論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

今日無工人姐姐的第一天,琴晚重瞓得好好,請了姐姐6年幾,终於不用請了,家裝了洗碗碟机,盡量智能家居,小物,感覺非常良好,自由,安靜。

大宅

如果屋企冇小朋友或小朋友已長大佢地可以自立,真係冇必要請工人,請工人真係好麻煩,大小問題一堆......

男爵府

BB防敏心得分享勳章

anniter1000 發表於 18-9-10 08:55
多謝你既分享,我自己4年請左兩個工人都好難捱,而家呢個做左4個月成日鬧交又炒左,巳經決定唔再請。 ...

請工人真係用個「捱」字黎形容!

別墅

SOMAN2603 發表於 18-9-10 00:27
我細仔一入中學,就唔請工人,無左工人真係輕鬆自在。
起初都擔心攪唔掂,但只要分工合作,似乎都OK!
由我 ...

弓起哂,你終於都甩難唔係因為要仔女大,係因為你唔使再請姐姐

男爵府

我發現大家都好忍得
比著我未必忍到
我自己都請咗工人七年幾,第一個菲用咗七年多,工作可接受,無偷無借,但後來放假飲到斷片。次次半夜先返,最終都係要炒。
第二個都係菲,未出過國,又蠢又頓,精神緊張冇記住,完全幫唔到手無樣得,我仲忙過佢,結果唔夠一個月頂唔順炒咗。
第三個今日接,完約印印,請開菲第一次請印,good luck to me

別墅

睇完大家的經歷我都有點怕,幸運的,我有一個超好超正常的菲幫我做左兩年,不幸的是她不續約,下星期有一個新菲海外黎,我宜家都好擔心。
其實,各位JM 呢啲咁差的姐姐之前的工作經驗是如何的,佢地的interview 表現又係點?可否share 下?

大宅

牙牙學語 發表於 18-9-12 17:02
好可怕

仲可怕。我工人俾半生熟雞蛋我5歲仔食,我叫佢煮全熟,工人話我完美主義,冇僱主好似我咁。 我x 佢。

別墅

我都想快啲有呢一日!

子爵府

回覆 DorothyTsang 的帖子

出年細女升小也打算不用工人,不用再看工人面色。

禁止訪問

大宅

由我 ...

苦盡甘來...!
Be calm

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我情況係阿仔下年高中,我都唔想請工人,家務我冇問題。但問題係我唔係準時放工,加上我唔識煮飯(簡單的都可以),工人之前有我阿媽教所以煮得好過我!我工人今年12月完約,都唔知續唔續好,唔續又怕家人冇啖好食。續都可能續埋呢個約。請工人真係好貴!

象牙宮

由我 ...

也是一个分享"各式各樣外傭"經歷。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至