34校網今年係唔係冇借其他網學校?(有圖)

南丁媽咪
|
係咪乙部大抽獎時只可以揀呢啲學校?

我得15分,自行當然都會交表去心儀學校,知道冇機會,之後乙部也會再填。

有報幾間直私當然也知機會不大,盡力就好,最後可能都係大抽獎,或叩門,到最後就算點都好,但最希望小朋友開心,我真心相信人生機會不只是一次。

(可能bk jm會笑我話一定後悔,話我腦定,我已經俾不少人話過我太佛系.....哈哈,希望jm手下留情)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
C.Humphrey
|
要唔要借位,要得自行階段完左先知
Charlotte_mom
|
要過完自行,出統一名單至知,年年唔同
南丁媽咪
|
C.Humphrey 發表於 18-9-9 17:19
要唔要借位,要得自行階段完左先知

原來係咁,thanks
南丁媽咪
|
Charlotte_mom 發表於 18-9-9 17:27
要過完自行,出統一名單至知,年年唔同

今年十一月中出自行結果
一月先收到選校通知和去選校
即一月先知有冇借校?
Thanks
Monstereasy
|
南丁媽咪 發表於 18-9-9 16:53
係咪乙部大抽獎時只可以揀呢啲學校?

我得15分,自行當然都會交表去心儀學校,知道冇機會,之後乙部也會再 ...

其實非熱門小朋友,十五分都有機會,加上蛇年出生率低。
樓主不如自己留意下每間學校理念,甲之熊掌,乙之砒霜。每人合適學校都不同。
Charlotte_mom
|
南丁媽咪 發表於 18-9-9 17:33
今年十一月中出自行結果
一月先收到選校通知和去選校
即一月先知有冇借校?

唔太記得確實日期,但一定係自行後、統一交表前
keung0413
|
我仔都係今年34網。。。
南丁媽咪
|
keung0413 發表於 18-9-9 18:05
我仔都係今年34網。。。

我搬入黎幾個月
都不太認識呢區學校
一缐我大約知
借問比較寶校的是那間?
我也會努力做功課

謝謝
唔係怪獸
|
今年比去年少四成人,可進取D喎
南丁媽咪
|
Monstereasy 發表於 18-9-9 17:37
其實非熱門小朋友,十五分都有機會,加上蛇年出生率低。
樓主不如自己留意下每間學校理念,甲之熊掌,乙之 ...

自行是否揀一間最心儀?(有宗教,同區一缐)
定一間最穩陣好呢?(二缐,或爸爸舊校)

當然我15分都冇咩煩,冇資格煩
爸爸舊校其實是不錯,可惜在柴灣,家住九龍,真係不想小朋友每天舟車勞頓,唔考慮lu
Monstereasy
|
南丁媽咪 發表於 18-9-9 18:32
自行是否揀一間最心儀?(有宗教,同區一缐)
定一間最穩陣好呢?(二缐,或爸爸舊校)

呢個網熱門既都係比較谷既學校,如果比較輕鬆既,相對無咁受歡迎但並非等於學校唔好,可能十五分都有機。你不如想清楚邊間合適你再決定。
chingmon
|
唔係怪獸 發表於 18-9-9 18:30
今年比去年少四成人,可進取D喎

全港出生率同34網出生率吾同,以前34公屋有限,2013年後多佐啟晴邨德朗邨。
南丁媽咪
|
Monstereasy 發表於 18-9-9 19:18
呢個網熱門既都係比較谷既學校,如果比較輕鬆既,相對無咁受歡迎但並非等於學校唔好,可能十五分都有機。 ...

其實已決定....屋企附近個間,近是一個很重要明原因

Monstereasy
|
南丁媽咪 發表於 18-9-9 19:33

其實已決定....屋企附近個間,近是一個很重要明原因:wahaha ...

咁博左先,唔得再抽
keung0413
|
南丁媽咪 發表於 18-9-9 18:27
我搬入黎幾個月
都不太認識呢區學校
一缐我大約知

真心, 派位我仲未開始研究。。。
最近都係忙緊直資報名/ interview...
第一round 自行就爸爸舊校 (循道),不過得20分都係睇彩數
其他野就遲d 先算la ~~
keung0413
|
chingmon 發表於 18-9-9 19:19
全港出生率同34網出生率吾同,以前34公屋有限,2013年後多佐啟晴邨德朗邨。
...

呢個真係最致命。。
南丁媽咪
|
keung0413 發表於 18-9-9 20:43
真心, 派位我仲未開始研究。。。
最近都係忙緊直資報名/ interview...
第一round 自行就爸爸舊校 (循道) ...

可惜爸爸舊校好遠....
唔勉強lu
Poyau
|
chingmon 發表於 18-9-9 19:19
...

心水清
1998Ruby1998
|
提提你,34 一直都係大抽獎中頭獎率低,呢個年頭 20 分自行二線學校都夠用。乙一唔中就通常直飛 46/48 網,借網位有 d 學校係冇校車,所以點都要考定間私校/準備叩門。之前有媽媽已經話因為派去 48,遠係其次,最慘冇校車,要放棄份工去接送。雖然話要睇埋自行先決定借網,但估計都係會借。