有冇真正嘅「朋友」

激烈的海狗
|
我自己覺得身邊的「朋友」未係好真正知已嗰隻,可能係大家background 差唔多,所以先係朋友,我諗有起事上來要人幫忙,身邊呢班「朋友」都未必會好落力幫,傾得心事的可能得一兩個,心事始終會同姐妹傾。
你地呢?
lingw.
|

回覆 激烈的海狗 的帖子

1. 唔想要人幫, 唔想煩到人
2. 心事 = 唔開心的事? 自己想開點, 令自己開心點, 唔想傳播負能量

朋友陪吃喝玩樂就夠

上BK, 大把JM聽你講心事

starrymama    發表於 18-9-10 13:55
激烈的海狗
|
lingw. 發表於 18-9-10 08:36

你又啱呀 上bk真係聽唔少道理歪理架。 touchwood 自己係個開朗嘅人 目前冇咩煩惱,只係有時會諗,身邊嘅朋友係咪真「朋友」。不過好認同你講句「朋友陪樂已好夠」都係嘅.
c.vieri
|
我都無真正朋友,就算以前做女時覺得對方應該係呢世(當時)最了解我嘅朋友都好,大大下各有家庭後就已經少聯絡,整整下就直情無聯絡tim。

講真有事時對方都未必會幫到忙,又何必煩人地呢。
miemiemie
|
緣來嫁去
twotigers
|
BK啲JM比起現實中嘅朋友更願意聽你講心事
Mnbvcxdsa    發表於 18-9-10 10:05
激烈的海狗
|
twotigers 發表於 18-9-10 08:46
BK啲JM比起現實中嘅朋友更願意聽你講心事

啱呀
summerbaby
|
做左媽咪之後少左時間同朋友傾計,當佢地返晒學,自己得閒時朋友又返緊工,就算傾到計嘅,話題開始唔岩,我講我湊仔經 佢講佢返工辛酸野..所以都幾乎無晒朋友
twotigers
|
激烈的海狗 發表於 18-9-10 08:48
啱呀

正如2樓講,吃喝玩樂咪搵現實中嘅朋友,尋求意見,訴苦,傾心事,上嚟BK啦
72leelily
|
最近主動同個多年無見好友聯絡
感覺佢生活不太如意
都是得閒飲茶作終結
應酬也是好累
人老了講野自動閘住
免得失言令人不快
Sumyeema1
|
君子之交淡如水,冇期望朋友幫忙,亦不打算出哂力幫朋友,只因自己能力有限。
kubileo
|
我都係……返學時最熟既朋友都無聯絡Lu...
c6都話可能緣盡了
detox6066
|
激烈的海狗 發表於 18-9-10 08:30
我自己覺得身邊的「朋友」未係好真正知已嗰隻,可能係大家background 差唔多,所以先係朋友,我諗有起事上 ...

靠自己好d,唔好旨意有人幫,亦唔好太落力幫人。
超級特務
|
激烈的海狗 發表於 18-9-10 08:30
我自己覺得身邊的「朋友」未係好真正知已嗰隻,可能係大家background 差唔多,所以先係朋友,我諗有起事上 ...

有2個多年知己,已經滿足,即使大家背景不同,無損彼此交流。
其他朋友都係君子之交。
Sumyeema1
|
72leelily 發表於 18-9-10 08:51
感覺佢生活不太如意
都是得閒飲茶作終結

人大咗,朋友也各自有經歷,有人得意,有人失意……

太耐冇見,大家互相摸底,如果對方大富大貴,可能會嫌我平民;如對方失意,我也不想成為吐苦水對象,只因自己已一大堆事要煩。
超級特務
|
72leelily 發表於 18-9-10 08:51
感覺佢生活不太如意
都是得閒飲茶作終結

有個中同,以前十零歲時大家好親密。
自從佢做咗ftm之後,已經唔再主動約見。
試過約黎聚會,我已經煮好食物,突然又話唔黎。
無痛分手咁
kurocat
|
Sumyeema1 發表於 18-9-10 08:51
君子之交淡如水,冇期望朋友幫忙,亦不打算出哂力幫朋友,只因自己能力有限。
...

同意
Wild_Lady
|
有困難,從來唔會期望朋友會幫忙,人哋冇義務幫自己,聽我呻吓已 ok。

朋友合則來不合則去,可以繼續咪繼續,緣盡時大家自然會彼此唔聯絡,由得佢。
cakii
|

good_pig
|
lingw. 發表於 18-9-10 08:36

agree with u