無為自己退休做打算等人養嘅父母真係好乞人憎

KTKTKT5
|

我亞媽真係成世人都好無用, 成世人最多都係揾得五千幾蚊/月(90年代), 但由十幾廿歲開始, 成日都打麻雀, 帶埋我去人屋企打, 日打夜打, 冇儲錢, 五十幾歲cap盡家用就唔返工, 日日打,成日輸, 又話乜鬼叫自己恨打麻雀, 手痕無法都要去! 用本簿記幾多號, 同邊個打, 輸贏幾錢! 我真心覺得多鬼餘! 輸多贏少佢都要打㗎啦! 又話人地仔女比幾多家用!

佢低學歷, 又唔識教, 所以日日要我大聲讀中文課文比佢聽, (因為佢唔識教, 社會健教果d讀中文, 佢都費事睇), 一咪要我日日讀中文課文比佢聽。我想參加童軍, 佢見講故事班十元買本書就得, 夾硬要我參加。

真心唔明, 點解佢成世人都唔知佢做人亞媽做得廢!
小木偶媽咪
|
一家唔知一家事,唔知你媽媽點對你,又唔知你咩態度對媽媽,總之人係自私的,總會覺得人哋錯自己啱,不看單方面而評論。
不過你咁憎你媽媽,見到面你對佢都沒愛存在,這樣大家都覺得不開心,倒不如不相見。
難相處
|
我一向唔認同天下無不是的父母。
APIGMA    發表於 18-9-10 14:40
brother4
|
你好奇怪!父母呻吓好正常,自己父母也文盲,朝九睌十全年冇休,現退休日日打麻雀,不懂教,自己又懶,留班及踢出校家常便飯,25+才會考,出來做過地盤工,清潔也做,肯努力總有機會的,另要感恩因父母要自己努力讀書,但也要留班,冇去工業學院/航海學校,用盡洪荒之力會考有A至E,最後入咗细公司,97D上司去遷民,才有機會向上
HongV
|
又未到乞人憎既

話哂都養大了我,不過是個借鏡,提醒自己好好理財,不要連累下一代
幸福花
|
我媽媽好好!雖然唔係佢親生,唔係最疼我。。但佢從來不用我擔起頭家!只要得閒請佢飲下茶都開心!佢在我眼中係女强人!
幸福花
|
每個女人品德唔同!真係好難講!但始終是媽媽。。唯有接受!
KTKTKT5
|
brother4 發表於 18-9-10 10:40
你好奇怪!父母呻吓好正常,自己父母也文盲,朝九睌十全年冇休,現退休日日打麻雀,不懂教,自己又懶,留班 ...

我好奇怪? 當你有個我咁嘅亞媽就明白一d都唔奇怪!
Jane1983
|
爛賭係克人憎,樓主的感受好正常。
miniyan
|
爛賭係衰, 我阿媽打到飯都吾煮
日日畀$食M記
D 同學重好羨慕我
佢一直都有返工

吾煮飯就吾煮LO
littlemiss123
|
KTKTKT5 發表於 18-9-10 10:10
我亞媽真係成世人都好無用, 成世人最多都係揾得五千幾蚊/月(90年代), 但由十幾廿歲開始, 成日都打麻雀, 帶 ...

其他野唔清楚,但佢唔太識字都有花時間心機教你功課,又有課外活動,都叫做好過無,完全冇人理既細路邊有呢d 野..
Rc123456789
|
KTKTKT5 發表於 18-9-10 11:34

我好明白你嘅心情,麻將大過天。我屋企都有一個。日日打無錢打都要打,輸到週維借,連買餸錢都無,連自己仔女錢錢甖都要偷,拎去買餸。呢D人真係不值一提。勞氣傷身,不見也吧
|
難相處 發表於 18-9-10 10:35
我一向唔認同天下無不是的父母。

水草
|
KTKTKT5 發表於 18-9-10 10:10
我亞媽真係成世人都好無用, 成世人最多都係揾得五千幾蚊/月(90年代), 但由十幾廿歲開始, 成日都打麻雀, 帶 ...

明白!我大伯好大洗揮霍,年青時搵到啲錢, 但都係月光族, 逢月尾就唔夠錢洗, 因為佢愛面子,埋單找數一定爭, 見佢無搶就知佢用哂d錢。 最近呢幾年退咗休, 竟然將人壽保險都cut咗, 攞返六位數字保險金出嚟自己用, 伯娘後來知道之後話我哋知, 我都覺得大伯好自私
KTKTKT5
|
littlemiss123 發表於 18-9-10 11:44
其他野唔清楚,但佢唔太識字都有花時間心機教你功課,又有課外活動,都叫做好過無,完全冇人理既細路邊有 ...

佢唔係教, 日日要我誦讀同一篇中文課文十次! 佢自己做佢自己嘅事! 社會健康數學嗰d係知識性, 寫中文, 佢都費事睇, 我數學差, 哥哥比弟弟大三歲, 哥哥今年幾歲? 呢d佢冇可能唔識囉! 佢都冇睇過, 唔合格剩係滕條打同鬧, 打同鬧就會識左㗎咩?

課外活動係學校指定每人選一項, 一定要參加! 咪選一揀連衫褲鞋襪都唔洗專登買嘅講故事班囉!

成日講人地點孝順! 又話人地比幾錢! 佢自己賺錢咪又去麻雀度? 有孝順咩? 有口話人冇口話自己!
felicesmile
|
我媽由細到大都話隔離鄰居 d 仔女點叻點叻, 讀書叻又彈琴又跳舞…… 我細個會好自卑, 到反叛期就直接同我媽開火, 我話人哋乜乜乜係有個好父母用心栽培, 你呢, 唔返學早餐錢都冇, 人哋對手用嚟彈琴, 我哋要做晒所有家務, 放假仲要兼職搵洗費。 冇㗎, 嬲得幾多姐, 自強儲錢搬走囉。
littlemiss123
|
KTKTKT5 發表於 18-9-10 12:04
佢唔係教, 日日要我誦讀同一篇中文課文十次! 佢自己做佢自己嘅事! 社會健康數學嗰d係知識性, 寫中文, 佢都 ...

咁你嬲你媽都有原因既,但你又心軟?
fundfund
|
KTKTKT5 發表於 18-9-10 11:34

我估以前好多屋邨c9都係咁
littlefunpig
|
唔洗理你呀媽,典型既投資生仔,可能諗住生左是但養,大過就無限家用。

佢有佢呻,你有你照佢照顧你既水平俾家用,俾$佢食m記得架啦⋯⋯講真,有錢都拎去賭,要仔女食m記呢d咁既垃圾食物,唔配仔女將來會孝順返佢。
pandafong
|
HongV 發表於 18-9-10 10:55
又未到乞人憎既

話哂都養大了我,不過是個借鏡,提醒自己好好理財,不要連累下一代:f ...

係!