梁振英控鍾劍華誹謗,「教協」發起籌款支援訴訟費

大力大力
|
教協根本是黃屍其中之一基地~

教協表示,公眾由即日起至10月31日,可捐款至該會銀行戶口,教協亦將於旺角和銅鑼灣會所設立籌款箱,呼籲各校會員代表,於所屬學校收集教師捐款。教協續指,款項運用和安排將由該會和鍾劍華共同決定,若日後有剩餘款項,亦會共同商討如何處理,撥予相關用途的基金,或捐給慈善團體。

逾20名學者發起聯署聲援鍾劍華,反對梁振英以法律訴訟箝制批評聲音,至今有近600名學者和公眾聯署。發起人之一、嶺大學者陳清僑批評,當權者動輒就他人言論採取法律行動,是箝制言論自由,製造寒蟬效應,令人們就公共事務發表評論時感到壓力。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
大力大力
|
科大學者成名強調,政治人物行為關乎公眾利益,若動輒採取法律行動,將影響公眾監察,他舉例指,美國涉及政治人物誹謗案,入罪門檻較一般人高,入稟者須證明評論者有惡意,或蓄意妄顧事實。浸大學者呂秉權認為「真理愈辯愈明」,公眾人物有很多機會就他人評論作澄清,而非動輒採取法律行動,打壓提出質疑一方。

香港成班教協垃圾老師,荼毒香港學生,日日同學生洗腦, 慫恿學生反香港政府,反中央 搗亂香港~

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180909/s00001/1536483753247
c6william
|
教協、妓協一樣黃
calvin1230hk
|
關公眾利益咩事? 我地班市民冇支持佢地咁做。
佢地要誹謗CY,衰咗就自己負責,唔好咩到扮晒香港人嘅代表。
大力大力
|
calvin1230hk 發表於 18-9-9 22:15
佢地要誹謗CY,衰咗就自己負責,唔好咩到扮晒香港人嘅代表。 ...

x 2

教協成班,正一垃圾老師~
Reminder
|
大力大力 發表於 18-9-9 18:49
教協根本是黃屍其中之一基地~

教協表示,公眾由即日起至10月31日,可捐款至該會銀行戶口,教協亦 ...

教協,做好自己先嗱。
|
Reminder 發表於 18-9-9 22:34
教協,做好自己先嗱。

佢地嘅責任已經唔係做個好老師,好榜樣。
似乎係點樣荼毒學生,教佢地點樣破壞,爆粗,恐嚇同玩批鬥。
Reminder
|
calvin1230hk 發表於 18-9-11 01:01
佢地嘅責任已經唔係做個好老師,好榜樣。
似乎係點樣荼毒學生,教佢地點樣破壞,爆粗,恐嚇同玩批鬥。
...

根本是一個返政府,反中國的政治組織
ning..
|
已經有『守護公義基金』話會支持鍾生啦!
又搞多個「支援鍾劍華捍衛言論自由專戶」

|
Reminder 發表於 18-9-11 08:53
根本是一個返政府,反中國的政治組織

佢地嘅重點係掂搵著數。
|
ning.. 發表於 18-9-11 08:58
已經有『守護公義基金』話會支持鍾生啦!
又搞多個「支援鍾劍華捍衛言論自由專戶」

又搵唔少囉
Reminder
|
calvin1230hk 發表於 18-9-11 09:17
又搵唔少囉

用不同藉口就可以揾更多。
|
Reminder 發表於 18-9-11 11:26
用不同藉口就可以揾更多。

咁又係呀,你睇吓而家幾多漢奸。
為咗利益,有咩做唔出。
|
calvin1230hk 發表於 18-9-9 22:15
佢地要誹謗CY,衰咗就自己負責,唔好咩到扮晒香港人嘅代表。 ...

好討厭呢班黑心搞屎棍!正賣港賊!我支持CY要討回公道!
|
20020116 發表於 18-9-11 14:23

而家咪好囉,支持CY告呢班搞事嘅人。
大力大力
|
20020116 發表於 18-9-11 14:23

x 2
saikungyan
|
支持CY