婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主

BB而家幾大?住邊區?湊全日?
會唔會近近地搵本地姨姨湊?
請工人放喺外家?
辦法一定有的,你再想想,千萬不要因為99離婚

大宅

世界一定無十全十美的人,樓主睇下可否換份兼職,放工後自己照顧返BB,奶奶有自己一套照顧BB嘅方法就必定的,因為您老公都係奶奶照顧大的,希望您的事情能夠迎刃而解。

大宅

回覆樓主

既然你交得比99湊,就唔應該插手,我相信佢又唔會專登搞到個孫發燒又肚痾。99都幫你湊,你仲同佢嘈,佢一定唔開心,我相信你既語氣一定好重,否則99唔會咁講野。我明白你系緊張小,可能衝口而出,你老公都算中立,兩個都有錯,不如平心靜氣先同你老公再傾下,睇下點安排先令大家滿意。如果真系冇辦,再做一陣FTM,到小朋友二歲返全日,咁咪可以出來做野。

公爵府

回覆樓主:

首先,你返工是為左幫輕C6手養屋企,C6完全不體量你的苦心?咁不如作返全職媽啦?睇吓邊個慘D(你做全職媽親自湊bb,就算不幸離婚,bb扶養權都肯定判俾媽媽,但如果bb一路由99湊開?咁bb就未必判俾你)

大宅

Kaman29 發表於 18-9-9 15:56
剛剛全職媽轉做在職媽
本身搵工前已經決定左拎去比99湊、但估唔到湊左2個星期就搞到我就快要離婚
所以搬翻 ...

錯在冇時間但又要生仔

男爵府

有幾點好重要,必需同你老公討論好。

你老公想比個B 99湊,但又唔識處理婆媳矛盾.. 但又想把婆媳夾硬放埋一齊,你老公咁樣係自討沒趣。婆媳跟本就係天敵。任何有好好既婆媳關係既人,大多都堅持3個原則:不幫坐月、不幫湊孫、不同住。

你唔想再鬧交,唯有唔做野自己湊番。

再者,BB頭5年既發展好重要,如果有媽媽係身邊。教養各方便都會好好多。如果頭五年比你99教成港孩。Sorry,你小朋友既性格己開始定型,要改,必需花十倍既心力。

如果真係要做野,可以等BB上左小學先。

除非你真係飯都無得食,非做野不可。如果係咁...99湊得幾差你都唯有忍。因為你必需靠佢。同埋我睇你老公都係對99無腰骨果隻... 到時你同99間唔中嗌一次交..又會影響夫妻感情。得不嘗失哦..

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

其實大家都係緊張阿B,不要衝動或為咗啖氣!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

其實比得人湊就預左冇得跟哂自己果套,人地幫你手有時就要隻眼開隻眼閉,大家可有商有量,又或者叫老公傳話,世界冇兩全其美,要靠人就不要太高姿態。

男爵府

回覆樓主

只能話最不幸係有個豬隊友,因為無錢要靠呀媽幫手,老婆去做野搵呀媽湊又可以滿足呀媽湊孫又搵到著數,最好笑係自己成隻鴕鳥咁明知瀨硬野都照比呀媽湊,到爆發左就匿埋當唔關自己事,怕得失呀媽叫你硬食,嫁到呢d男人真係喊都無謂!講真,點衰都唔係叫個仔離婚仲叫你擺低個仔!呢個女人心地黑到離地!樓主,真係要同你老公傾清楚,而家係佢無本事比個家你,要你委屈去成就佢!點都好,一定要保護返自己個仔!

禁止訪問

男爵府

剛剛全職媽轉做在職媽
本身搵工前已經決定左拎去比99湊、但估唔到湊左2個星期就搞到我就快要離婚
所以搬翻 ...

搵社區保姆幫手,唔好比99湊,識錫唔識湊係無用,整死咗識喊咁點?問老公係咪真係想離婚,同佢講明要離的話佢一定唔會爭到個B,到時見都唔會比6299見

珍珠宮

回覆樓主:

無論咩情況,絕對唔俾99湊!

禁止訪問

大宅

吹吹水 發表於 18-9-11 12:20
識錫唔識湊係無用?
99唔係老馮幫手湊仔,唔錫孫更加唔洗湊,理得個孫入唔入院,到時樓主又會話無當佢哋係1 ...

咁要決定係共同撫養, 定係撫養權只屬於媽媽定爸爸一方喇

如果只判俾一方, 而唔係共用撫養, 子女的野係唔需要得同2方人的同意,
只需要監護人 (一個人都可以)就可以。

另外, 只有另一方有探視權, 但99 是沒有探視權, 意思爸爸可以同子女見面,
但唔一定要俾99見面兼過夜。

就算唔係離婚

比如係重大決定, 子女有需要入院進行緊急手術,

子女未滿18歲而夠16歲結婚 係唔需要 2個監護人 簽字 , 只需要其中一方就可

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

針無两頭利,樓主你好多都唔想。
其實我都系曾經遇到好多難題,但總要解決。

我都曾住99家,無尊嚴,成日找我錯處。
後來我頂唔順咪搬去娘家,當然唔住得耐,其中啊哥啊嫂都唔鍾意。
後來就一家三口迫於無奈去左山卡拉西貢住。每日阻車,已經晨咁早起身。個囡系觀塘返學,我又系觀塘工作。
只能講馬死落地行,邊個幫唔到邊個,路只能靠自己堅強行。

侯爵府

剛剛全職媽轉做在職媽
所以搬翻 ...

99湊好似係你唯一既選擇,就算你有能力請工人,亦唔代表你會滿意,我係你會係冇選擇既時候接受,要記住佢係義工,收$果啲都未必做得好!

首頁

尾頁

跳至