一粒,最初做完手術之後有覆診過二次,見冇乜事,之後自己去药房配药
...

药吃一世 隻藥應該吾傷胃啦!但會否令胃口大增暴飲暴食? 如果當天吾記得食有無咩嚴重後果?忘记咗食又可以点補夠? 可能我太八卦了, 但真係想從過來人經驗得知多D這些資訊。

大宅

singzone 發表於 18-9-29 00:46
药吃一世 隻藥應該吾傷胃啦!但會否令胃口大增暴飲暴食? 如果當天吾記得食有無咩嚴重後果?忘 ...

唔記得食,第二日我都係食一粒

大宅

大支野 發表於 18-9-29 00:50
唔記得食,第二日我都係食一粒

你重未訓。 哦!即係吾會有咩嚴重後果啦!好吾該你先。 你快D 晚安。

象牙宮

singzone 發表於 18-9-9 11:28
手術前心理準備,手術後康服經歴,手術後護理及要留院多久?

你真的要割嗎?

為什么?

你的頸肿大?

割一邊?  还是什么?

我在政府割的, 割一邊, 因發現有不知明的東西。
我的頸反而很正常。

住二天醫院。
手術很順利。傷口很好,經過洗傷口。 沒有留疤。做的太好了。
初時声有D沙。 几个月慢慢正常。

手術后,人變了沒氣。 第二星期我是照常運動。
3个月慢慢回复。

年多后,生病時,常喉嚨痛。醫生說和手術沒关系。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 18-10-7 01:37
你真的要割嗎?

為什么?

吾好意,吾知係咪甲狀線問题,自己經常都容易疲倦,睡極都吾夠。頸沒有很腫脹和痛。但是有一粒野好明顯,吞口水成粒推起再回落回原本的位,係咪一定要割那要等幾個月後抽取活細織才知結果,如果割係成個割,因為有幾粒在不同位置。

象牙宮

singzone 發表於 18-10-7 18:12
吾好意,吾知係咪甲狀線問题,自己經常都容易疲倦,睡極都吾夠。頸沒有很腫脹和痛。但是有一粒野好明顯, ...

要等抽取活細織才決定吧。

自己經常都容易疲倦,睡極都吾夠。和甲狀線也有关系的。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 18-10-7 19:26
要等抽取活細織才決定吧。

如果保留全個甲狀線,每日都有易疲倦,個人好似離不開屋企張牀,没有動力。其实你做咗半边,容易疲倦同睡眠不足的情况有改善或者消失?你保留了另一半甲狀線你自己又樣監察健康情況。

別墅

我2年前做左全切,一路有check住,定期抽針,但突然變大,所以選擇全切。我响法國做,好像3日2夜定4日3夜,我忘了。第1晚入院,第二朝做。我當時第一次全身麻醉,怕得要死。醒來頸2邊插左2條喉放血。等無血先可以出院。出院前有抽血,睇下你食的甲狀腺素補充劑,即你們講的藥,份量夠不夠。醫生話這並不是藥,本身人體會製造,但我們切了,不會再造,所以食返啲補充劑。出院時有貼防水膠布,好大塊,沖涼完不濕。之後再約去診所拆線,拆線一點都不痛。
而補充劑,我買左半年,幾百蚊。之後去政府睇,因我另外有野睇緊政府。

大宅

wlc2013 發表於 18-12-11 01:03
我2年前做左全切,一路有check住,定期抽針,但突然變大,所以選擇全切。我响法國做,好像3日2夜定4日3夜, ...

感謝你的分享
睇完你的文字,又有小許 手術後條頸2邊插2條喉放血,因為其他J M無講這點,要留院觀察吓先出得院。

服食補充劑是否手術後已經要服用?明白日後是要長期服用。

另外想問問你定期抽針,其實幾耐抽一次,突然變大是癌症的徵狀?

別墅

singzone 發表於 18-12-11 23:30
感謝你的分享
睇完你的文字,又有小許 手術後條頸2邊插2條喉放血,因為其他J M無講 ...

我之前係一年至兩年抽針,每年驗血,都維持左十幾年。
食補充劑好像係手術後第二日食。
其實條頸開2個洞插喉放血不太痛,因為手術時麻醉左嗰陣整,醒返已有。只係呑口水食野會不舒服。不用怕。
我術後醫生叫我貼半年除疤貼,依家都無咩人留意到我條疤。

大宅

wlc2013 發表於 18-12-11 23:50
我之前係一年至兩年抽針,每年驗血,都維持左十幾年。
食補充劑好像係手術後第二日食。
其實條頸開2個洞插 ...

謝謝!回覆

醫生話接受到外觀其實吾须要動手術,可能脹大到你接受吾到所以你才決定做手術。

抽血驗甲狀腺指數好似吾係太準( 先前抽話我正常) ,旦一照超聲波就 有大有小。

我自己都怕會再脹大同有病變,都真的要同醫生講排期做手術。

首頁

尾頁

跳至