論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

MM52 發表於 18-9-10 11:52
仲諗緊點算,佢竟然去菲律賓領事館告我話自己冇蝨,不悔改將來一定更多蝨那當然炒。
第八個同一agent換了 ...

咁你咪即係未試過有工人做到完約?

子爵府

回覆樓主:

我都好想可以有一日唔駛再請工人,耐何有老人家要照顧只會愈來愈黐身,家中成員又係冇手尾一族,冇人幫手唔掂

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SOMAN2603 發表於 18-9-10 00:27
我細仔一入中學,就唔請工人,無左工人真係輕鬆自在。
起初都擔心攪唔掂,但只要分工合作,似乎都OK!
由我 ...

我仔都高中,工人重考慮緊續唔續約因為佢個女都出身搵錢,如果佢唔續我都唔請,因屋企又唔係大,我都用左工人14年,都好驚攪唔掂,家務我老公幫唔到手,佢好夜收工,晚晚重要翻熱餸菜比佢,有時又要出trip,返黎衫一大堆洗幾日,一間屋仔都好多家務,我打算佢唔做就買個大型洗碗碟機(依家有個座檯), 乾衣機幫輕下,上個月去日本已經係果邊買埋個無綫吸塵機返香港,不過自己又有少少潔癖,都驚驚地,其實幾年前試過唔請,不過頂左個幾月太辛苦又再請返。但今次工人唔續真係唔請,始終阿仔大想多d空間。

公爵府

回覆樓主

大家嘅故事好恐怖
相比之下原來我唔算好差,只不過日日啲餸有頭髮,廁所發臭,個地有一舊舊塵團,同嘅傢私污糟到有跡啫!

男爵府

畀面勳章

我姐姐無JM既咁恐怖,佢去咗加拿大兩個月,但我做了兩個月家務真係有啲攰,心思思又想請番,但就係怕遇到以上JM咁既姐姐,因我只請過一個姐姐,就已經做了差不多7年,就算佢申請去加拿大都有同我講,我仲有畀長期服務金佢,所以暫時都係兩公婆盡量做!

子爵府

回覆樓主

雖然我請過的未至於咁恐怖,但這10年受盡工人気,一半壓力源自工人,我都好想快啲有你呢一日

大宅

回覆樓主

今日炒咗,輕鬆晒!小孩也很開心,生性咗!

大宅

恭喜晒,我也剛炒,小朋友也叫我炒工人,想問你小朋友几歲呀?

公爵府

由我 ...

恭喜哂!完全明白點解你鬆哂,我請左工人十年,大部分時間都忍忍忍,放工回家要睇班工主面色大部分都是烏合之眾
我仔下年升中,如果工人(快到)又唔,我唔會再請

子爵府

aptcan 發表於 18-9-13 11:19
我姐姐無JM既咁恐怖,佢去咗加拿大兩個月,但我做了兩個月家務真係有啲攰,心思思又想請番,但就係怕遇到以 ...

唔好彩請到公主就大鑊,添置啲高端家電,請鐘點搭夠

別墅

我期待已久,下月開始唔駛對住工人,我請咗工人13年,期間用過3個工人,除左第一個正常啲之外,其他全部唔得全忍,我仔大了唔駛再請,真係好期待下月

子爵府

adorable_boy 發表於 18-9-15 11:25
我期待已久,下月開始唔駛對住工人,我請咗工人13年,期間用過3個工人,除左第一個正常啲之外,其他全部唔 ...

恭喜

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我都希望可以唔請工人,但兩個小朋友而家讀緊小學,要湊出湊入去補習,加上老公根本不會幫手家務,所以一定要請工人,希望過多三四年小朋友升了中學就不用再請

別墅

回覆樓主:

我都希望快d 唔駛請女傭, 加埋政府無腦的條例, 氣上加氣

大宅

aptcan 發表於 18-9-13 11:19
我姐姐無JM既咁恐怖,佢去咗加拿大兩個月,但我做了兩個月家務真係有啲攰,心思思又想請番,但就係怕遇到以 ...

想請問長期服務金點計?
系唔系滿4年就要俾?
俾幾多?
thank you

大宅

Bling11 發表於 18-9-14 23:01
唔好彩請到公主就大鑊,添置啲高端家電,請鐘點搭夠

我同工人相處佐年幾,都發現佢唔似工人,成房都系手袋,第一日黎得一個行李箱,依家成房衣櫃擺滿佢D衫,同我地出街,唔會背環保袋,擰同我平時返工果種手袋,姨媽到果幾日,仲會黑面做嘢,黎佐年幾,夜晚都系坐系度等食,因為我老公唔食佢煮既嘢

大宅

由我 ...

想請問以前合約是4年嗎?
依家我簽的合約是2年,工人做了年幾,好快完約,其實都真系唔想續約,因為始終覺得唔方便。細女剛K1

男爵府

畀面勳章

回覆 hhaall 的帖子

跟勞工署計法一樣,做滿5年,你唔再續佢先要畀,姐姐自己辭職唔需要畀,我因同姐姐關係好,加上依7年嚟佢真係用心幫忙我屋企,所以就算佢辭職去加拿大,我都有畀長期服務金佢。

大宅

aptcan 發表於 18-9-19 15:39
回覆 hhaall 的帖子

跟勞工署計法一樣,做滿5年,你唔再續佢先要畀,姐姐自己辭職唔需要畀,我因同姐姐關 ...

了解,thank you

洋房

我向上星期一先炒左個工人, 其實我對佢忍無可忍, 一次又一次挑戰底線, 佢完全溝通唔到, 做野甩漏, , 打斧頭, 臭都算, 上一次大爆火係佢成日向家自拍(明顯無做野!!), 又玩LIVE 將我家上晒佢FB, 同佢講佢仲鬧番我轉頭, 發晒脾氣, AGENT 用印尼文警告佢, 話我會報警, 炒佢完全唔駛賠, 佢先死死氣DELETE D, 已經多次要求唔放假唔番屋企, 又一係要零晨3-4先回家. 佢同我個小朋友同房, 你話小朋友仲駛瞓, 第日咪唔駛做. 佢話自己係回教徒, 但從來未見過佢有任何回教徒要守既行為, 仲成日低胸 熱褲, C6都叫我同佢講檢點D.

炒佢之前個星期日, 佢要求第日回家, 原因係自己飲醉左, 又發左相, 又VIDEO 証明佢醉左, 唔返家, 最後打電話報警及叫AGENT 搵佢 先至1130pm 回家, 其實自己去左DISCO (DISCO 係有菲/印尼人做賣淫工作), 2日一早, 我即炒.

初初幾日係有D辛苦, 因為要清理佢埋積既野, 同大清潔間屋, 好彩, 我份工, 老闆明事理, 同事又幫下手, 現在上左手, 好左好多, 兩位老細幫下手, 間屋仲乾淨整齊, 伙食好左. (我煮, 同D口咪佢地LIKE D). 現在要煩係放學校假, 人手安排照顧個小朋友, 不過船到橋頭自然直. 唔駛受工人氣. 好掛住以前個好工人, 不過好工人難求, 我都中過1招好多次, 唔係偷野, 就借$, 打個小朋友又有, 搵我過橋申請佢到香港之後玩野, 即刻去舊僱主度, 因為要向舊僱主攞長期服務金同用我個約去同舊僱主要求加人工到6000!!!! 現在個人鬆晒. 開心番好多.

首頁

尾頁

跳至