食食食,不停食

carson1128
|
本身我係一日三餐的人。自從驗完 bingo 咗之後,每餐食好小嘢,但餐與餐之間就好快肚餓。試過零晨1點太肚餓,食個麵包頂肚,之後先可以瞓覺!老公每次見到我都係不停食(emoji)。請問哩個不停食的習慣要到幾時?生完之後?大肚媽媽係咪真係好易肚餓?
JD930
|
carson1128 發表於 18-9-9 23:04
本身我係一日三餐的人。自從驗完 bingo 咗之後,每餐食好小嘢,但餐與餐之間就好快肚餓。試過零晨1點太肚餓 ...

我都係長期肚餓
chujailovemama
|
本身我係一日三餐的人。自從驗完 bingo 咗之後,每餐食好小嘢,但餐與餐之間就好快肚餓。試過零晨1點太肚餓 ...

我宜家就算食完晚飯,訓前十一點幾一定餓,就食碗麥皮先訓到
唔食根本訓唔到,仲會想嘔
熙斯
|

我初初懷孕時都好似你咁,但我好無聊咁成日唸,冇理由㗎,正常bb唔洗食嘢,佢淨係食營養,而我事實個胃都係果個size,消化速度喺懷孕初期唔會顯注增加,冇理由成日餓,就上網爬文想知道原因,後尾睇到唔記得邊個講,懷孕成日覺得餓,係心理作崇,荷爾蒙影響,而普遍孕婦都以為懷孕係食兩人份量,所以就任由自己不停食,但其實身體狀況上係無實則需要,久而久之就變成懷孕期肥胖,唔知點解睇完哩篇文章之後,我就變返正常一日三餐,亦冇再成日覺得餓,而家懷孕16週,仲係隻大b,肥肚唔肥媽
carson1128
|
熙斯 發表於 18-9-10 00:37
我初初懷孕時都好似你咁,但我好無聊咁成日唸,冇理由㗎,正常bb唔洗食嘢,佢淨係食營養,而我事實個胃都 ...

真的?但我真係好肚餓,所以一餓就食。等我改變一下習慣先,多謝分享
GCHK
|
都幾好亞,你咁樣少食多餐,都幾好
熙斯
|
carson1128 發表於 18-9-10 06:37
真的?但我真係好肚餓,所以一餓就食。等我改變一下習慣先,多謝分享

如果真係餓,試下淨係食兩三塊梳打餅先,一嚟可以有飽肚感,二嚟可以吸胃氣,等個胃唔洗成日咁漲,如果再覺得餓先唸下食嘢
wsyggk
|

我初期都食好多,成日食。去到中期反而變返正常胃口,就算多都係多少少。
soha2018
|
carson1128 發表於 18-9-10 06:37

荷爾蒙分泌唔同左,胃酸多左都係原因(內臟移左位,壓住左之類),肚餓就食梳打餅冇貢肥
soha2018
|
wsyggk 發表於 18-9-10 10:44
我初期都食好多,成日食。去到中期反而變返正常胃口,就算多都係多少少。
...

我同你一樣,初期勁餓勁食,中期回覆正常,到而家後期反而食唔到,因為內臟(胃、腸)比壓得太利害吧,一食就頂住...
所以好在之前食得落照食
hamsterma
|

我就一日覺的好眼訓
haha748494
|
一人食,頂兩個人,有胃口好過無胃口。
猫物語
|
我得初期食得比較多,第四個月開始食量又變正常,不過醫生都建議我小心飲食,控制體重。
我要做媽媽
|
我初期都係經常肚餓架,真係一定要有零食先手邊
dolldollk
|
我就時餓時唔餓, 不過頭3個月真係唔好食得過多, 食都選擇d低糖唔好太多澱粉質既野, 肥媽唔肥b啊
Nikitang1111
|
我依家仲係初期,開頭唔係好食到野,
近呢2 星期成日好肚餓,誇張到食完米線仲要食8粒八爪魚丸,以前半碗飯,依家碗半飯,醫生話我太誇張,叫我唔好再食咁多,話bb得幾cm, 邊駛要你食咁多,所以我開始控制下食量
JD930
|
我要做媽媽 發表於 18-9-11 16:05
我初期都係經常肚餓架,真係一定要有零食先手邊

我都係 好怕妊娠糖尿
我要做媽媽
|
JD930 發表於 18-9-11 18:14
我都係 好怕妊娠糖尿

你咪食太多澱粉類食物,甜品之類應該就冇咩問題喇。我一個甜品愛好者都冇中,所以你咪咁擔心
ice-lemon
|
我初初係食唔落野,少食多餐,食多左流質同埋食materna 補充營養
JD930
|
我要做媽媽 發表於 18-9-11 21:00
你咪食太多澱粉類食物,甜品之類應該就冇咩問題喇。我一個甜品愛好者都冇中,所以你咪咁擔心
...

我鐘意食米線米粉之類