外傭最低工資月底公布 300人遊行促加至$5500

OKC
|
https://hk.mobi.yahoo.com/home/外傭最低工資月底公布-300人遊行促加至-5500-085217626.html

雖然我相信一定有衰雇主勞役外傭,但肯定有不少受害雇主(我是其中一個)被工主玩死,呢班外傭團體聲大大,有政棍幫,搞到香港雇主形象差哂,出面國際以為香港人普遍勞役外傭,有誰為雇主慘通經歷發聲
緣份的天空    發表於 18-9-10 15:43
echoo
|
年年都係咁㗎啦,結果咪又係加一百
OKC
|
echoo 發表於 18-9-9 20:19
年年都係咁㗎啦,結果咪又係加一百

希望!因為好多工人唔值;但有些經驗豐富又真係湊幾個嘅工人係可以多些人工,我識好多人都識做,如果幫得手又真的好多工作,都會主動加人工留住佢哋
MM2H
|
OKC 發表於 18-9-9 20:23
希望!因為好多工人唔值;但有些經驗豐富又真係湊幾個嘅工人係可以多些人工,我識好多人都識做,如果幫得 ...

帮得到又做得好既,加人工係值得
tingtingalex
|
醫食住行已經我地比。
choco_soup
|
tingtingalex 發表於 18-9-9 20:47
醫食住行已經我地比。

無請工人都幫手比埋。
|
MM2H 發表於 18-9-9 20:34
帮得到又做得好既,加人工係值得

如果個工人是好的,好多僱主都比得多過基本工資的,我身邊好多朋友都係。
SandyKL
|
OKC 發表於 18-9-9 20:12
https://hk.mobi.yahoo.com/home/外傭最低工資月底公布-300人遊行促加至-5500-085217626.html

仲話要改善居住環境,聽到真好笑,香港人自己住都未顧得掂,嚟做前就應該知道點,而且外傭唔鍾意打大屋工,因為大做多咗野,做就想要細,住就想大,太貪心了。
緣份的天空    發表於 18-9-10 15:53
ulaula    發表於 18-9-10 15:41
ranchu    發表於 18-9-9 22:16
MM2H
|
SandyKL 發表於 18-9-9 20:52

仲話要改善居住環境,聽到真好笑,香港人自己住都未顧得掂, ...

係,要獨立房,最好套,但有得咁嘅配套比佢又嫌屋大
MM2H
|
1773 發表於 18-9-9 20:50
如果個工人是好的,好多僱主都比得多過基本工資的,我身邊好多朋友都係。
...

係,我都願,幾個舊姐姐做得好加人工都留唔住,1個搵夠回鄉退休,1個搵到好歸宿嫁去英國,最近果個去左加拿大

超羨慕有姐姐做多過3個約嘅僱主
esmehouse
|

好多都唔值依個價喎 我請左 5 個得 1 個係好
ms_maybb
|
choco_soup 發表於 18-9-9 20:50
無請工人都幫手比埋。

Agree!
Mary媽咪
|
香港人要租屋住人工都唔高......
|
MM2H 發表於 18-9-9 21:12
係,我都願,幾個舊姐姐做得好加人工都留唔住,1個搵夠回鄉退休,1個搵到好歸宿嫁去英國,最近果個去左加 ...

我之前個姐姐做了八年,期間放假返去結婚,八年約滿因年過三十,佢老公催佢返去生仔,佢至焗住返去,我成個家族都好掛住佢佢話生完會回來再做的,希望啦!當時我都唔止比基本工資的。

hohoho2013
|
choco_soup 發表於 18-9-9 20:50
無請工人都幫手比埋。

唔單止畀埋,仲要搞到港人排專科耐d。
外傭大肚僱主慘之餘,生仔同港人一樣價錢,仲筍過單非,遲d改埋例,有14週產假添呀
tsung
|
MM2H 發表於 18-9-9 21:12
係,我都願,幾個舊姐姐做得好加人工都留唔住,1個搵夠回鄉退休,1個搵到好歸宿嫁去英國,最近果個去左加 ...

姐姐們終極打工目標:加拿大
MM2H
|
tsung 發表於 18-9-9 21:57
姐姐們終極打工目標:加拿大

我好彩到有2個過左去,新嚟呢個見工時一聽到話上手過加拿大,即時話其實佢長遠都係想去
MKma
|
11小時休息時間?Ftm都唔知有冇8小時休息時間啦,湊住小朋友更是火速質飽個肚就算,邊有三餐用膳時間呢?
kurocat
|
Working mum 都唔夠7小時休息
princesscupcake
|
SandyKL 發表於 18-9-9 20:52

仲話要改善居住環境,聽到真好笑,香港人自己住都未顧得掂, ...

「做就想要細,住就想大」正是我家外傭的想法
不切實際