自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Protea 發表於 18-9-10 08:54
我相信係啦! 我上次唔見左一張普通的成人八達通, 想同地鐵報失, 我記得no., 希望佢地留意如果有人執到 ...

點解啊?知號碼都冇得報失

公爵府

2023年兔年勳章

Babypink髮飾 發表於 18-9-10 09:03

八達通報失服務
請按此報失八達通。請注意只有個人八達通及八達通自動增值服務用戶方能享用八達通報失服務。

https://www.octopus.com.hk/tc/consumer/customer-service/report-lost/index.html

試過普通八達通都搵得番。睇下個票務員好唔好人咯,知道號碼,好人嘅都會俾番你。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個仔在HK Disney跌了,呀仔在CS報失,一個小時後有好心人執了去CS

公爵府

2023年兔年勳章

jessiemom 發表於 18-9-9 22:35
我個仔上次喺巴土跌左我就喺巴士公司認領番。你如果喺街跌,好心人會唔會交去地鐵站?你明天可以去問下 ...

有名嘅卡,正常都會交番去地鐵站。

無名嘅卡,自己寫個電話號碼落去。睇下執到嘅人貪唔貪心,好彩遇著好人嘅,都有機會攞番嘅。

大宅

cchippp 發表於 18-9-10 07:22
跌左落結界 十年後出返黎

哈哈 靚抽

大宅

fongfonglover 發表於 18-9-10 07:42
10年都仲失而復得?強呀

拎返錢咋,張八達通有學生時代超樣衰嘅學生相已經拎唔返

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我仔小學跌過幾次,冇人執番比佢仲試過比人用過d錢

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

Babypink髮飾 發表於 18-9-10 09:03

個女職員只叫我自己揾清楚, 我話如果我執到人地張八達通, 交番黎比你地, 你地會點處理? 佢聽到仲堅持無得報失。 本來我打算行去站的另一服務台查問, 係咪真係無得登記失物, 不過我轉頭又真是揾番自己張八達通卡

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

新秦先生 發表於 18-9-10 11:13
以前我都問過下,大約原因係因為張咭既實際擁有人是港鐵而不是咭主(所以改咭係犯港鐵附例),所以咭主反而係唔 ...

八達通卡屬於港鐵? 唔係屬於八達通卡有限公司?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我自己做法有啲攪笑,我响小朋友張八達通度貼左聯絡電話
長期都情緒低落

寶石宮

2023年兔年勳章

tamama_babyyan 發表於 18-9-10 13:13
我自己做法有啲攪笑,我响小朋友張八達通度貼左聯絡電話

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

侯爵府

Babypink髮飾 發表於 18-9-9 22:27
頭先出街增值時整唔見左,我剩係知個八達通號碼,但冇登記過,如果有人執左,佢有冇辦法聯絡到我?:igiveup ...

我之前去港鐵問過, 我話我有CARD NO. 但不是個人8達通, 佢地話不是個人8達通就沒法幫你尋回, 有NO.都無用, 好過份, 明明有NO. 都唔肯幫你, 發死佢, 年終8達通公司賺唔錢呢D錢

首頁

尾頁

跳至