婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

吹吹水 發表於 18-9-9 22:24
當然係豬隊友,要自己阿媽幫佢哋湊b,仲要受氣,明知自己個b病唔幫手不特止,冇理由唔知自己阿媽同老婆脾氣 ...

Agree, 恕我直言,個老公自己簡、系要簡個無屋,搵雞碎咁多,養自已都唔得掂,點出去租樓,養老婆養仔,唯有痴住亜媽住,講真邊個造亜媽唔希望自己個仔成家立室,開枝散葉,事業有成,有車有樓,個仔咁,佢都好無奈,唯有比佢帶埋老婆仔女返黎住,照顧多幾個人,幫手湊孫做家務,幫輕下個仔、小朋友生病,做嫲嫲爺爺都唔想,當時樓主可能over react 咗,可唔可以同99say sorry , 如果有錯同99say sorry,佢會原諒你,知你系一個知錯能改嘅好心抱?!

子爵府

回覆樓主:

只能一係捱幾個鐘交通
一係搵過第二份工
唔夾勉強唔嚟

伯爵府

Kaman29 發表於 18-9-9 15:56
剛剛全職媽轉做在職媽
本身搵工前已經決定左拎去比99湊、但估唔到湊左2個星期就搞到我就快要離婚
所以搬翻 ...

你下定決心交比99湊你就要放手

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

剛剛全職媽轉做在職媽
本身搵工前已經決定左拎去比99湊、但估唔到湊左2個星期就搞到我就快要離婚
所以搬翻 ...

有返咁上下大年紀,仲俾佢湊?

男爵府

就算點樣小心湊, BB都有機會病,
到識行識走, 都有機會跌到受傷.

俾人湊, 一定要有以上既諗法,
你自己湊, 個仔就唔會病?

如果無呢個概念, 俾邊個湊都唔會合自己心意的.
到小朋友識行識走, 百厭既成日跌親,
(我個女對腳, 未見過唔瘀的)
唔可以有咩問題都怪照顧者的,
有D野, 點盡心做都無可能顧及到.
老人家就更加唔夠精神顧及咁多野.

樓主要放寬心, 唔可以要求太高,
始終99都係鍚孫既,
先調節下自己既諗法,
再磨合一下吧!

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得你99最白痴,就係打俾親家鬧人地個女,同埋完全地要仔唔要乸~
不過樓主你,都需要冷靜D~
俾得人地湊,自然需要學識隻眼開隻眼閉,唔好話99,自己阿媽都未必係完全合自己心意,何況係人地阿媽?!99要幫你湊,自然乜都要問下,肯問還好,唔理你自把自為,先斬後奏,戈D先難頂~而且佢都係岩岩先開始湊,梗係會有唔適應,仲要受你脾氣,其實佢都好難受~尼樣你應該要檢討下~唔係覺得煩就可以發脾氣鬧人~仲要係鬧99~
希望樓主可以好好處理尼件事啦~咁就要離婚,真係兒戲!

珍珠宮

Solarflare 發表於 18-9-9 18:00
有幾點好重要,必需同你老公討論好。

你老公想比個B 99湊,但又唔識處理婆媳矛盾.. 但又想把婆媳夾硬放埋 ...

3原則,真係好重要!
成件事,我都覺得係因為個老公太無用。。

大宅

剛剛全職媽轉做在職媽
所以搬翻 ...

立即去報育嬰園和申請社區保姆,唔洗等好耐咋,我之前社區保姆等左十日八日就有offer。

然後找個本地姨姨湊住bb 先,要相信人地會照顧好你Bb 。我都係請本地ee ,佢不知幾錫我bb ,所以唔洗咁多擔心。

再唔係放住no pay leave 自己湊一段時間。

唔洗驚,唔一定要靠99 或外家。

首頁

尾頁

跳至