今朝又想辭職,原因係坐車問題

renay
|
我住大圍,喺觀塘番工,日日番工放工坐地鐵都好驚,好似如臨大敵咁,唔知嗰朝會唔會遇到d人唔理人的,為咗趕時間就好粗暴,明明冇位都逼上車衝落車

但坐巴士又怕路面情況唔穩定,塞車遲到事小,唔知會唔會dup車chok親撞親,有次放工坐巴士坐到肚痛想嘔就唔敢坐巴士

唔知點算好
google_hi
|
放鬆D啦,唔洗擔心太多野,巴士dup車chok親好小見,搵個窗口位望下風景或者聽下歌會好D

一係你就再早D出門口避人,如果平時830好多人你咪730出門口返去慢慢食早餐
touko
|
觀塘真係好多人....
可以的話搭taxi 吧. 心情都好重要..
renay
|
touko 發表於 18-9-10 10:23
觀塘真係好多人....
可以的話搭taxi 吧. 心情都好重要..

今朝都有諗過,不過之前嗰次坐巴士肚痛又想嘔,我諗行路面嘅車都未必敢坐
renay
|
google_hi 發表於 18-9-10 09:52
放鬆D啦,唔洗擔心太多野,巴士dup車chok親好小見,搵個窗口位望下風景或者聽下歌會好D

一係你就再早D出門口 ...

自己唔爭氣,夜晚瞓得唔好,朝早好難起身
touko
|

回覆 renay 的帖子

TAXI 會放鬆d, 則邊無咩人, 有咩事可以即刻改路去see doctor 或歸家心情會好d
坐bus 好辛苦的
我暫時只坐mtr, 還好, 唔太妥時就taxi咁, 就無再諗辭職, 就快放假lu
lemon1013
|
我都會選擇搭的士返工 懷孕返工已經好攰 要對自己好d
我而家仲經歷緊懷孕初期既唔舒服 每日6點幾起身返工搭地鐵 有時多人又聞倒d野食味道就好想嘔 冇胃口食野 返工又冇精神 希望快d過渡呢個時期
prswinki
|
搭的士啦,反正唔會長搭,孕中期應該會好啲.
我之前孕初期流過次啡同紅,醫生話胎位偏低,我而家都搭的士出入,始終bb最緊要
sandylly
|
好明白!我之前返荃灣搭西鐵都係咁,啲人亂咁衝,不過首先你唔好咁大壓力,bb比你想像中穩陣,你保護好自己,護住個肚就好啦
freshrose
|
我日日坐巴士一程個幾鐘,坐到39w先放產假 ,我都未試過chok親個肚,大住肚就咪鬼坐mtr, 個個趕住返工,點會有人留意你個肚
renay
|
lemon1013 發表於 18-9-10 12:28
我都會選擇搭的士返工 懷孕返工已經好攰 要對自己好d
我而家仲經歷緊懷孕初期既唔舒服 每日6點幾起身返工搭 ...

我都係初期,之前流紅流啡,怕坐車有咩事
renay
|
prswinki 發表於 18-9-10 13:00
搭的士啦,反正唔會長搭,孕中期應該會好啲.
我之前孕初期流過次啡同紅,醫生話胎位偏低,我而家都搭的士出入, ...

我都有流過紅同啡,又係第一胎,所以就特別緊張
Ballz
|
唔洗太緊張,反而真係早d 出門口番公司食個早餐會好d. 我果時住元朗番觀塘坐巴士都係搭早半個中車ga. 因為西鐵就肯定上唔到。
hamsterma
|
renay 發表於 18-9-10 09:30
我住大圍,喺觀塘番工,日日番工放工坐地鐵都好驚,好似如臨大敵咁,唔知嗰朝會唔會遇到d人唔理人的,為咗 ...

會唔會係你過於擔心?
pigpigFF
|
好少搭MTR, 番返工時間太多人,又無位坐.
最慘驚人多吾覺意俾人撞到.

知有巴士搭就一直搭巴士, 未有前都系.
1黎一程過吾使轉車煩, 2黎有位坐,
但時間就內小小, 個幾鐘一程
我要做媽媽
|
你經濟允許既話你可以考慮辭職既
luv_miyuko
|
我相信個個在職媽媽都係相同既情況下返工,你唔會係特別既一個,唔會係一個大concern,反而你話見紅見啡呢方面應該需要請假安胎。
ting_ting_anna
|
我返工車程都係好辛苦,
聽落就好近,但都要成個鐘,仲要轉3-4次車,
天水圍返屯門,巴士轉西鐵再轉輕鐵,
多數無位坐,3-4程都係迫車,
諗緊孕後期唔知點算....
pigpiglamlam
|
觀塘真係好多人,尤其收工嗰陣地鐵站打晒蛇餅好恐怖,如果唔趕時間讓人行咗先
love_bbbabe
|
我朝早返工肯定搭的士,收工就搭MTR。