請人要求條件

jollyma
|
FB見到某旅遊網請人,要文筆好,2年經驗,從事媒體愛旅行,條件都好合理,但最尾叫申請者每人寫5個搵平機票酒店既技巧,心諗,發達,寫咗就唔駛請人喇!大把技巧慢慢用。

我諗起以前有朋友响某NGO做,老闆叫佢draft一封信,而咁啱又請緊人,佢就假公濟私,叫啲應徵者一人draft一封信,然後就自己據為己有,好奸
yurijm
|
其實好多公司係咁
呃人地份portfolio來參考
最常見係設計類
好多公司呃求職者來見
拎人地啲作品做參考

見樓主開post講,我都好想講下
呢啲公司真係太cheap
而家求職旺季,各位jm要小心保護好自己野
twotigers
|
jollyma 發表於 18-9-9 15:45
FB見到某旅遊網請人,要文筆好,2年經驗,從事媒體愛旅行,條件都好合理,但最尾叫申請者每人寫5個搵平機票 ...

好多年前有次見工,我記得間office喺展貿,叫我寫個仆直俾佢睇先,出請人ad都係幾百蚊(當年),就想用幾百蚊代替請一個人就可以有人幫佢做嘢,我啋佢都傻
YAC0601
|
真係好狗
crystal媽咪
|
而家好多公司都係咁, 我試過見工,淨係做問卷或者填表已經需要一個鐘以上。
畀個topic你,叫你諗下可以點樣做,叫你寫啲內容出嚟。
babyhoi
|
大學剛畢業時in過補習社,
要應徵者一人設計一份試卷,
幾十人in佢就慳水慳力收到幾十份模擬卷

jollyma
|
廣告界都好興,叫你度條橋
Charlotte_mom
|
買平機票,黎黎去去咪果d,skyscanner,飛卜,sign up newsletter,夾價,買三長兩短套票

隨便都up得出啦,我又覺得要求好正常,如果咁基本都唔識,學咩人寫稿
Wild_Lady
|
我試過 in 一份工,直頭要寫份 proposal 分析如何宣傳佢個牌子,因為對份工興趣不大,所以拒絕咗。

後來同一個朋友食飯傾偈,提起搵工,原來佢都 in 過呢間公司,因為佢嗰陣心急搵工,所以答應寫 proposal, 又親身 present。

結果,present 完間公司連 reject 佢嘅電話都唔打俾佢,佢主動搵 HR 問,永遠搵唔到人。

半年後,呢間公司推出一個 promotion campaign, 100% 抄我朋友條橋,連用嘅明星、拍攝地點都一模一樣,激死我朋友,但亦無從追究。

好彩我冇應承寫 proposal, 呢啲公司真係極之cheap,亦唔尊重人。
littlemelody
|
babyhoi 發表於 18-9-9 16:06
大學剛畢業時in過補習社,
要應徵者一人設計一份試卷,
幾十人in佢就慳水慳力收到幾十份模擬卷

好 X戔
crystal媽咪
|
Wild_Lady 發表於 18-9-9 16:24
我試過 in 一份工,直頭要寫份 proposal 分析如何宣傳佢個牌子,因為對份工興趣不大,所以拒絕咗。

後來同 ...

好多公司都咁賤
Wild_Lady
|
crystal媽咪 發表於 18-9-9 17:17
好多公司都咁賤

真係好過份,恃住自己上市公司,求職者都好難同佢鬥,朋友後來俾過份 proposal 我睇,個 campaign 真係同嘅 idea 完全一樣,難怪佢嬲。
洋洋
|
愛旅行嘅人寫5個搵平機票酒店既技巧,應該冇難度,網站亦唔需要偷橋,你諗多咗喇
tingtong
|
曾經N年前見工問完一大堆問題,問埋你idea,之後我覺得佢係做research多過請人
tingtong
|
曾經N年前見工問完一大堆問題,問埋你idea,之後我覺得佢係做research多過請人
Poyau
|
無商不奸
Poyau
|
Wild_Lady 發表於 18-9-9 17:35
真係好過份,恃住自己上市公司,求職者都好難同佢鬥,朋友後來俾過份 proposal 我睇,個 campaign 真係同 ...